Несколько советов тем, кто поступает на МВА

Несколько советов тем, кто поступает на МВА

Опыт работы заявителя очень важен. Более 60% МВА-образования — это обучение от сокурсников, и только 30-40% дает программа. (Укр.)
Пятница, 23 сентября 2016, 18:08
Эшли Нэги, заместитель директора отдела приема студентов Duke University's Fuqua School of Business

Починайте підготовку заздалегідь. Досліджуйте бізнес-школи та процес вступу. У середньому наші вступники готуються вісім-дев'ять місяців.

Будь-яка бізнес-школа має місію і цінності. Вони визначають, яку спільноту вона хоче сформувати і що шукає у вступниках.

Вони ж допоможуть вам структурувати заявку і загалом визначити підхід до вступу.

Дізнайтеся про всі важливі для вас характеристики навчальної програми. Розклад повинен відповідати вашому стилю навчання.

Реклама:

Наприклад, у Фукуа ми будуємо навчання на вивченні кейсів, численних групових завданнях. Також зверніть увагу на мережу випускників і кар'єрну статистику.

Сформулюйте, для чого вам МВА-навчання. Чого ви намагаєтесь досягнути? Відповідно до цього сформуйте список шкіл, які вам найбільше підходять.

95% людей, які навчаються на МВА, прагнуть змін. Взагалі заповнення аплікації — це суцільний процес саморефлексії.

Проаналізуйте свій досвід — і успішний, і невдалий. Вступ може бути стресовим, коли ви знаєте, що відбір дуже конкурентний. Ви не матимете такого стресу, якщо знатимете, чого хочете від навчання і чого очікуєте від себе.

Ваша заявка — це мозаїка. Вона складається з багатьох елементів, які повинні пасувати один до одного, доповнювати і бути пов'язаними. Ці елементи можуть відрізнятися у різних університетах.

Існує такий міф, що екзамен GMAT — це головний елемент вашої заявки.

Насправді ж за GMAT ми визначаємо лише одне: що ви в принципі зможете впоратися з розкладом. Ви — більше, ніж ваша оцінка, і ми розглядаємо кандидата в цілому. Я бачила багатьох аплікантів з дуже високим балом із GMAT, які не доклали достатньо зусиль до інших частин заявки, і вони не проходили відбір.

У Фукуа ми рівноцінно приймаємо також оцінку за GRE, тому вибір, який екзамен складати — цілком на ваш розсуд.

Середній бал диплома — це критерій, на який ви вже не можете вплинути. Дуже високий бал може збалансувати ситуацію з низьким балом із GMAT/GRE, якщо таке трапилося. Однак для нас не настільки важливий ваш середній бал — він лише свідчить про те, що ви здатні закінчити навчання.

Важливіше для комісії те, який досвід ви отримали під час навчання. Чи ви ставили перед собою виклики? Як ви розпоряджалися вільним часом? Чи мали обов'язки поза навчанням? Чи проходили ви обчислювальні курси?

МВА-програма у Фукуа передбачає багато роботи з цифрами. Якщо у вас є досвід роботи з даними — аналіз кількісних звітів, інженерний досвід, — ми це врахуємо.

Якщо ж вам нема чим похвалитися, ви можете навіть пройти додатковий обчислювальний курс — просто для себе — перш ніж подавати заявку. Це покаже нам вашу ініціативність, а також те, що ви готові докласти зусиль заради вступу. Головне — встигнути завершити курс до подавання заявки.

Досвід роботи апліканта дуже важливий. За моєю оцінкою, 60-70% МВА-освіти — це навчання від однокурсників, і лише 30-40% дає програма. Тому ми прагнемо підбирати студентів, яким є чим поділитися.

Серед наших студентів — лікарі, вчителі, інженери, військові, хоча велика частина приходить "традиційним" шляхом — з фінансів чи бухгалтерського обліку. Ми рекомендуємо вступникам мати щонайменше два роки професійного досвіду, хоча в середньому наш студент має 5-5,5 року досвіду.

Та йдеться не про кількість, а про те, чи МВА зараз для вас на часі. Чи це саме той момент у вашій кар'єрі, чи маєте ви потенціал бути лідером. Ми не вимагаємо мати менеджерський досвід, але хочемо зрозуміти, чого ви досягли до цього моменту, яким був ваш внесок за період кар'єри.

Ми також шукаємо кандидатів, які можуть і хочуть бути хорошими командними гравцями. Тому переконайтеся, що ви продемонстрували це у своєму резюме. Ідеальним для нас є бізнес-резюме на одну сторінку.

Рекомендаційний лист повинен бути неупередженим і абсолютно поза вашим контролем. Коли ви просите колегу або керівника про рекомендацію, не кажіть їм, що писати, і тим більше не пишіть самі. Ми швидко з'ясуємо це за стилем і ключовими пунктами у листі і вашій заявці.

Рекомендацію мусить надати особа, яка добре вас знає і якій ви довіряєте. Не варто просити про лист президента компанії, якщо ви не працюєте з ним напряму. Інколи кандидат не може отримати рекомендацію від поточного керівника, бо це може поставити під загрозу його роботу.

Ми розуміємо, що такі ситуації трапляються. Якщо ви не можете взяти рекомендаційний лист на роботі, просто поясніть нам, чому. Є багато креативних способів вийти з ситуації: рекомендація від колеги, клієнта або волонтерської організації, якій ви допомагали.

Есе — ось де ви можете по-справжньому себе розкрити. Це те, що відрізняє вас від інших кандидатів, тому — будьте справжнім собою.

Ми не чекаємо тут "правильних" відповідей. Поясніть, чому це саме ваш час, чому саме ця бізнес-школа. Не повторюйте те, що ми і так знаємо, те, що є на нашому сайті. Дізнайтеся більше про університет. Дайте почитати ваше есе другу, щоб переконатися, що воно не залишає питань і не містить помилок.

Але не перестарайтеся з редагуванням, щоб текст не перестав бути "вашим". Наша улюблена тема есе у Фукуа — "25 випадкових фактів про вас".

У багатьох студентів виникає проблема із запитанням про плани на майбутнє: про це питають усі університети. Ми хочемо знати, чи ви розумієте, куди рухатись далі.

Однак ніхто не перевіряє, чи ви справді робите після випуску те, що написали у своєму есе. 44% наших студентів приймають пропозицію роботи, отриману після літнього стажування. Тобто як мінімум 44% студентів змінюють свої плани.

Інтерв'ю — останній етап відбору. Ми маємо гібридний процес інтерв'ю — інколи ми проводимо його у кампусі, інколи — по скайпу. Також наш випускник може провести інтерв’ю в Україні, або ми запропонуємо вам приїхати в одну з європейських країн.

Ставтеся до цього як до співбесіди при працевлаштуванні — навіть при спілкуванні по скайпу вдягніться належним чином. Це також ваша можливість оцінити, чи вам підходить школа. Дізнайтеся, хто ваш інтерв'юер — студент, випускник або член приймальної комісії — і підготуйте питання йому.

Заповнення заявки займає немало часу, але і розгляд її комісією не буде швидким, тож з вами зв'яжуться не одразу. Увесь цей час не припиняйте цікавитися університетом і МВА-програмою — спілкуйтесь із студентами, випускниками. Використайте очікування, щоб остаточно упевнитися, що МВА — це для вас.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: