"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Ударный "агропипец"

Ударный "агропипец"

Крестьянам "вдалбливали" идею, что евроинтеграция - это благо. Потом выяснилось: сектор потеряет 50 млрд евро. Однако Украина столько аграрной продукции даже во сне не продает. Обещали, обманули и бросили на произвол судьбы.
Четверг, 5 декабря 2013, 07:25
Алекс Лисситса, президент ассоциации "Украинский клуб аграрного бизнеса"

Кінець календарного року дозволяє підбити деякі підсумки.

Чим він запам'ятався?

Я би назвав п'ять основних агрообелісків.

1. Як завжди, рахували тонни, і отримали пусті кишені.

Реклама:

Заяви уряду у березні про рекордний урожай зернових, коли фермери навіть не завершили сівбу, дестабілізували український ринок зерна і олійних.

Перший пам'ятник року - рекордний урожай і рекордні збитки для виробників зерна і олійних культур - понад 15 млрд грн.

2. Безпрецедентна корупція в усіх ланках органів влади.

Численна кількість інспекцій, служб, відомств та "смотрящих" коштували українським аграріям 500-700 грн на гектар. В перерахунку на загальнодержавну корупційну складову - 13,2 млрд грн у 2013 році.

3. Перекошена статистика. Їй також треба поставити пам'ятник нерукотворний.

Наразі ніхто не знає, скільки ми реально виростили зернових та олійних і скільки ми їх зібрали, бо майже всі цифри прикрашені і не відповідають дійсності.

Особливо запам'ятається пшениця. Її наче зібрали багато, але вона не доїхала до елеваторів. За статистикою, пшениці посіяли багато, та на полях її значно менше.

4. Ну, і куди без євроінтеграції. Їй також аграрії поставлять пам'ятник.

Протягом 2013 року виробникам "вдовбували" ідею, що це їм буде на користь, що можливості експорту компенсують і перевершать втрати російського ринку.

Потім з'ясувалося, що втрати для АПК становитимуть 50 млрд євро. Забули згадати, що Україна стільки аграрної продукції навіть уві сні не зможе експортувати. Обіцяли, обдурили і кинули напризволяще.

5. Масове банкрутство дрібних фермерів. Востаннє таке явище було у 1994 році.

Господарства не можуть виплатити зобов'язання перед постачальниками і власниками паїв. Перед загрозою закриття опинилося 5-7 тис або 15% господарств дрібних фермерів, а це дуже багато.

Микола Азаров. Фото kmu.gov.ua

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: