"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Как американцы следят за расходованием публичных средств

Как американцы следят за расходованием публичных средств

Сайт, на котором каждый украинец сможет получить информацию о бюджетных расходах, появится в 2016 году. Ведомство, которое его будет создавать, еще не определено. (Укр.)
Понедельник, 8 июня 2015, 08:01
Сергей Карелин, эксперт Центра политических студий и аналитики

Тема бюджетних витрат завжди турбує людей, які сплачують податки.

Особливо в країнах, де люди щодня дізнаються про нові факти корупції.

Коли чиновники їздять на дорогих автомобілях та витрачають не вказані у деклараціях про доходи гроші.

Також громадян цікавить, наскільки ефективно витрачаються гроші з державної та місцевої казни.

Реклама:

Звернемося до іноземного досвіду, щоб дізнатися, як за кордоном громадяни дізнаються про бюджетні витрати.

Це необхідно для того, щоб аналізувати тенденції державних витрат або запитати в чиновника, де результат використання бюджетних коштів.

У 2006 році президент США підписав закон "Про федеральну підзвітність та прозорість фінансування".

Цей документ забезпечив американській громадськості доступ до інформації про осіб та організації, які отримують федеральні кошти. Відповідний сайт почав працювати у 2007 році.

 Натисніть для збільшення

Кожен американець тепер може легко знайти дані про всі витрати у своєму місті. Йому необхідно лише ввести поштовий індекс свого населеного пункту та обрати рік, за який йому необхідна інформація. На сайті також працюють фільтри: за галузями, штатами, головними розпорядниками коштів.

 Натисніть для збільшення

Американці можуть знайти на мапі свій мажоритарний округ і побачити такі бюджетні витрати: видатки за угодами, гранти, фінансову допомогу з федерального бюджету. Проаналізувавши дані, вони можуть звернутися до свого конгресмена з пропозицією, щоби він пролобіював вирішення якоїсь проблеми.

Якщо натиснути на ідентифікаційний код отримувача грошей, то можна дізнатися детальнішу інформацію. Федеральні органи повинні звітувати про укладені угоди упродовж 30 днів з дня прийняття грошей. Винятком є Міноборони, яке затримує появу таких звітів на 90 днів, щоб захистити дані за цими витратами.

Цікаво, що програмне забезпечення написане з відкритим вихідним кодом, і його може використовувати будь-хто.

А що в Україні? У лютому 2015 року Верховна Рада прийняла закон "Про відкритість використання публічних коштів", який набирає чинності 12 вересня 2015 року. Згідно з ним сайт, подібний до американського, з'явиться у 2016 році. Тоді кожен українець зможе отримати інформацію щодо бюджетних витрат.

Поки що не обране відомство, яке буде створювати портал та програмне забезпечення. Сподіваємося, що іноземний досвід буде цікавим для спеціалістів, які будуть створювати такий сайт.

Публікацію створив експерт Центру політичних студій та аналітики Сергій Карелін у рамках проекту "Створення та впровадження системи моніторингу за використанням публічних коштів "Відкритий бюджет" за підтримки Європейського союзу. Зміст публікації не відображає офіційну позицію ЄС.

* * *

Фото на головній GLENN FAWCETT

***

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: