Кто манипулирует вопросом качества газа для населения

Кто манипулирует вопросом качества газа для населения

8 февраля на канале ICTV вышел сюжет о некачественном газе. Он содержит много недостоверной информации и манипулирование фактами. (Укр.)
Вторник, 16 февраля 2016, 13:50
Алексей Хабатюк, заместитель председателя Экспертного платформы энергоэффективности

8 лютого в програмі "Дістало" на каналі ICTV вийшов сюжет "Неякісний газ не гріє: лічильники мотають кубометри повітря".

Питання якості газу, яке стало темою сюжету, активно обговорюється в суспільстві.

Цю тему використовували деякі політичні сили під час передвиборчої агітації на місцевих виборах 2015 року.

Використання цієї теми у передвиборній агітації свідчить, що політтехнологи визначили її такою, що отримає відгук у виборця.

Реклама:

Тому достовірність інформації щодо якості газу, яку поширюють ЗМІ, може допомогти в запобіганні маніпуляціям свідомістю виборців.

Зазначений сюжет містить значну кількість недостовірної інформації, маніпулювання фактами та неінформування глядача про важливі обставини.

Ведучий стверджує: "Мільйони споживачів відчули собачий холод у власних оселях, хоча за газ спалили удвічі більше, ніж раніше".

В Україні близько 7 млн осель використовують газ для обігріву. Тому "мільйони споживачів", про які ідеться в сюжеті, це значна їх частина.

Підвищення споживання ними газу в два рази повинно було призвести до значного зростання загального споживання газу серед населення. Однак у 2015 році обсяги споживання газу населенням знизилися десь на 20%.

Таке значне скорочення не можна пояснити лише зменшенням норм споживання людьми, оселі яких не обладнані лічильниками, оскільки вони посідають у структурі споживання 5-6%, а зниження норм могло мати вплив на рівні 3-4%.

Може виникнути підозра, що дані про загальне споживання населення недостовірні і їх умисне спотворили газовики. Проте це не в їх інтересах.

Їх потенційний інтерес - у завищенні споживання, що в умовах існуючої різниці між ціною на газ для населення і для промисловості потенційно дозволяє отримувати зиск, фактично продаючи газ промисловості, а за документами - населенню.

Можна констатувати, що твердження ведучого програми є його домислом і не має під собою підґрунтя.

Автор сюжету вказує, що газ, відібраний для лабораторних досліджень у смт. Битків, має високу калорійність і що це дивно, бо "Укртрансгаз" звітує про значно нижчі показники. У сюжеті демонструється така інфографіка.

Проте газ у смт. Битків постачається лише напряму з Битків-Бабченського нафтогазоконденсатного родовища, а не з магістральних газопроводів "Укртрансгазу", і цей газ не змішується з газом з магістральних газопроводів.

"Укртрансгаз" відповідає та проводить вимірювання якості газу лише на своїх об'єктах, зокрема, на газорозподільних станціях при його передаванні газорозподільним компаніям, наприклад, ПАТ "Івано-Франківськгаз". Тому в сюжеті наводиться недостовірна інформація.

Демонстрація в сюжеті звіту "Івано-Франківськгазу" про показники якості палива у м. Надвірна в контексті замірів у смт. Битків не є релевантною, оскільки у м. Надвірна газ постачається з інших джерел.

У сюжеті демонструються три протоколи якості газу, і в звуковій доріжці йдеться, що два з них склало "Івано-Франківськгаз", один - незалежна лабораторія. Водночас у відеоряді демонструється всього два протоколи - №102 та №103, обидва з яких склало "Івано-Франківськгаз". Протокол №102 показується двічі.

Автори також маніпулюють показниками калорійності, які нібито взяті з наведених на екрані протоколів, вказуючи результати вимірювань - 8 369, 8 844, 8 842.

Проте наведені в сюжеті протоколи містять лише два показники калорійності: 8 844 ккал/м3 та 8 842 ккал/м3. Автори сюжету вказують, що "тиск газу на ГРП нижчий, ніж в оселі, а цього фізично не може бути". На підтвердження автори демонструють покази манометрів: 2,8 в оселі та 1,7 в ГРП.

Однак у відеоряді видно одиниці вимірювань, що нанесені на шкалу відповідних приладів. На манометрі, який використовувався для вимірювання тиску в оселі, нанесено напис "кПа", а в ГРП - "кгс/см2".

Якщо привести покази цих манометрів до одних одиниць вимірювання - до кПа, то тиск на ГРП дорівнював 167 кПа, а в оселі - 2,8 кПа. Автори сюжету навіть не розбиралися, що в ГРП вони на камеру зафіксували тиск на стороні мережі середнього тиску, а в оселі - на стороні низького тиску.

Аналіз показав, що в тій частині сюжету, яка містить показники та факти, що перевіряються в межах самого сюжету чи за іншими джерелами інформації, жоден з цих показників та фактів не знайшов підтвердження. Отже, сюжет містить недостовірну інформацію та має ознаки маніпулятивної подачі інформації.

Автор не є співробітником, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов'язаний.

Voxukraine.org

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: