Маразм крепчает. Свидетели Богатыревой подали в суд на активистов

Маразм крепчает. Свидетели Богатыревой подали в суд на активистов

Менеджеры Богатыревой пытаются вернуться на "хлебные" места в Минздраве и восстановить коррупционные схемы по закупкам лекарств для украинцев. (Укр.)
Четверг, 15 сентября 2016, 09:30
Ольга Стефанишина, исполнительный директор БФ "Пациенты Украины", ЮКАБ

Команда колишнього міністра охорони здоров'я, прихильниці коштовних сумочок Раїси Богатирьової, яка розшукується Інтерполом за розтрату державного майна в особливо великих розмірах, подала в суд на активістів.

 Натисніть для збільшення

Саме так — це не галюцинація та не параноя після Революції гідності, а факт.

Люди, які заробляли на смертельно хворих людях, не сидять у в'язницях, а хочуть позбутися активістів, які боролися з ними, та повернутися на свої "хлібні" місця.

Нижче — позов до суду на активістів БФ "Пацієнти України" та "Центру протидії корупції" від Дмитра Підтуркіна, радника Богатирьової і бізнес-партнера її першого заступника Романа Богачова, який був головою Тендерного комітету МОЗ.

Реклама:

Підтуркін, "сірий кардинал" тендерних закупівель ліків у Міністерстві охорони здоров'я часів Богатирьової, стверджує, що ніколи не працював у цьому міністерстві, а був просто "радником", що не впливало на закупівлі.

 Натисніть для збільшення

На усіх заходах упродовж 2011-2012 років Підтуркін презентував офіційну позицію МОЗ, але тепер нам закидають те, що ця людина не мала жодного стосунку до міністерства та до тодішнього міністра охорони здоров'я Раїси Богатирьової.

 Натисніть для збільшення

Підтуркін, окрім того, що був радником Богатирьової, входив мінімум у дванадцять робочих груп, що розробляли документацію з лікарських засобів та номенклатур. Ці групи формували перелік ліків, які пізніше купувалися за кошти державного бюджету, в розкраданні якого і звинувачують Богатирьову.

Ось фото з кількох спільних засідань за участю Підтуркіна. На них присутні всі ключові гравці ринку державних закупівель: Роман Богачов, голова тендерного комітету МОЗ, Галина Довганчин, начальник управління державних цільових програм та державних закупівель МОЗ, і Дмитро Підтуркін.

Рукописи не горять

У далекому 2011 році ми організовували тренінг для членів нашого фонду. Тема — як МОЗ проводить тендери. Тоді крім наших експертів ми написали лист у МОЗ з проханням делегувати відповідного фахівця Тендерного комітету. Так от: МОЗ делегувало саме Дмитра Підтуркіна.

 Натисніть для збільшення

Саме з цього і почалося наше з ним знайомство. Крім того, Дмитро "радив" "Укрзалізниці", як правильно проводити тендери.

Газета "Ваше здоров'я", №3-4 від 23 січня 2015 року
Натисніть для збільшення 

Як майстер на всі руки Підтуркін в медичних тендерах розібрався швидко. В одному з його кабінетів сіло кілька розумних хлопців з макбуками, які "творили" нескінченні екселівські таблиці. Для МОЗ така оперативність та технологічність була дивиною. Як і новий вимір комунікації з громадськими організаціями.

Дмитро Підтуркін на круглому столі "Прозорість
державних закупівель 2013" за участю МОЗ та
громадських організацій

Саме Підтуркін тоді виконував роль такого комунікатора.

Чвс від часу він вислуховував пацієнтів, яким купують не той препарат, нервував, коли буйні пацієнти влаштовували акції під МОЗ або звинувачували міністра в розкраданні грошей.

Однак всі дані про це зараз зачищені, а журнали відвідувань МОЗ до 2014 року, за даними охорони, знищені.

Проте кабінет номер 37, у якому сидів Підтуркін, був добре відомий всім учасникам ринку.

Саме там вирішувалися питання участі в медичних державних тендерах України.

Маразм міцнів

Тепер Підтуркін подав на нас до суду, бо, виявляється, ніколи не працював з Богатирьовою.

Моя стаття "Як фармацевтичні ділки дискредитують міжнародні організації, що закуповують ліки" мала неабиякі наслідки для Підтуркіна: "призвела до втрати близьких та друзів, з якими був знайомий багато років, призвела до сильних хвилювань" — так він пише у своїй позовній заяві.

До речі, навіть не стаття, а невеличкий абзац, в якому вказано, що Підтуркін був медекспертом та радником Раїси Богатирьової із закупівель у 2011-2013 роках. Нагадаю, саме через схеми та зловживання під час держзакупівель у МОЗ Богатирьова переховується від слідства та українських правоохоронців.

Натисніть для збільшення 

Саме ці слова призвели до "погіршення самопочуття, зміни звичного укладу життя" та "душевних страждань" Підтуркіна.

А на сайті СБУ вказано, що саме під час присутності Підтуркіна як радника МОЗ "службові особи одного з найбільших дистриб'юторів фармацевтичної продукції постачали ліки на замовлення МОЗ за цінами, завищеними на 20-40%". Мова йде про круглу суму — 100 млн дол, які, по суті, викрадалися з держбюджету щорічно.

Однак потім, після Революції гідності, його команда вправно перевдяглася у вишиванки та намагається щосили дорватися назад до влади, показати "нові обличчя" в боротьбі за справедливість та проти корупції.

Наприклад, Галина Довганчин, яка була начальником управління закупівель МОЗ при Богатирьовій, після революції балотувалася до Київради, а зараз як експерт їздить по регіонах, навчаючи регіональних представників закладів охорони здоров'я, як правильно проводити закупівлі. Несе "свою експертизу" в люди.

До речі, порівняння закупівельних цін в регіонах показує набагато більші зловживання там, ніж на центральному рівні.

Ігор Щедрін, з яким я познайомилася в кабінеті у Підтуркіна в його фірмі "Менеджмент консалтинг груп", став борцем за справедливість. Тоді ми перебували по різні сторони барикад: він був помічником найвпливовішої людини в МОЗ, а ми просили якомога швидше провести тендери та купити якісні ліки.

Зараз Ігор намагається довести неефективність міжнародних закупівель і показати, що МОЗ за часів його колишнього шефа Підтуркіна проводило їх краще.

 Натисніть для збільшення

На жаль, люди, які повинні сидіти за ґратами, нікуди не поділися, і це півбіди! Люди, які "нічого не крали", роблять усе, аби повернутися на свої місця. Контрреволюція йде повним ходом. Витрачаються величезні кошти на дискредитацію активістів та покращення іміджу колишніх ділків.

Вони намагаються дискредитувати активістів, міжнародних партнерів, міжнародні закупівлі та повернути мільярди гривень у стіни МОЗ, де їх дуже вправно витратять на закупівлю ліків, як це робилося за часів Богатирьової.

P.S. Якщо ви стикалися з Дмитром Підтуркіним під час його роботи в МОЗ і готові свідчити в суді, повідомте мені. Бо цей дощ — надовго.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: