Легализация зарплат: почему нужно прекратить дискуссии вокруг ставки ЕСВ

Легализация зарплат: почему нужно прекратить дискуссии вокруг ставки ЕСВ

Как сделать экономику успешной? Правительству - отказаться от дискуссий вокруг ставки единого социального взноса, предпринимателям - выходить из тени. (Укр.)
Понедельник, 6 июня 2016, 17:00
Оксана Продан, народный депутат, председатель всеукраинского объединения малого и среднего бизнеса "Фортеця"

Навколо теми легалізації зарплат здійнялася нова хвиля дискусії.

Недавно про необхідність збільшення кількості платників податків заявив міністр соціальної політики Андрій Рева.

За його словами, рішення зменшити ставку єдиного соціального внеску майже вдвічі, із 41% до 22%, було, начебто, необачним через збільшення дефіциту Пенсійного фонду.

Ця заява обурила депутатів, експертів та роботодавців, які вже скористалися зниженою ставкою.

Реклама:

Віце-прем'єр Павло Розенко поспішив заспокоїти. За його словами, уряд не планує переглядати це рішення, а держава і далі зменшуватиме податковий тиск на бізнес. Це загасило скандал, але осад залишився, а з ним - недовіра до дій влади.

Хочу нагадати: зменшення ставки - один з небагатьох кроків назустріч підприємцям. Прийняття такого рішення ми вимагали довго.

Одразу після обрання у парламент у 2012 році я ініціювала законопроект, який передбачав зменшення ставки ЄСВ до 18,1%. Попри шалений спротив, за кілька років ми домоглися свого: з 1 січня 2016 року діє нова ставка ЄСВ. Однак не минуло й п'яти місяців, як виникла загроза відновлення старих правил гри.

Чому це погано, і які це може мати наслідки?

По-перше, частина підприємців, які збиралися легалізувати робочі місця, можуть відмовитися від своїх намірів. Існує ризик, що в нас залишатиметься високий рівень тіньової економіки. За даними Міністерства торгівлі та економічного розвитку, у 2015 році він становив 40% від обсягу офіційного ВВП.

Україна - один з "лідерів" за цим показником, і поки ми не вирішимо цю проблему, марно розраховувати на швидкі темпи економічного зростання.

По-друге, за цих умов весь податковий тягар впаде на добросовісних платників. Вони ставатимуть все менш конкурентоздатними, частина з них може просто припинити свою роботу або піти в тінь. Тож ми не тільки не отримаємо очікуваного економічного ефекту від зниження ставки, а й поглибимо кризу.

Що необхідно робити, аби спрацював позитивний сценарій?

Уряду - відмовитися від дискусій навколо ставки ЄСВ.

Правила гри зафіксовані, жодних кроків назад. Навпаки - потрібно акцентувати увагу на тому, що Кабмін буде дотримуватися взятих на себе зобов'язань, а ті, хто скористаються новими нормами, лише виграють, бо матимуть змогу захистити власні інтереси і працювати в легальному юридичному полі.

Підприємцям - виходити із тіні.

Інакше не буде кому змушувати чиновників здійснювати реальні реформи, не буде кому визначати порядок денний для влади, а чиновники швидко отримають формальний привід для відновлення фіскального тиску.

Щоб цього не сталося, підприємці, які, зокрема, входять в об'єднання "Фортеця", звернулися до всіх вільних та ініціативних громадян із закликом виходити з тіні.

Тільки легальний бізнес та легальні працівники мають можливість контролювати дії парламенту та уряду, а отже - отримати справжню податкову реформу та реформу ДФС, конкуренцію, повноцінне електронне урядування, доступні кредити, судову реформу, гарантії непорушності права приватної власності.

Ті, хто працюють в тіні, не можуть впливати на зміни. Чиновникам це вигідно, але хіба це вигідно середньому класу, громадянському суспільству, Україні? Роки незалежності довели, що будь-які позитивні зміни можливі лише в разі участі суспільства, активною частиною якого є підприємці, у формуванні владних рішень.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: