"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Налоговая милиция. Давайте, наконец-то, попрощаемся!

Налоговая милиция. Давайте, наконец-то, попрощаемся!

Парламент случайно ликвидировал Налоговую милицию, но восстанавливать ее не стоит. Следует принять закон о новом прозрачном аналитическом органе — Финансовой полиции. (Укр.)
Среда, 18 января 2017, 11:00
координатор экспертных групп Экономической экспертной платформы

Внаслідок технічної помилки з 1 січня 2017 року було ліквідовано один з найкорумпованіших органів, який тероризував бізнес, — Податкову міліцію.

Детально проаналізувавши прийнятий та підписаний закон, експерти РПР прийшли до висновку, що Верховна Рада повинна невідкладно забезпечити доопрацювання, розгляд та ухвалення законопроекту про Фінансову поліцію — новий орган, співробітники якого будуть відібрані за прозорим конкурсом, матимуть гідні заробітні плати та виконуватимуть аналітичні функції.

Громадські експерти наголошують, що відсутність Податкової міліції протягом кількох місяців до ухвалення закону про Фінансову поліцію не загрожує розбалансуванню державних фінансів, оскільки доходи бюджету, отримані завдяки цьому органу, не покривають навіть вартості його утримання.

Авторитетні юридичні організації та аналітичні центри, зокрема експерти Центру політико-правових реформ, проаналізували нормативно-правову базу та надали свої висновки: з початку 2017 року податкова міліція виявилася поза законом.

Реклама:

Міністр фінансів, реагуючи на подію, пообіцяв подати на розгляд Кабміну законопроект про нову аналітичну службу — Фінансову поліцію — і вже виконав свою обіцянку. Експертне середовище позитивно сприйняло цей крок.

Крім загальновідомої корумпованості, Податкова міліція здійснює чи не найбільший адміністративний тиск на бізнес. У 2015 році вона повернула до бюджету 521 млн грн податків, тоді як на її утримання витрачено 554 млн грн.

Тобто видатки бюджету на утримання співробітників Податкової міліції у 2015 році перевищили економічний ефект від її діяльності на 33 млн грн.

Недавно з'явилася інформація, що комітет з податкової та митної політики надав роз'яснення, начебто це технічна помилка, і Податкова міліція продовжує працювати. Проте перший заступник голови комітету Андрій Журжій повідомив, що комітет таких роз'яснень не надавав і взагалі не збирався у 2017 році.

"Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики не розглядав зазначене питання. Власне, народні депутати, які є членами комітету, в цьому році ще не збиралися на спільні засідання...", — зазначив Журжій.

"Вважаю, що повноважень із здійснення контролю за дотриманням податкового законодавства Податкова міліція була позбавлена. Тому наразі ми маємо якомога швидше забезпечити прийняття законопроекту "Про Фінансову поліцію" і передати новоствореному органу повноваження з розслідування економічних злочинів.

Нехай ця помилка стане для нас гарним уроком, що подібного рівня законопроекти не можна приймати майже в останній сесійний день", — підсумував депутат.

На заміну неефективній Податковій міліції повинна прийти професійна аналітична служба, працівники якої будуть набрані за прозорим конкурсом. Мінфін пропонує створити Службу фінансових розслідувань або Фінансову поліцію, яка матиме значно меншу, 2,5 тис працівників замість 10 тис сьогодні, але фахову команду.

На думку експертів, корупційні ризики буде суттєво зменшено. Передусім — завдяки зменшенню кількості співробітників, прозорому і конкурентному конкурсному відбору, високій зарплаті працівників нової служби, запровадженню ефективних механізмів її звітування перед парламентом.

Ключові відмінності Фінансової поліції від Податкової міліції також полягатимуть у тому, що в основу роботи нової служби ляже принцип відмови від каральної політики. Замість "масок-шоу", вилучень документації у підприємців та блокування їх діяльності служба займатиметься аналітичною діяльністю. Перевірки більше не здійснюватимуться безпідставно, що значно зменшить тиск на бізнес.

Також вважаємо вкрай необхідним усунути дублювання функцій. З прийняттям цього проекту необхідно позбавити інші органи функцій з розслідування економічних злочинів. Такі злочини повинен розслідувати один спеціалізований орган — Фінансова поліція — замість трьох: СБУ, МВС, ДФС.

Намагатися реанімувати ліквідований орган — Податкову міліцію — не варто. Натомість необхідно всі сили спрямувати на ухвалення закону про новий прозорий аналітичний орган — Фінансову поліцію — і створення його у найстисліші терміни.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: