"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Как ЕС финансирует точки роста

Как ЕС финансирует точки роста

Малый бизнес может претендовать на прямые субсидии от европейцев. Обязательное условие - предприятие должно быть зарегистрировано в стране-члене ЕС.
Вторник, 24 марта 2015, 14:11
Любовь Акуленко, координатор информационной кампании "Сильніші разом!"

Політичний курс на захід збігається з курсом на утвердження ринкових механізмів.

Оскільки мале та середнє підприємництво - основа ринкової економіки, то головна умова її сталого розвитку - створення найкращих умов для бізнесу.

Це повинно стати одним з головних завдань і навіть ідеологічною доктриною програми нинішніх реформ.

Дерегуляція, захист прав власності, рівний доступ до фінансування через стабільність банківської системи - законотворцям та виконавчій владі є над чим працювати.

Реклама:

Тимчасом наші партнери з ЄС, вболіваючи за розширення ділових зв'язків, надають регулярну допомогу вітчизняному малому та середньому бізнесу.

"Нам потрібна стабільна, демократична і безпечна Україна, яка нікому не загрожує. Ну і, зрештою, ми хочемо робити з вами бізнес", - сказав на одній з презентацій керівник програм співпраці представництва ЄС в Україні Беренд де Гроот.

Особливість європейських програм допомоги в тому, що європейці не просто "дають гроші".

По-перше - гранти на розвиток, що матимуть довгостроковий ефект.

ЄБРР допомагає профінансувати передусім консультаційні послуги. Тобто ті, на які в підприємців зазвичай нема "вільних коштів" через несприятливий бізнес-клімат в країні та ускладнений доступ до фінансування.

Серед кейсів, які ЄБРР позиціонує як показові, - фінансування розробки сайтів, впровадження енергоощадних технологій, оптимізація бізнес-процесів, зокрема, середньострокового планування, розробка маркетингової стратегії та бренду.

Натисніть для збільшення 

По-друге - некредитні програми європейців.

Перш за все - програми спільного фінансування. Сам підприємець повинен розуміти необхідність інвестицій для нового ривка і бути готовим частково покрити витрати. Тільки тоді він серйозно ставитиметься до впровадження ноу-хау.

Фокус грантових програм ЄС - завжди на слабших: на малих підприємствах та фірмах, розташованих поза великими містами. Проекти останніх фінансуються на 75%, тоді як компаніям-резидентам великих міст у більшості випадків готові відшкодувати половину витрат.

На прямі субсидії від європейців малий та середній бізнес також може претендувати. Обов'язкова умова - підприємство мусить бути зареєстроване у країні-члені ЄС, а для українських компаній це значні витрати і труднощі.

Натисніть для збільшення 

Доступне в Україні фінансування від ЄБРР дозволило багатьом компаніям не лише покращити кількісні показники - оборот, дохід, відкрити магазини та наростити клієнтську базу, а й покращити показники продуктивності, зменшити витрати енергії і навіть вийти на нові ринки.

Наприклад, завдяки програмі ЄБРР після завершення консультаційного проекту у компанії з виробництва продуктів харчування "Чигринов" розпочали виробництво нових десертів. Це вивело компанію на нові ринки. Уже через рік на експорт припадало 3% річного обороту підприємства, а річний дохід зріс у 1,7 разу.

Саме на цьому наголошують "вчителі ринку" з ЄС: впровадження нових стандартів та отримання нових знань може стати для малого і середнього бізнесу точкою росту і вивести на новий, конкурентний, але і найбагатший у світі ринок ЄС.

Фото на головній: forbes.ru

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: