"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Отключат ли Россию от SWIFT

Отключат ли Россию от SWIFT

Отлучение РФ от SWIFT маловероятно, особенно если принимать во внимание приход к власти в Греции левых радикалов, симпатизирующих Москве. (Укр.)
Понедельник, 2 февраля 2015, 16:03
Валерий Степаненко, магистр делового администрирования

Росія продовжує ескалацію напруженості на сході України.

Вона підтримує незаконні збройні формування з "ЛНР" та "ДНР", причетні до терористичних актів, які спричинили масову загибель цивільного населення.

Вона надає їм фінансову та матеріальну допомогу, поставляє сучасне важке летальне озброєння і заперечує введення в Україну своїх регулярних військ.

Заперечує, хоча це підтверджують розвідки США та НАТО.

Реклама:

ЄС та США домовилися про посилення економічного тиску на країну-агресора, яка, грубо ігноруючи міжнародне законодавство, загрожує миру і спокою у світі.

Однією з можливих економічних санкцій щодо Росії є відключення цієї країни від SWIFT - System of Worldwide International Financial Telecommunication - системи глобальних міжнародних фінансових телекомунікацій. Ця пропозиція може бути розглянута 29 січня на зустрічі міністрів закордонних справ 28 країн-членів ЄС.

SWIFT - це фактично безальтернативна електронна транспортна система обміну транскордонними фінансовими повідомленнями між фінансовими установами різних країн світу, у першу чергу, банками.

Відключити Росію від SWIFT запропонувала Великобританія ще в серпні 2013 року. Варто відзначити, що Росія є другою у світі державою після США за кількістю банків-членів SWIFT - їх близько 600.

SWIFT є кооперативною організацією з штаб-квартирою у Брюсселі. Діяльність організації регулюється бельгійським законодавством.

Для припинення членства Росії у SWIFT, точніше, для відключення від системи російських банків, відповідне рішення, обов'язкове для виконання у Бельгії, мусить прийняти ЄС. Там всі важливі рішення приймаються консенсусом країн-членів.

За рік системою SWIFT передається близько 2 млрд повідомлень. За день переказується понад 6 трлн дол. Членами SWIFT є головним чином банки, а віднедавна - й інші фінансові установи: біржі, кредитні спілки, страхові компанії.

Всього - понад 10 тис банків з 210 країн. Великі банки працюють з телекомунікаційною мережею SWIFT безпосередньо. Менші, як правило, не мають прямого підключення до мережі SWIFT і працюють через великі установи.

Росія та деякі інші країни використовують SWIFT для міжбанківських переказів всередині країни, себто використовують цю мережу для побудови національних внутрішньобанківських платіжних систем.

В Україні функціонує власна національна система електронних міжбанківських переказів СЕП, яка визнана однією з кращих у країнах південно-східної Європи.

90% платежів російських банків є транскордонними. У разі відключення від SWIFT ВВП Росії впаде, за оцінкою екс-заступника глави уряду РФ Альфреда Коха на 5%. Відключення від SWIFT російських банків сильно вдарить по росіянах, які мають рахунки в іноземних банках, у першу чергу, на Кіпрі та в інших офшорних зонах.

Саме SWIFT дає їм змогу розпоряджатися коштами на закордонних банківських рахунках, не розкриваючи імен бенефіціарів - справжніх власників грошових коштів. Шляхом певних маніпуляцій це можна зробити.

Після відключення від SWIFT отримати доступ до коштів, вкрадених у російського народу та прихованих в офшорах, буде тяжко. Принаймні - з території Росії. Цього олігархи і злодійкуваті чиновники Путіну вже не пробачать. Саме тому реакція російського прем'єра Медведєва щодо відключення SWIFT була передбачуваною.

Яким же чином нечесні на руку власники "заводов, газет и пароходов", вони ж бенефіціари рахунків в іноземних банках, здійснюють доступ до цих коштів?

Вони відкривають корпоративний розрахунковий рахунок у якомусь вітчизняному банку і рахунок в офшорному банку іншої юрисдикції на свою довірену юридичну чи фізичну особу, а потім дають доручення "своєму" банку перерахувати кошти.

Щоб замести сліди, здійснюється цілий ланцюжок міжбанківських переказів на рахунок довіреної особи в офшорному банку на Кіпрі чи в іншій офшорній зоні, яких досить багато. Цей список складає НБУ. Кіпр, до речі, найбільш популярний офшор не лише серед російських, а й серед українських скоробагатьків.

Все це здійснюється під прикриттям оплати за якісь бізнесові трансакції, часто фіктивні. Далі довірена особа в офшорі розпоряджається коштами згідно з усними чи письмовими розпорядженнями бенефіціара.

Кошти з офшорів можна інвестувати в національну економіку під виглядом іноземних інвестицій, що робить їх більш захищеними від зазіхань держави та рейдерів. Саме тому найбільшим інвестором в економіку України є Кіпр.

У разі відключення країни від SWIFT її банки не можуть надсилати платіжні доручення своїх клієнтів банкам-кореспондентам за кордоном. Це унеможливлює або дуже ускладнює доступ клієнтів банків до коштів в іноземних установах.

Після відключення від SWIFT російські компанії будуть змушені повернутися до більш простих і ризикованих форм розрахунків або шукати посередників за кордоном. Зокрема, мова може йти про бартерні розрахунки та повернення до телетайпа як електронного каналу обміну фінансовими повідомленнями.

У грудні 2014 року російський центральний банк почав запуск власного платіжного сервісу, подібного до SWIFT, для обміну фінансовими повідомленнями всередині країни, а в травні 2015 року хоче зробити цей сервіс міжнародним, підключивши до нього спочатку китайські банки.

Однак все це непросто, вимагає значних грошей і часу. До того ж, SWIFT захищає дані краще, ніж NATO і NASA, а це вимагає колосальних коштів, яких у Росії нема.

Особливо - після необхідності фінансувати анексований дотаційний Крим та війну на сході України після значного зниження ціни на нафту, експорт якої є однією з головних статей наповнення державного бюджету РФ.

Фото unian.ua

У разі відключення російських банків від SWIFT іноземні банки, які працюють в Росії, теж матимуть проблеми. Західні контрагенти не зможуть платити за імпорт товарів з Росії, у тому числі за газ та нафту, отримувати кошти за експорт товарів.

Чи підуть країни ЄС на такі жертви? Не думаю. Хіба що Росія їх таки "дістане". А США, які мало залежні від торгівлі з Росією, зробити це самотужки не можуть.

У 2012 році відключення від SWIFT як елемент економічного тиску було використано щодо Ірану, щоб унеможливити фінансування програми розвитку ядерної зброї. Наслідки для економіки країни були відчутними, адже міжнародна торгівля Ірану була фактично паралізована.

Однак ця країна не так сильно задіяна в міжнародній торгівлі, як Росія, тому наслідки відключення для останньої можуть стати катастрофічними.

Чи зацікавлений Захід "завалити" економіку Росії, що зробить поведінку неонациста Путіна ще більш агресивною? Загнаний в глухий кут "скажений ведмідь" поводитиме себе тоді цілковито неадекватно. Особливо з урахуванням ядерного кийка, яким можна не лише настрашити, а й болюче вдарити.

Тому відключення Росії від SWIFT видається малоймовірним, особливо якщо брати до уваги прихід до влади у Греції лівих радикалів, які симпатизують Москві. Як відомо, для прийняття рішення потрібен консенсус всіх 28 країн-членів ЄС.

Отже, відключення Росії від SWIFT є радше міфом, ніж реальністю. Україна мусить самотужки посадити на ланцюг "скаженого ведмедя", мобілізувавши для цього всі свої людські та матеріальні ресурси.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: