"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Законопроект, который может улучшить позиции Украины в рейтинге DB, зарегистрированном в Раде

Понедельник, 11 апреля 2016, 13:00

У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України №4310-1 "Про внесення змін до деяких Законів (щодо вдосконалення приєднання до електричних мереж)", що передбачає істотне спрощення процедури, скорочення термінів підключення до електромереж у кілька разів та, відповідно, зменшення витрат для бізнесу. У розробці законопроекту брали участь експерти Офісу ефективного регулювання BRDO.

Ключовими ознаками законопроекту є чітка визначеність послуги приєднання до електричних мереж, що надається природною монополією, запровадження часткової лібералізації ринку послуги приєднання до електричних мереж та відповідність вимогам сучасності.

 

 Так, проект закону:

  1. Визначає послугу природної монополії з приєднання до електромереж, надає чіткі відповіді замовнику про те, скільки коштуватиме та коли буде здійснено "стандартне" чи "комплексне стандартне" приєднання. Виключає можливості зловживання монопольним становищем електропередавальної організації при видачі технічних умов на приєднання на згаданих діапазонах потужностей.
  2. Запроваджує категорію "комплексного стандартного приєднання"  – послуги приєднання до мереж електропередавальної організації, яке не підпадає під параметри стандартного приєднання (яке діє на сьогоднішній момент) електроустановок замовника потужністю до 5000 кВт.
  3. Запроваджує штрафи для електропередавальної організації за невиконання термінів надання послуги із приєднання.
  4. Зменшує монопольний вплив енергопередавальної організації та передбачає можливість замовника самостійно розробити необхідну проектно-кошторисну документацію та здійснити будівництво ліній передач.
  5. Передбачає подання пакету документів на підключення електронною поштою.
  6. Впроваджує для електропередавальної організації (природної монополії) вимоги до прозорості та відкритості інформації.

"Запропонований до прийняття законопроект містить більше "реформаторських" нововведень, ніж інші законопроекти, що вже перебувають на розгляді депутатів. Він спрощує умови приєднання нових споживачів до електромереж, робить ці умови для бізнесу зрозумілими, прозорими та прогнозованими за витратами. Також цей проект значно підвищує захист споживачів - замовників послуги приєднання - перед монополіями на ринку. Замовник, якщо він звертається до електропередавальної організації, зможе чітко визначити для себе витрати часу та коштів на приєднання до електричних мереж, або, якщо в нього є бажання та можливості, реалізувати приєднання до мереж самотужки. Лише завдяки запровадженню електронного документообігу та виходячи лише з наявних статистичних даних по стандартному приєднанню, загальна економія бізнесу може скласти понад 285 мільйонів гривень за півтора роки", - прокоментував законопроект керівник напрямку "Енергетика"
BRDO Олексій Оржель.

Реклама:

Проект було розроблено у відповідності із затвердженою Кабінетом Міністрів України 16 грудня 2015 року Дорожньою картою імплементації кращих практик якісного та ефективного регулювання з метою підвищення позицій України в рейтингу DoingBusiness Світового банку.

Читайте нас также в Telegram. Подписывайтесь на наши каналы "УП. Кляті питання" и "УП. Off the record"

Реклама: