Центры предоставления административных услуг по-шведски

Центры предоставления административных услуг по-шведски

В объединенных территориальных громадах Украины создаются Центры предоставления административных услуг. Сделать их более эффективными поможет опыт Швеции. (укр)
Понедельник, 3 сентября 2018, 09:05
координатор отдела внедрения политики, Фаза внедрения, "U-LEAD с Европой"

Територія Швеції розділена на 290 громад зі своїми органами влади і власними податками.

Це аналог об'єднаних територіальних громад, які з'являються в Україні внаслідок децентралізації.

Як і в Україні, громади Швеції різні за територією та кількістю жителів.

У Швеції лише незначна частина управлінських функцій покладена на центральний уряд. Ключові питання безпеки та комфорту вирішує місцева влада.

Реклама:

Якщо звичайному шведу потрібно отримати адміністративну послугу чи консультацію, він буде шукати — і напевне знайде — відповідь онлайн.

Є там і офлайнові служби. У багатьох громадах працюють "Громадські офіси" (Medborgarkontor) або "Контактні центри" (Kontaktcenter) — служби з надання різних видів муніципальних послуг, що робить їх подібними до ЦНАП в Україні.

 

Ці установи починали свою діяльність у 1990-х роках з однаковими завданнями, проте зараз вони розвиваються різними шляхами. Із зростанням кількості користувачів інтернету нині місія таких центрів у Швеції полягає більше у роз'яснювальній роботі та консультаціях щодо заповнення документів онлайн.

У громадські центри Швеції найчастіше звертаються "нові шведи", які ще не до кінця знають, як працюють державні інститути. Швеція — мультикультурна країна, в кінці 2017 року майже 19% населення були народжені не у Швеції.

Також до центрів звертаються люди, які не вміють працювати з комп'ютером. Там збираються активісти, яким цікаво долучатися до розвитку своєї громади.

Паралельно у Швеції розвивалися спільні сервісні офіси з надання найбільш популярних послуг державних установ: Податкового управління, Пенсійного відомства, Агентства соціального страхування та Агентства з працевлаштування.

Отже, у сучасному цифровому світі основна функція громадського офісу — слугувати платформою для діалогу між громадянами та місцевою владою.

У громадському центрі Ґетеборга регулярно збираються мешканці і чиновники. Результатом діалогу стало створення громадського простору для творчих людей. Там можна робити графіті на стінах та практикуватися музичним колективам. Ще один результат — спортивний комплекс на місці старої текстильної фабрики.

Один з напрямків роботи центрів — впровадження гендерної політики, яка передбачає рівність прав та можливостей жінок та чоловіків.

У кожній державній установі Швеції впроваджуються шість завдань гендерної політики: рівний розподіл влади та впливу, економічна рівність, належна освіта для всіх, рівний розподіл неоплачуваної домашньої праці та надання допомоги, боротьба з домашнім насильством, рівний доступ до системи охорони здоров'я.

Контактний центр міста Хельсингборга впроваджує гендерне бюджетування, здійснює гендерно-чутливий аналіз статистичних показників відвідувачів спортивних клубів, доходів чоловіків та жінок віком 20-64 роки, відсоток учнів, які відвідують школи та вступили у вищі навчальні заклади.

Усі центри Швеції збирають дані, обмінюються інформацією та випускають "Звіти трендів" для планування забудови міста. Наприклад, з метою визначити, скільки потрібно дитячих майданчиків. Планування ведеться до 2035 року. Позаяк середовище міста мультикультурне, центр обслуговує клієнтів 18-ма мовами.

Шведські центри зобов'язані надавати жителям всю публічну інформацію про діяльність муніципалітету. Для біженців у центрах діють кімнати консультацій, де можна отримати поради від волонтерів-юристів.

Центр Хельсингборга також веде облік волонтерів, готових реалізовувати соціальні проекти. У переліку — безкоштовна видача рятувальних жилетів, оскільки місто розташоване в гирлі річки Гьота-Ельв. У певні години в місті працює "Вело-ЦНАП", який надає послуги в сусідніх населених пунктах.

Основний персонал шведського громадського офісу називають громадськими радниками або спеціалістами. У їхній компетенції — надавати відвідувачам поради, які допоможуть отримати відповіді на більшість питань щодо громадської сфери інтересів, враховуючи комунальні послуги та функції державних органів.

Наприклад — інформацію про роботу суду, допомогу із заявою на догляд за дітьми, допомогу в написанні резюме або консультацію щодо ведення бізнесу.

Центр надання адміністративних послуг в Україні — це спеціально облаштоване приміщення, де можна отримати найширший спектр адміністративних послуг у форматі "єдиного вікна", а також відповідну інформацію.

 

"U-LEAD з Європою" — міжнародна програма, яка фінансується Євросоюзом та його країнами-членами — Німеччиною, Естонією, Данією, Польщею та Швецією.

Програма працює і в напрямку покращення якості адміністративних послуг в Україні з кінця 2016 року і має на меті покращити роботу до 600 ЦНАП з акцентом на ЦНАП в об'єднаних громадах та малих містах.

Експерти програми переймають принципи створення та роботи громадських офісів Швеції, вмонтовуючи їх в українські реалії. Вибір громад для отримання допомоги із створення належного ЦНАП відбувається шляхом відкритого конкурсу.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: