НБУ пополнит резервы до конца года

НБУ пополнит резервы до конца года

Нацбанк решительно настроен на реализацию гибкого курсообразования и переход к инфляционному таргетированию. (Укр.)
Вторник, 5 августа 2014, 15:46
Валерия Гонтарева, глава НБУ

У вівторок Нацбанк ухвалив рішення вийти на міжбанківський ринок з двосторонніми котируваннями на рівні 11,93/12,26 грн за дол.

Наразі валютний ринок знаходиться практично в рівноважному стані.

Ситуативне підвищення попиту на готівкову іноземну валюту має інерційний характер, зумовлений політичними подіями минулого тижня.

Поточне звуження міжбанківського ринку не дає змоги повністю реалізуватися механізму ринкового курсоутворення і, своєю чергою, надсилає ринку неправильні сигнали щодо реальної вартості гривні.

Реклама:

НБУ рішуче налаштований на реалізацію гнучкого курсоутворення і перехід до інфляційного таргетування. Водночас, будучи регулятором, маємо право на згладжування сплесків обмінного курсу гривні при надлишковій волатильності ринку.

Більше того, НБУ має намір поповнити резерви до кінця 2014 року за рахунок купівлі валюти. Її джерелами, зокрема, стануть надходження від експорту продукції АПК та коштів іноземних інвесторів, зацікавлених в купівлі ПДВ-облігацій.

Крім того, упродовж останніх трьох місяців крупний імпортер НАК "Нафтогаз України" купує на ринку іноземну валюту для оплати реверсу газу з Європи у нормальному режимі. Також НАК має кошти для розрахунків за спожитий газ.

У разі стабілізації військової і політичної ситуації в країні на ринку пануватиме перевищення пропозиції іноземної валюти над попитом на неї.

Фото etovidel.net

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: