"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Рынок M&A замер в ожидании

Рынок M&A замер в ожидании

Кризис в Украине повлиял на доверие инвесторов, заставил их "беречь" деньги. Значит, говорить о громких приобретениях пока рано. Инвесторы присматриваются к стране. (Укр.)
Пятница, 28 марта 2014, 13:10
Мирослав Табахарнюк, вице-президент УСПП, председатель Наблюдательного совета компании "МТ-Инвест"

Політична ситуація в України та загострення відносин з Росією не сприяли покращенню ситуації на ринку злиттів та поглинань.

Багато проектів, навіть тих, де переговори про купівлю зайшли досить далеко, було відкладено на невизначений час. Паузу взяли перш за все іноземні компанії.

Не можна говорити про повну відсутність трансакцій, але більшість з них стартували ще до активної фази протистоянь.

Зокрема, інвестиційна компанія Investment Capital Ukraine закрила угоду з придбання банку "Авангард", "Терра банк" та "Правекс банк" змінили власників, продано мережу клінік "Добробут".

Реклама:

Процеси M&A тривають у традиційних для України сферах - банківській та фінансовій. Присутні на ринку компанії скуповують менш успішних конкурентів.

Вимушених продажів компаній не уникнути, оскільки нестабільна політична та економічна ситуація в країні змушує власників позбуватися збиткового бізнесу.

Іноземні інвестори перебувають в режимі очікування, не поспішаючи виходити на українських ринок, а присутні фірми потрохи покидають Україну, побоюючись подальших потрясінь. До прикладу, українська Kreston Guarantee Group придбала німецьку мережу будівельних гіпермаркетів Praktiker.

Від погіршення відносин з Росією найбільше постраждає українське машинобудування, яке найбільше орієнтоване на ринки Митного союзу. Раніше машинобудівні компанії України "сватали" російські фірми, тепер цього не буде.

Висока активність спостерігається на світовому ринку M&A. Знаковим є придбання японським холдингом Suntory американського виробника алкогольних напоїв Beam за 16 млрд дол. Google купила компанію Nest Labs за 3,2 млрд дол, Facebook - WhatsApp за 16 млрд дол, японська Rakuten - месенджера Viber за 900 млн дол.

Динаміки українському M&A може додати інтеграція України в Європу. Активність спостерігатиметься у галузях, орієнтованих на європейський ринок.

Механізми, перелік товарів та їх конкурентоспроможність ще до кінця не зрозумілі, однак ближчі стосунки з ринками ЄС покращать інвестиційний клімат в Україні, збільшать обсяги інвестицій, пожвавлять ринок злиття та поглинання.

Втім, стрімкого зростання активності в найближчі три-шість місяців чекати не слід. Криза в Україні вплинула на довіру інвесторів, змусила їх  "берегти" гроші. Відтак, говорити про гучні придбання поки рано. Інвестори придивляються до країни і вивчають тутешні можливості. Словом, ситуація складна, але не безвихідна.

Фото УП

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: