Что делать с налоговой "недореформой"

Что делать с налоговой "недореформой"

Задачей новой налоговой политики должно стать не усиление фискальных функций органов контроля, а освобождение людей от неэффективных налогов. (Укр.)
Пятница, 27 февраля 2015, 13:35
Оксана Продан, народный депутат, БПП

Податкові зміни, прийняті 28 грудня 2014 року, однозначно оцінюються бізнесом, експертами і звичайними людьми. Це не реформа.

Це засіб отримання коштів до бюджету за рахунок середнього класу і тих, хто раніше до нього належав.

Ці маніпуляції вже призвели до негативних наслідків.

По-перше, припиняють роботу підприємці, які не зможуть сплачувати податок на комерційну нерухомість та збільшений ЄСВ, придбати і встановити касові апарати.

Реклама:

По-друге, знизився рівень довіри до уряду і парламентської коаліції. Надії на створення рівних умов для ведення бізнесу тануть з кожним днем.

Проте головне і найгірше - ми програємо боротьбу на внутрішньому фронті. Це те, на що сподівається Путін. Він вірить, що ми рухнемо під тиском внутрішніх економічних проблем та політичних конфліктів. Як цьому запобігти?

Передусім, скасувати найбільш одіозні податкові новації. Відповідні законопроекти у парламенті зареєстровані. Ми повинні прийняти їх до внесення змін до бюджету.

Слід внести поправки стосовно податку на прибуток, ПДВ-рахунків, зменшити драконівські штрафи щодо єдиного соціального внеску, скасувати штраф у розмірі 36,5 тис грн за недотримання правил оформлення працівників. Відмовитися від розширення сфери використання касових апаратів для найдрібнішого бізнесу.

Варто звільнити від сплати податку на прибуток неприбуткові організації і узгодити законодавство з європейським. Надати можливість оскаржувати незаконні дії контролюючих органів і покращити адміністрування податків.

Громадськість мусить постійно тиснути на уряд та парламент. Чиновників слід підштовхувати до реформ. По суті - змушувати робити ці реформи. Іншого виходу просто немає. Лише єдність і тиск громадськості дадуть результат.

Опір шалений, ми це бачимо всюди і скрізь. Однак є й позитивні приклади. Чому цього не можна повторити там, де це вкрай необхідно: в українській економіці, у створенні нових правил гри, яких просто вимагає українське суспільство?

Нас багато, а тих, хто хоче законсервувати стару модель, стає все менше через її негативні наслідки, які посилюються з кожним днем.

 Фото unian.net

Нарешті, варто запропонувати парламенту прийняти нову податкову систему.

Основним її принципом повинна бути не кількість зборів, бо сьогоднішні дев'ять податків тиснуть на економіку сильніше, ніж попередні 22 податки.

Основне завдання нової податкової системи - зниження податкового перерозподілу в економіці і звільнення підприємств та підприємців від фіскально-адміністративного тиску. Це дозволить зберегти виробництво та робочі місця, створити передумови для їх розвитку в майбутньому.

Завданням нової податкової політики повинно стати не посилення фіскальних функцій органів контролю, а звільнення людей від неефективних податків.

Чи є шанс зробити це вже найближчим часом? Вірю і знаю, що є. Для цього ми маємо не тільки експертів та міжнародні донорські організації, а й армію, яку необхідно фінансувати, що потребує створення платників податків. Наближається критична необхідність цієї реформи, а отже, ми її зробимо.

Люди, які перемогли на Майдані і які щодня стримують ворога на сході країни, здатні на все. Чи не так?

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: