Украина может стабилизировать гривну

Украина может стабилизировать гривну

Парламент должен максимально быстро принять законы, которых требует МВФ. Задержка может привести к коллапсу. Принимайте и оставьте обсуждение на потом! (Укр.)
Четверг, 26 февраля 2015, 15:20
Андерс Ослунд, старший научный сотрудник Института мировой экономики Петерсона

Цього тижня Україна сильно постраждала від валютної паніки.

Курс гривні різко впав, і українці кинулися скуповувати все, що могли.

Поширена реакція є зрозумілою, але порятунок вже близько.

Гривня вже досить дешева за будь-якими стандартами.

Реклама:

Імпорт впав різко, а ціни в Україні досить конкурентоспроможні.

Поточний рахунок знаходиться в розумному балансі. Будь-яке подальше зниження призведе тільки до інфляції.

Основна проблема полягає у тому, що міжнародні валютні резерви України скоротилися занадто сильно - до 6,4 млрд дол в кінці січня, і, імовірно, 6 млрд дол залишається зараз. Все, що нижче 10 млрд дол, є занадто малим показником.

Україна потребує більших резервів, щоб мати можливість стабілізувати свою валюту. В ідеалі, дружні країни повинні дати істотний бридж-кредит вже зараз, але це навряд чи станеться.

Доброю новиною є те, що значні кошти найближчим часом можуть бути в розпорядженні країни. Український уряд уклав чотирирічну програму стабілізації на 40 млрд дол з Міжнародним валютним фондом.

Ця програма передбачає великий початковий транш, оскільки Україна має потребу зміцнити свої резерви. З них лише МВФ надасть кредити в розмірі 17,5 млрд дол. Ймовірно, 10,5 млрд дол з них - у 2015 році.

Сполучені Штати виділили кредити 2 млрд дол у 2015 році, Європейський союз - 2,4 млрд дол, Світовий банк - 2 млрд дол, Китай - 2,4 млрд дол, ще ряд країн разом - близько 2 млрд дол, не рахуючи Європейський інвестиційний банк і Європейський банк реконструкції та розвитку.

Крім того, приватні власники облігацій, як очікується, погодяться затримати платежі в розмірі 14 млрд дол протягом наступних чотирьох років. Разом це перевищує 40 млрд дол, а Сполучені Штати і Європейський союз, швидше за все, дадуть більше, тому що досі вони казали лише про свої наміри лише на 2015 рік.

Проте Україна потребує грошей якомога швидше. Поточна паніка повинна бути припинена через надання Україні більшої ліквідності. Це дійсно може бути вирішено до 12 березня. МВФ оголосив про намір прийняти рішення за програмою України на засіданні Виконавчої ради 11 березня.

Однак рада директорів МВФ може робити це тільки після того, як український парламент затвердить поправки до бюджету і прийме податкові закони, які уряд погодив з МВФ. В іншому випадку засідання правління та фінансування МВФ буде відкладене. Причому Росія не може блокувати або відстрочити це рішення.

Фото unian.net

Після того, як Рада МВФ затвердить рішення, фонд зможе розподіляти гроші вже наступного дня. Перша виплата буде дуже великою, близько 5 млрд дол. Крім того, США зможуть видати перший 1 млрд дол кредиту і Китай свої 2,4 млрд дол.

Україна не має великих платежів найближчим часом, тож до кінця березня її резерви могли б піднятися до 14 млрд дол. Потім гривня повинна відновитися.

Від України потрібні тільки дві речі.

По-перше, парламент мусить якнайскоріше прийняти закони, яких вимагає МВФ. Їх користь може піддаватися обговоренню, але це не найкращий час для дискусій. Будь-яка затримка може привести економіку країни до справжнього колапсу. Приймайте законодавство зараз і залишіть обговорення на потім!

По-друге, Національний банк повинен наполягати на своєму. У ситуації мінімальних резервів неприпустимо витрачати резерви на валютні інтервенції, чого він, власне, і не робив до 25 лютого.

Замість цього НБУ повинен підтримувати жорстку монетарну політику, щоб гривні в обігу поменшало, і обмінний курс підвищився, коли роботодавці платитимуть заробітну плату, а інфляція стримуватиметься. Тиск на голову НБУ буде величезним, але вона не повинна здаватися.

Щоб захистити себе і заспокоїти населення, НБУ повинен почати публікувати розмір своїх міжнародних резервів раз на тиждень, як це роблять багато інших центральних банків. Прозорість - найкращі ліки проти паніки.

Все це може і повинно бути зроблено. Потім гривня може стабілізуватися протягом двох тижнів.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: