Налоги нужно платить

Налоги нужно платить

Предприниматели должны защищать свои права через общественные советы и суды, которые еще надо менять. До сих пор бизнес решал вопросы с помощью взяток. (Укр.)
Вторник, 25 февраля 2014, 12:42
Юлия Дроговоз, председатель комиссии УСПП по вопросам экономической политики

Останнім часом в підприємницькому середовищі лунають думки, чи потрібно зараз сплачувати податки.

Може, варто подати неправильну податкову декларацію, а потім виправити помилки шляхом уточнення показників із сплатою штрафів - 3% або 5%?

Вважаю такі пропозиції неприйнятними.

З урахуванням загальної економічної ситуації в країні бізнес поставлений в жорсткі умови виживання. Підприємці та промисловці, як ніхто інший, повинні опікуватися збереженням робочих місць, ринків збуту, платоспроможності свого бізнесу.

Реклама:

Будь-яке відволікання оборотних коштів на сплату фінансових санкцій при відсутності можливості іноді сплатити зарплату є невиправданим кроком, який ще більше заганятиме підприємство у фінансову пастку.

Сьогодні ми маємо надію, що влада буде зазнавати якісних змін, а Україна стане на шлях розвитку та процвітання.

Сподівання на те, що платники податків встигнуть у будь-який момент подати уточнюючу декларацію, може не справдитися. У разі проведення планової перевірки такі платники будуть мати десять календарних днів на виправлення помилок та подачу уточнюючої декларації.

У разі проведення інших видів перевірок - позапланової, невиїзної - платники можуть бути позбавлені можливості подати уточнюючу декларацію, наслідком чого буде сплата пені та штрафу у розмірі 25% або 50%.

Бізнес повинен мати важелі впливу на владу і зобов'язаний сприяти очищенню владних структур від корупціонерів, непрофесіоналів, тих посадовців, які сприяли посиленню фіскального тиску на бізнес, що призводило навіть до його знищення.

Для цього платникам податків пропонуємо наступне.

1. Припинити підтримувати та підживлювати корупціонерів хабарами.

2. Припинити "малювати" податкові декларації за телефонними дзвінками інспекторів податкових інспекцій.

3. Припинити сплачувати податки наперед - авансами.

4. Захищати свої права всіма законними засобами: через судові органи, які ми повинні також змінювати, через громадські ради та громадські організації, від яких бізнес повинен вимагати звіти про результати розгляду таких звернень. Досі бізнес частіше вирішував питання за допомогою хабарів.

5. Разом з громадськістю порушувати питання заліку сум переплат в рахунок оплати поточних податків.

Фото УП

Це питання дуже важливе, бо податкові органи відмовлялися зараховувати такі переплати. Зокрема, складно зараховувати суми авансових внесків з податку на прибуток, в тому числі авансові внески з дивідендів, в рахунок сплати податку на прибуток за 2013 рік.

6. Необхідно добиватися припинення нарахування штрафних санкцій за несвоєчасну сплату податків у разі зарахування податків до бюджету на інший код бюджетної класифікації - з одного і того ж виду податку.

У цьому випадку повинна бути гнучка система заліку сум податків з одного коду бюджетної класифікації на інший або повинен бути лише один код з кожного виду податків і зборів. Крім того, слід об'єднати платежі із сплати авансових внесків з податку на прибуток та сплати самого податку на прибуток.

Усі ці поради будуть ефективними при організації контролю бізнесу та громадськості за виконанням державного бюджету та зміною судової системи, яка повинна бути незалежною від інших гілок влади.

Також потрібно переглянути держбюджет на 2014 рік. З нього слід вилучити всі необґрунтовані видатки на утримання апаратів міністерств та відомств, зокрема силових структур, та переглянути видатки на виконання низки державних програм.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: