Власть "смилостивилась": убытки аграриев будут меньше

Власть "смилостивилась": убытки аграриев будут меньше

Аграрные производители убедили парламент вернуть бюджетное возмещение НДС при экспорте подсолнечника. На очереди — соя и рапс. (Укр.)
Пятница, 22 декабря 2017, 19:00
народный депутат, член комитета Верховной Рады по вопросам аграрной политики и земельных отношений, "Самопоміч"

Після двотижневої боротьби депутатів, аграріїв та експертів ми отримали попередню часткову перемогу щодо відновлення справедливості в частині повернення експортного ПДВ при вивезенні аграрної продукції.

Верховна Рада підтримала уточнення до окремих положень ухваленого законопроекту №6776-д про внесення змін до Податкового кодексу, зокрема, щодо пункту 180, який скасовував експортний ПДВ для соняшнику, сої та ріпаку.

Сама наявність норми про скасування відшкодування ПДВ при експорті призводить до падіння закупівельних цін на продукцію на внутрішньому ринку та зростання маржі для переробників, у нашому випадку — олійних культур.

Ми не проти підтримки переробника та переробної галузі. Навіть навпаки — працюємо над такими змінами до законодавства, які б підтримали переробників усієї агарної продукції: борошномельної, олієжирової, м'ясо-молочної.

Реклама:

Однак ми проти такої підтримки коштом тільки товаровиробника, у якого вже забрано спеціальний режим сплати ПДВ, 1,5-1,8 млрд дол на рік, та ні на гривню не профінансовано бюджетну дотацію у 2018 році. Дискредитована виплата у 2017 році отримувалася з проблемами, а тепер ще й забирають експортний ПДВ.

При цьому аграрії-виробники сплачують внутрішній ПДВ і втратили б у ціні за свою продукцію, за попередніми підрахунками, 16-18 млрд грн щорічно. Такі зміни та відсутність фінансових компенсаторів можуть привести аграрну галузь до катастрофи, що суттєво змінить ландшафт структури всього сектору.

Більш того, скасування відшкодування ПДВ при експорті олійних культур грубо порушує законодавство, зокрема статтю 42 Конституції. Згідно з нею, держава забезпечує всім суб'єктам господарювання рівні умови підприємницької діяльності. Крім того, це порушує зобов'язання України перед СОТ і Євросоюзом.

Для врегулювання ситуації я та інші народні депутати разом з профільними асоціаціями 14 грудня 2017 року зареєстрували проект закону №7403 про скасування раніше ухваленої дискримінаційної норми та про повернення бюджетного відшкодування ПДВ при експорті соняшнику, сої та ріпаку.

Проект підтримали фермери та провідні аграрні асоціації. Нашу думку почули, але не повною мірою. Депутати відновили повернення ПДВ при експорті соняшнику, проте щодо сої відстрочили скасування ухваленої норми до вересня 2018 року, а щодо ріпаку — до 2020 року. Таке рішення ‎нас не задовольняє.

Це не повна перемога, це менше зло. Боротьба триває.

Хочу подякувати усій небайдужій агарній спільноті, колегам народним депутатам, профільним асоціаціям, громадським організаціям, усім, хто виходив на мітинги та відстоював законне право бути почутим у нашій країні.

Якщо чиновники та парламентський комітет з питань податкової та митної політики сподіваються, що вони пішли на ці поступки, і аграрії замовкнуть, то вони помиляються. Забрати все, а потім кинути подачку? Не вийде! Ми не зупиняємося.

У зв'язку з ухваленими змінами ми підготували оновлений текст законопроекту №7403, який скасовує обмеження щодо повернення експортного ПДВ для сої і ріпаку. Уже наступного сесійного тижня ми вимагатимемо розглянути цей проект.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: