Фактор Приватбанка. Три причины, почему курс вернется на место

Фактор Приватбанка. Три причины, почему курс вернется на место

Национализация "Приватбанка", очевидно, "сорвет" обменный курс в следующие несколько недель - это обычная реакция населения на неопределенность и шоковые события (укр.)
Понедельник, 19 декабря 2016, 13:43
Общественная организация

Націоналізація "Приватбанку", очевидно, "зірве" обмінний курс в наступні кілька тижнів – це звична реакція населення на невизначеність та шокові події.

Однак, ми бачимо як мінімум три причини, чому після першого емоційного сплеску обмінний курс національної валюти повернеться до поточних рівнів.

Націоналізація – це не ліквідація. Банк буде продовжувати працювати, хоча в ефективність державного управління мало хто вірить. Також за націоналізації не буде такого процесу як "виплата втрачених вкладів", що вимагає масштабного одноразового друку гривні.

Вклади зберігаються і, скоріш за все, більшість вкладників залишаться з Приватбанком після того, як емоції вщухнуть.

Реклама:

Докапіталізація Приватбанку вимагатиме випуску значних обсягів державних облігацій (цифра коливається від 100 млрд грн до 160 млрд грн), однак ці кошти не опиняться на ринку. Це просто гарантія, що вклади українських громадян будуть повернені.

Якщо буде відбуватись відтік депозитів (після завершення терміну депозиту), то процес "впорскування" нових грошей у систему дійсно буде, однак він буде розтягнутим в часі і не призведе до небезпечного тиску на національну валюту.

Обмінний курс гривні зараз знаходиться у рівновазі. І ця рівновага забезпечується співмірними обсягами експорту та імпорту. Панічні настрої та додаткові обсяги готівки можуть тимчасово підвищити ціну долара, однак це триватиме доки буде наявна надлишкова гривня.

Після задоволення додаткового попиту на валюту (по завищеній ціні) обмінний курс повернеться до рівнів, які визначаються фундаментальними чинниками, а саме обсягами експорту та імпорту.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: