"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Выгоднее давать взятки

Выгоднее давать взятки

Эксперимент с ведением бизнеса в этой стране в правовом поле, с доказыванием своей позиции в судах, с обращениями к власти за защитой от произвола провалился - можно уже подводить черту.(Укр.)
Четверг, 4 августа 2016, 18:00
Юрий Мезинов, директор ООО "Мега Ленд", поставщик систем отопления

В серпні 2013 року у нас в ТОВ "Мега Ленд" проходила планова річна перевірка.

До початку фактичної перевірки один із керівників на той час ДПІ Деснянського району ГУ Міндоходів провів з директором підприємства Юрієм Мезіновим бесіду.

Податківець дав нам зрозуміти, що є внутрішнє розпорядження Міндоходів, про те, що акт перевірки підприємств з таким обігом, як наше, повинен містити штрафи та донарахування на суму не менше ніж 500 тис. грн.

ТОВ "Мега Ленд" було запропоновано самостійно придумати порушення податкового законодавства таким чином, щоб загальна сума штрафів та донарахувань становила не менше вищезгаданої суми.

Реклама:

Тоді податківці ще вголос розмірковували, що за великих розмірів недоїмки, яка обов’язково з’явиться, якщо ми не згодні на 500 тис. грн донарахувань та штрафу, податкова міліція відкриє кримінальне провадження.

Ми відмовилися платити таку суму, оскільки підприємство платило податки і законодавство не порушує. Так у нас з’явився акт із штрафами та донарахуваннями на суму 1,5 млн грн.

У вересні 2013 року було відкрите кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 212 Кримінального кодексу України по факту ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ "Мега Ленд".

Потім відбувся Майдан, як ви знаєте. Утім, це не завадило справі рухатися далі.

В квітні 2014 року в рамках кримінального провадження були проведені обшуки в  офісних та складських приміщеннях ТОВ "Мега Ленд". В якості речових доказів податкові міліціонери вивезли майна на суму близько 200 тис. дол.

Вони не дали доступу співробітникам підприємства до складу, не дали бути присутніми при описуванні майна. Ми досі не маємо гадки, що вони внесли до протоколу обшуку, вони відмовились це повідомити, хизуючись на камеру, мовляв, пишіть скарги згідно із діючим законодавством.

А ми, сподіваючись, що після Майдану-2 в державі інші часи, так і робили, писали три роки скарги та позови до суду.

За цей час податкові повідомлення-рішення, що були причиною відкриття кримінального провадження, були скасовані адмінсудом всіх інстанцій, включаючи Вищий адмінсуд України. Але слідству було байдуже.

Вже три роки мляво точиться досудове слідство за фактом і краю цьому не видно. Це ситуація де-юре.

А де-факто вона така. За ці роки наше майно було розкрадене за неофіційною інформацією, відповідальності за це ніхто нести не бажає, слідчі змінюються, а ситуація — ні.

Прокуратура повністю покриває всі дії слідства, дають відписки. Мовляв, звертайтесь до суду. Але ж, за новим КПК, ми не маємо жодних прав щось оскаржити на стадії досудового слідства.

Що неформально нам кажуть? Ви не пручайтеся,все одно не побачите свого майна ніколи. І нікому за це нічого не буде. Треба було щось вирішувати, коли вам це казали, на початку.

Здається, що наша ситуація є типовим підтвердженням того факту, що в цій країні економічно вигідніше платити хабарі, ніж податки.

Зараз ми написали листа чинному прем’єр-міністру, який у своєму виступі назвав особистими ворогами тих, хто чинить тиск на бізнес. Чекаємо хоч на якусь реакцію, окрім глузування з нас податківців, які на всі попередні листи до можновладців всіх рівнів відповідали самі.

Отакий абсурд, пишемо Голові ДФС скаргу на дії підлеглих, а він розписує на відповідь цю скаргу підлеглим, на яких ми скаржимось.

Експеримент із веденням бізнесу в цій країні у правовому полі, із доказуванням своєї позиції у судах, із зверненнями до влади за захистом від свавілля провалився —  можна вже підводити рису.

Ціна цього експерименту: звільнені 200 працівників, підприємство не веде господарської діяльності три роки, більше 9 млн грн щорічних податків три роки до бюджету не надходять.

Окрім збитків для підприємства це ще і втрата ділової репутації та клієнтів.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: