Налоговый компромисс или кот в мешке

Налоговый компромисс или кот в мешке

Закон не предусматривает освобождения от уголовной ответственности. Может случиться, что после "уточнения" придет следователь и скажет, что вы сами признали свою вину. (Укр.)
Вторник, 27 января 2015, 15:36
Марьяна Рыбий, юрист CMS Cameron McKenna

17 січня 2015 року набув чинності закон про так званий податковий компроміс.

Цей документ вніс зміни до Податкового кодексу щодо особливостей уточнення податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств та ПДВ.

Для кого актуальний даний закон?

Якщо ви маєте досвід "співпраці" з "податковими ямами" та "площадками", то влада намагається налагодити ефективний механізм співпраці саме з вами.

Реклама:

У чому полягає податковий компроміс? Чого чекати, якщо ви згодні на співпрацю?

З моменту набрання чинності законом про податковий компроміс вам надається можливість оформити уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість.

Ви його оформляєте і разом з переліком та описом операцій, щодо яких здійснено уточнення показників податкової декларації, подаєте у податковий орган.

Закон визначає, що уточнити декларації платники можуть щодо господарських операцій, які відбулися до 1 квітня 2014 року, але в межах 1 095 днів.

Протягом наступних десяти робочих днів після подання уточнюючого розрахунку ви чекаєте відповіді податкового органу. Якщо податкова, отримавши ваш уточнюючий розрахунок, лише трішки здивувалася, тоді є ймовірність, що ви отримаєте позитивну відповідь. Вважайте, що компромісу досягнуто.

Вам залишається лише сплатити 5% від уточнених податкових зобов'язань, а 95% такої суми податковим органом вважатимуться погашеними. Штрафні санкції не застосовуватимуться, пеня не нараховуватиметься.

Характерно, що закон передбачає лише одну опцію: сплатити. Якщо слідувати букві закону, то для застосування податкового компромісу вимагається окрема сплата податкових зобов'язань згідно з уточнюючими розрахунками.

Закон не передбачає варіанта погашення податкового зобов'язання за рахунок існуючих сум переплат податків. У цьому простежується явна невідповідність положень закону нормам Податкового кодексу.

Якщо ваш уточнюючий розрахунок став для податкового органу несподіванкою, тоді рекомендуємо підготуватися до прийому гостей.

Фото unian.ua 

Ваш перелік з описом операцій, щодо яких здійснено уточнення показників декларації, настільки зацікавив податкову, що перевіряючі особисто вирішили детальніше з ним ознайомитися під час документальної позапланової перевірки. У цьому випадку досягнення компромісу на ваших умовах ще доведеться відстояти.

Для особливо принципових: якщо для захисту уточнюючих розрахунків ви оберете суд, то про податковий компроміс можете забути.

Відповідно до закону, податковий компроміс не застосовується "у разі, якщо платник податків розпочинає процедуру адміністративного та/або судового оскарження податкового повідомлення-рішення, прийнятого контролюючим органом за результатами документальної позапланової перевірки".

Які питання даний закон не врегульовує?

Якщо ви сумлінно декларували податкові зобов'язання, вчасно перераховували кошти до бюджету, вам, звісно, нема чого уточнювати. Вас може зацікавити лише поширення дії податкового компромісу на існуючі податкові спори та кримінальні провадження щодо ухилення від сплати податків.

Чим тут допоможе закон про податковий компроміс?

Якщо у вас є такі неузгодженні податкові зобов'язання, закон пропонує механізм їх узгодження. Для цього вам потрібно подати до податкового органу заяву у письмовій формі про намір досягнути податкового компромісу. Дата подання  заяви вважатиметься датою узгодження податкових зобов'язань.

Однак з приводу адміністративних і судових справ щодо зменшення бюджетного відшкодування ПДВ у законі про податковий компроміс нема жодного слова. Податковий компроміс на такі спори не поширюватиметься.

Тимчасом для багатьох платників сума неповерненого ПДВ щороку обростає новими нулями, а за багатьма спорами це питання перевалило за 1 095 днів. Для таких платників питання повернення відшкодування є одним з найболючіших, і саме досягнення компромісу з цього питання було б найбільш актуальним.

Невирішеним залишається й питання щодо відкритих кримінальних проваджень.

 Фото unian.ua

Закон про податковий компроміс орієнтований лише на статтю 212 Кримінального кодексу "Ухилення від сплати податків, зборів". Однак закон не передбачає звільнення від кримінальної відповідальності. Отже, не виключаємо варіант, що після "уточнення" прийде слідчий і скаже, що ви самі визнали свою вину.

На практиці нараховані контролюючим органом податкові зобов'язання мають наслідком не лише кримінальні провадження за статтею 212 КК. Можливими є і кваліфікації за статтями 190, 191, 205, 364, 367 КК, в той час як закон про податковий компроміс стосовно таких проваджень мовчить.

Відтак, не вбачається і можливості їх закрити через механізм компромісу. Навіть якщо використати цей закон лише щодо статті 212 КК, то що робити з третьою частиною цієї норми, яка передбачає строк давності до десяти років? Це явно більше, ніж допустимі законом про податковий компроміс 1 095 днів.

Таким чином, передбачений законом механізм досягнення податкового компромісу не дозволяє повною мірою звільнити платників від кримінальної відповідальності.

Цей компроміс нагадує купівлю кота в мішку. Запропонований механізм породжує більше питань, ніж дає відповідей. Чи користуватися ним, вирішувати вам.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: