"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Золотая коса, или Кто лоббирует интересы табачников

Золотая коса, или Кто лоббирует интересы табачников

Евросоюз улучшает антитабачное законодательство и требует этого от Украины. Однако устойчивое табачное лобби в парламенте действует гибридными методами. (Укр.)
Среда, 25 мая 2016, 14:55
Андрей Скипальский, руководитель Центра гражданского представительства "Жизнь", эксперт Реанимационного пакета реформ

З 20 травня в усіх країнах ЄС діють нові правила щодо виробництва, продажу та презентації сигарет.

Зокрема, у продажу з'являться пачки з новими страшними попередженнями.

Крім того, сигарети не повинні містити смакових добавок.

Також запроваджуються жорсткі правили регулювання електронних сигарет та багато інших нововведень, які захищають споживачів та дітей від привабливого вигляду упаковок та спотвореного смаку тютюну.

Реклама:

Такі революційні зміни відбуваються завдяки запровадженню директиви 2014/40/ЄС, яку 28 країн ЄС затвердили 3 квітня 2014 року.

Україна також повинна запровадити подібні заходи, адже угода про асоціацію з ЄС зобов'язує нас імплементувати антитютюнові директиви.

Вони прописані у законопроекті №2820. Це, зокрема, нові графічні попередження на пачках, заборона використання смакових добавок, регулювання ринку електронних сигарет, правила підзвітності тютюнових корпорацій.

Прогресивний законопроект більше року знаходиться у стінах парламенту, проте через дії депутатів з табору тютюнового лобі його перспективи незрозумілі.

18 травня учасники Коаліції за вільну від тютюнового диму Україну, експерти групи РПР пікетували податковий комітет Верховної Ради та звинуватили його голову Ніну Южаніну, БПП, у блокуванні розгляду законопроекту №2820.

Голова комітету у грудні 2015 року палко боролася за зниження ставок акцизу на тютюн, явно граючи на боці тютюнових корпорацій. Крім того, вона вже більше року не виносить на розгляд комітету законопроекти №2820 та №2430-1.

Автор проекту №2430-1 - Геннадій Кривошея, НФ. Експерти підозрюють його у тютюновому лобізмі. Обранець демонструє гібридні методи боротьби. Він зареєстрував слабкий законопроект №2430-1, заблокувавши проходження комплексного акта №2820, який підтримують громадськість та експерти.

Своїм законопроектом депутат пропонує українцям норми, розроблені на початку 2000 років. Він вважає, що рівень куріння зменшиться, якщо заборонити смоктальний тютюн і писати на пачках точні дані з вмісту нікотину та смол.

Кривошей уперто вважає свій законопроект кращим, хоча цей акт імплементує директиву, яку вже давно скасували в ЄС.

Інший герой тютюнового лобізму - Михайло Кобцев, БПП. Він засвітився на захисті інтересів індустрії перед всесвітньою конференцією сторін рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну - РКБТ. Кобцев надіслав до уряду лист з вимогою проконтролювати МОЗ стосовно підготовки до конференції.

Нардеп побоювався, щоб Україна не взяла на себе зайвих зобов'язань у сфері громадського здоров'я і не нашкодила корпораціям. Інтерес депутата можна зрозуміти: він - "мажоритарник" з Харкова, де знаходяться ключові потужності з виробництва тютюнових виробів.

Наша коаліція як член Мережі підзвітності тютюнових корпорації - NATT - документує випадки тютюнового лобізму та веде моніторинг діяльності нардепів.

Серед претендентів на премію тютюнових лобістів "Золота коса" - голова ДФС Роман Насіров. У 2015 році він відвідав податковий форум за кошти Міжнародного податкового та інвестиційного центру, донором якого є тютюнові корпорації.

"Золоту косу" може отримати депутат Максим Курячий, ББП, який лобіював низькі ставки акцизів на тютюн у 2015 році. Ще один претендент - Леонід Козаченко, БПП, помічник якого Валентина Хоменко - голова корпорації "Укртютюн".

На жаль, парламентарі за гроші платників податків все частіше лобіюють інтереси корпорацій замість того, аби обстоювати пріоритети громадського здоров'я.

23 квітня омбудсмен ЄС закликав президента Євросоюзу зупинити втручання тютюнової індустрії в політику охорони здоров'я, зробити всі контакти тютюнових лобістів з парламентарями, представниками комітетів та державними службовцями відкритими, публікувати деталі та стенограми зустрічей.

Якби в Україні запровадили цю норму, політична кар'єра багатьох народних обранців та чиновників добігла б кінця. Не секрет, що сьогодні Україна - справжній Клондайк для тютюнового лобі.

Директива 2014/40/ЄС потрібна не функціонерам з ЄС чи бюрократам з МОЗ. Вона потрібна українцям для захисту від омани тютюнових корпорацій.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: