Полмиллиарда на службу, которая убила безвиз

Полмиллиарда на службу, которая убила безвиз

Из-за слабости Госспецсвязи правительство провалило запуск столь необходимого электронного декларирования. Впрочем, это не последняя стратегическая задача, которая может быть сорвана в этом году
Среда, 17 августа 2016, 17:50
Глеб Каневский, руководитель отдела по борьбе с коррупцией центра "Эйдос"

Вже тиждень Державна служба спеціального зв'язку та її керівник Леонід Євдоченко не сходять з перших шпальт провідних медіа.  

Воно і не дивно. 

Через кволість Держспецзв'язку уряд провалив запуск такого необхідного електронного декларування.

Втім, це не останнє стратегічне завдання від Батьківщини генерал-майору Євдоченку.

Реклама:

Згідно минулорічного указу президента, до 2017 року Держспецзв'язок має запустити національну телекомунікаційну мережу, в якій захищено зможуть спілкуватися можновладці.

В бюджеті на таке завдання закладено 500 мільйонів гривень, з приміткою "на реалізацію заходів щодо підвищення обороноздатності і безпеки держави".

Загало в порівнянні з минулим роком видатки на Державну службу спеціального зв'язку зросли майже в два рази. У 2015 році служба Євдоченка освоїла 753 мільйони гривень. Цьго року планують - 1,4 мільярди.

В липні новий прем`єр-міністр Володимир Гройсман затвердив порядок використання згаданих півмільярда гривень. Тож найближчим часом команді Леоніда Євдоченка треба добряче попотіти, щоб встигнути витратити стільки грошей до кінця року.

А от тут громадськості варто дійсно напружитися. Бо може статися так, що гроші будуть списуватися без будь-яких конкурсів під грифом секретності. Закон про публічні закупівлі це дозволяє у сфері оборони.

Більш того, від 2014 року чиновники Держспецзв'язку не публікують річний план закупівель всупереч тендерному законодавству. 

Вдалося знайти лише додатки до річного плану на цей рік без самого плану. І якраз в одному із таких додатків була помічена перша таємна закупівля якогось "комплексного обладнання" на 12 мільйонів гривень.

 

У будь-якій цивілізованій країні чиновник, який всупереч міжнародним домовленостям провалює завдання, йде з посади. Або з хрестом на подальшій кар'єрі звільняється керівництвом.

Зрив е-декларування - це без перебільшення катастрофа року.

Держспецзв'язок стоїть на порозі мільйонних бюджетних витрат, від яких дійсно залежить обороноздатність країни.

Тому неприпустимо, щоб за такі гроші відповідав чиновник, який повністю себе дискредитував.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: