Кто проверит министерства

Кто проверит министерства

Большинство национальных или международных компаний не способны качественно провести аудит госучреждений. Особенно если они будут делать это бесплатно. (Укр.)
Пятница, 14 марта 2014, 13:13
Елена Макеева, управляющий партнер аудиторской фирмы "Аксенова и партнеры"

Після призначення нового уряду політики запропонували провести безкоштовний незалежний аудит фінансової діяльності міністерств в Україні.

Окремі ініціатори аудиту обіцяють залучати до перевірок національних фахівців.

Однак мало хто знає, що всі аудиторські компанії в Україні є національними.

Усі вони зареєстровані у національному реєстрі суб'єктів аудиторської діяльності, що мають право проводити аудиторські перевірки.

Реклама:

Деякі аудиторські компанії уже направляють пропозиції до уряду, що означає мовчазну згоду працювати безкоштовно.

В кулуарах та соціальних мережах аудитори наводять неперевірені приклади європейських країн, начебто такі послуги насправді не надаються безкоштовно, адже аудиторські фірми отримують за це потужну рекламу.

Мене вже давно не дивує те, що відбувається на ринку аудиту в Україні.

Аудиторська палата України не є органом, який дбає про професію, її імідж у суспільстві, якість та професійність аудиторських послуг. До неї, на жаль, не дослухаються. З нею не радяться ні міністерства, ні політики, ні уряд.

Дивує позиція "активістів" аудиторів та низька обізнаність в аудиті політиків. Тому зараз я апелюю саме до них, до їх свідомості та відповідальності.

Чи може бути незалежний аудит безкоштовним?

У своїй діяльності аудитори в Україні керуються, серед іншого, нормами Кодексу етики професійних бухгалтерів Міжнародної федерації бухгалтерів.

Згідно з ним гонорари за професійні послуги повинні бути справедливим відображенням вартості професійних послуг, наданих клієнтові. При цьому враховуються навички та знання, необхідні для конкретного виду послуг, рівень підготовки, досвід осіб та час, витрачений для надання послуг.

Кодекс передбачає, що професійний бухгалтер може призначити будь-яку винагороду, яку він вважає справедливою.

Проте застерігає, що загроза особистої зацікавленості щодо професійної компетентності та належної старанності може виникнути, якщо визначений розмір винагороди настільки низький, що це може призвести до труднощів під час виконання завдання у відповідності з професійними стандартами.

Крім того, під час проведення зовнішніх перевірок якості Аудиторська палата перевіряє, чи фірма належним чином визначила гонорар за свої послуги.

Отже, незалежний аудит не може бути безкоштовним, адже є всі підстави для загрози незалежності - базового принципу професії аудитора.

Політикам слід бути уважними під час залучення до роботи незалежних аудиторів на безкоштовній основі. Порушення базових принципів аудиту викличе недовіру з боку суспільства до його результатів і зруйнує імідж політика, який нехтуватиме прийнятими в Україні міжнародними нормами аудиту.

Фото tuvaonline.ru

Чи всі аудиторські фірми можуть перевіряти міністерства?

Міжнародний стандарт контролю якості передбачає: аудиторська фірма зобов'язується встановити такі політики і процедури прийняття завдання з аудиту, які б надали фірмі достатню впевненість, що вона зможе його виконати. Серед умов - час, ресурси, здатність дотриматися відповідних етичних вимог.

Іншими словами, фірма повинна мати професійний досвід з перевірок державних установ, достатність людських ресурсів, час і мати впевненість, що клієнт був чесним. Ці обов'язкові процедури аудиторська фірма зобов'язана проводити до прийняття завдання з аудиту, тобто до укладання договору з міністерством.

Постає логічне питання: чи всі аудитори, що захотіли проводити аудит державних установ, мають досвід та людські ресурси? Питання чесності не варто і розглядати - всім відомі факти розкрадання державного майна минулою владою.

Очевидно, що аудиторська група, яка перевірятиме, наприклад, Міністерство доходів і зборів, повинна мати достатню кількість професійних аудиторів та професійний досвід перевірок державних установ.

Достатньою кількістю людських ресурсів та професійним досвідом можуть хизуватися лише компанії з так званої Великої четвірки та кілька інших аудиторських фірм, які також є представниками міжнародних об'єднань.

Слід визнати, що більшість національних чи міжнародних фірм не здатні якісно та професійно провести аудит міністерств. Відтак, не може бути мови про залучення національних аудиторів до перевірки державних установ.

Аудиторська фірма, яка поважає себе та аудиторські стандарти, не буде проводити безкоштовний аудит, навіть якщо про неї писатиме вся преса. Отже, гасла політиків в очах професіоналів виглядають лише популізмом і бажанням догодити окремим суб'єктам ринку або недостатньо інформованому суспільству.

Як відомо, незалежний державний фінансовий контроль від імені виконавчої влади здійснює Державна фінансова інспекція. Саме вона має великий штат працівників, які стежать за використанням державних фінансових ресурсів і майна, станом бухгалтерського обліку і фінансової звітності у міністерствах.

Щоб задовольнити вимоги суспільства, варто було б створити професійну наглядову раду, яка б забезпечила суспільний нагляд за проведенням аудиту в міністерствах. Загони самооборони не зможуть забезпечити такий нагляд. Кожен повинен займатися своєю справою там, де він є професіоналом.

Фото ukrafoto.com

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: