"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Новый год без газовых "сюрпризов"?

Новый год без газовых "сюрпризов"?

Правительство и "Нафтогаз" опровергают критические замечания Москвы: потребности в покупке российского газа нет, запасы в хранилищах достаточные. (Укр.)
Вторник, 8 декабря 2015, 12:27
Роман Ницович, эксперт аналитического центра DiXi Group

Цього разу українцям може пощастити, адже чи не вперше питання поставок російського газу не стоїть так гостро на порядку денному.

Іншими словами, крім бюджетного процесу, наближення Нового року не принесе "сюрпризів" у вигляді чергової газової кризи.

Як і очікувалося, після того, як було вичерпано весь обсяг передоплати за газ, "Газпром" припинив постачання.

Водночас, російський монополіст сподівається продати Україні додаткові обсяги газу. Вже традиційно Москва завела мантру про недостатні обсяги палива, накопиченого Україною у сховищах, що нібито створює ризики для його транзиту до ЄС.

Реклама:

В українському уряді та "Нафтогазі" такі твердження спростовують: потреби в купівлі російського газу нема, запаси у сховищах достатні, щоб пройти зимовий сезон.

Чи справді це так? Щоб упевнитися, гляньмо на динаміку закачування газу у сховища та його викачування оператором ГТС "Укртрансгазом".

 Джерело: utg.ua

Як бачимо, у 2015 році ситуація краща, ніж у 2014 році. Наприклад, у 2014 році в кінці листопада у сховищах було 14-14,1 млрд куб м газу, у 2015 році - 16,3-16,4 млрд куб м, тобто щонайменше на 2 млрд куб м більше.

Крім того, ситуація краща за рахунок нижчих темпів викачування газу. Цьому сприяє зниження споживання промисловістю та населенням, а також тепліший початок зими.

"Українська енергетика"

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: