Ядовитое изящество

Ядовитое изящество

Сейчас Минэкономразвития - на стороне четырех крупнейших табачных корпораций. Это большое испытание для борцов с табаком во всем мире. (Укр.)
Среда, 30 апреля 2014, 10:52
Андрей Скипальский, эксперт Альянса рамочной конвенции ВОЗ по борьбе против табака, ОО "Жизнь"

Минулого тижня уряд заявив, що відстоюватиме право торгувати з Росією через Світову організацію торгівлі.

У листопаді 2013 року, коли РФ заблокувала постачання цукерок концерну "Рошен", Україна вже направляла запит до СОТ з вимогою надати пояснення щодо обмежень Росією постачань української кондитерської продукції.

Таким чином, з моменту набуття членства в організації у 2008 році це перша спроба Києва обстоювати право на вільну торгівлю через СОТ.

Окрім справи "Україна проти Австралії" - темної плями з багатьма невідомими.

Реклама:

Проти Австралії

Ще у березні 2012 року Мінекономрозвитку у період відсутності на посаді міністра за підписом урядового уповноваженого з питань євроінтеграції Валерія П'ятницького подало скандальний позов "з метою захисту інтелектуальних прав власності тютюнових корпорацій".

Річ у тім, що перед тим Австралія запровадила однотипні сіро-зелені упаковки для сигарет з великими графічними попередженнями про шкоду здоров'ю.

Виходить, що з 2008 року Україна мала єдину проблему із зовнішньою торгівлею: упаковки для сигарет у далекій дружній Австралії, з якою, за даними міністерства, Київ не торгує тютюном. У чому ж тоді сенс справи? Сенсу нема, а причинами є транснаціональна корупція та юридичний тиск.

Очевидно, що Україна виступила проти Австралії на вимогу лобістів. У 2010 році "Філіп Моріс інтернешнл" подала до суду на уряд Уругваю, який запровадив фотопопередження з наслідками хвороб на 80% площі упаковки сигарет.

Тютюнові корпорації також судяться з Великобританією, Канадою, Таїландом та іншими країнами з метою блокування антитютюнового законодавства та залякування інших держав.

Громадськість та депутати не раз зверталися до міністерства за роз'ясненнями.

Однак відписки не давали жодного розумного аргументу на користь необхідності поїздок за кордон юристів та працівників відомства для захисту тютюнового бізнесу. Аргументи про можливість торгувати сигаретами в майбутньому та про "набуття досвіду у процедурах СОТ" не витримують критики.

МЗС чітко розписує стадії врегулювання суперечок. Україна та Австралія не змогли владнати це на першій - дипломатичній - стадії, після якої наступає третейська стадія. Далі йдуть апеляційна та імплементаційна стадії.

Валерій П'ятницький. Фото dt.ua

Проте за три роки юристи міністерства не змогли домогтися навіть створення третейської групи для розгляду справи. Таке рішення було прийняте лише у вересні 2013 року на вимогу Гондурасу та України. Очевидно, що чиновники ніякого досвіду не набувають, а відверто затягують процес.

Тепер право торгувати кондитерськими та іншими товарами будуть захищати разом з правами виробників сигарет. Претензії до Росії, яка 2013 року розв'язала торгову війну, зрозумілі і навіть запізнілі, однак захист інтересів тютюнової індустрії на міжнародному рівні - це ганьба.

Такий феномен важко пояснити міжнародній громадськості. Вона сприймає цю справу гостро і має тільки одне пояснення: українських чиновників можна було найлегше "купити". Згодом підтягнулися Гондурас, Нікарагуа, Куба, Домініканська республіка та Індонезія, що стало початком глобальної війни проти Австралії.

Упаковка спотикання

Країни-позивачі говорять, що запровадження однотипної упаковки створює незаконні перешкоди для світової торгівлі. Однак ВООЗ вважає, що ініціатива Австралії, якій досі вдається перемагати у правових суперечках з тютюновою промисловістю, є передвісником "сміливого етапу у боротьбі проти тютюну".

Нові австралійські пачки з сигаретами майже два роки продаються у цій країні. Тютюновий бізнес боїться, що інші країни наслідуватимуть цей приклад.

Новий дизайн зводить силу брендів нанівець, пропонуючи відразливі картинки та непривабливий колір упаковки. Інакше кажучи, робить упаковки з отрутою схожими на отруту, а не на щось безпечне, гламурне та витончене.

Фото abc.net.au

У часи, коли Мінекономрозвитку керували Петро Порошенко та Ігор Прасолов, громадськість пропонувала відкликати позов, оскільки він не захищає економічні та торгові інтереси України. Однак позов не відкликали.

У Всесвітній день без тютюну у 2012 році міністерство і сам П'ятницький навіть отримали міжнародну антивідзнаку "Марльборо мен" від організації "За підзвітність транснаціональних тютюнових корпорацій".

Нова мітла

З приходом нового уряду з'явилася надія, що Україна вийде з цього ганебного процесу і покаже нові підходи до міжнародної політики та дипломатії. Проте відповіді з Мінекономрозвитку доводять, що зміна влади цього не гарантує.

Відомство не збирається відкликати позов. Є сподівання, що це не позиція нового міністра Павла Шеремети, а значить, можливість вийти із суперечки існує.

Відкликання позову принесе Україні певні дивіденди. Міжнародна громадськість переконана, що такий крок покаже нові підходи України до партнерства і дасть підстави суддям СОТ ухвалити рішення на користь Австралії.

Чиновники міністерства повинні зайнятися захистом національних торговельних інтересів, а не забаганок виробників смерті. Влада мусить довести, що має бодай який досвід у цій сфері. Інакше навіщо таке міністерство?

Наразі Мінекономрозвитку - на боці чотирьох найбільших тютюнових корпорацій. Це велике випробування для борців з тютюном в усьому світі.

Уряди багатьох країн, а до справи приєдналися 33 країни, чекають на результат розгляду цієї справи у СОТ. Від цього залежить, якими можуть бути їх подальші рішення щодо просування своїх заходів зі скорочення споживання тютюну.

Фото unn.com.ua

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: