Кто убивает украинцев

Кто убивает украинцев

Депутаты приняли "доработанный" проект, из которого исчезли предложения о повышении акцизов на пиво и сигареты. Очевидно, производители этих товаров предоставили депутатам из Партии регионов и КПУ весомые аргументы против повышения акцизов. (Укр.)
Пятница, 20 декабря 2013, 20:52
Константин Красовский, заведующий сектором контроля за табаком Украинского института стратегических исследований Минздрава Украины

Україна у 2006 році ратифікувала Рамкову конвенцію з боротьби проти тютюну.

Вона, зокрема, визначає, що підвищення тютюнових акцизів є одним з найефективніших шляхів скорочення споживання тютюну.

В Україні завдяки підвищенню тютюнових акцизів та іншим заходам число курців, за даними Держстату, у 2008-2012 роках скоротилося з 10,1 млн до 8,35 млн осіб.

ВООЗ визнала підвищення алкогольних акцизів одним з трьох найбільш дієвих заходів зменшення шкоди, пов’язаної з алкоголем.

Реклама:

У 2009-2010 роках було суттєво підвищено алкогольні акцизи. За даними Держстату кількість смертей від чотирьох пов'язаних з вживанням алкоголю причин - розлади психіки, алкогольна кардіоміопатія, випадкові отруєння та алкогольна хвороба печінки - у 2008-2011 роках скоротилася з 25 тис до 12 тис.

Подальше суттєве підвищення тютюнових та алкогольних акцизів могло б врятувати ще більше людських життів. У 2013 році громадські організації наполегливо пропонували уряду і депутатам різні варіанти збільшення акцизних ставок, що також могло би дати значні додаткові кошти до державного бюджету.

Здалося, влада дослухалася до громадськості. 13 грудня 2013 року з'явилася інформація, що уряд збирається радикально збільшити ставки алкогольних і тютюнових акцизів: на пиво - на 200%, на сигарети - на 40%. Як писала преса, Міндоходів пропонувало також збільшити на 40% акциз на горілку.

Однак голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Віталій Хомутиннік зареєстрував законопроект, який пропонує набагато менше збільшення акцизів: на пиво - на 35%, на інший алкоголь - на 14%, на сигарети - на 11,6%. Цей законопроект, повідомила преса, погодило Міндоходів.

Напевно, представники алкогольних і тютюнових компаній змогли надати уряду дуже вагомі аргументи проти підвищення акцизів.

Фото УП

Опозиціонери Сергій Терьохін та Андрій Сенченко зареєстрували альтернативний законопроект, у якому ставки акцизу збігаються із ставками акту Хомутинніка.

Комітет підтримав законопроект свого голови. 19 грудня документ потрапив у Верховну раду, де за сім хвилин був ухвалений і направлений на підпис президенту.

Однак депутати прийняли "допрацьований" варіант, з якого зникли пропозиції про підвищення акцизів на пиво і тютюнові вироби.

Вочевидь, виробники цих товарів за день надали представникам Партії регіонів та КПУ ще вагоміші аргументи проти підвищення акцизів.

Виробникам же вина і горілки аргументів забракло, тож 2014 року вони платитимуть на 14% вищі акцизи.

Дефіцит держбюджету України за січень-листопад 2013 року становить 46,5 млрд грн. У таких умовах відповідальний уряд шукає всі можливі джерела наповнення.

Наприклад, у кризовому 2009 році, коли ВВП країни скоротився на 14%, уряд різко підвищив ставки акцизів, і 2009 року від тютюнових акцизів у бюджет надійшло 9 млрд грн порівняно з 3,5 млрд грн у 2008 році. Збільшення алкогольних акцизів також дало додатковий мільярд гривень у бюджет буремного 2009 року.

Уряд Миколи Азарова має власний досвід підвищення ставок тютюнових акцизів. Завдяки цьому у 2012 році від них у бюджет надійшло 16,6 млрд грн - майже на 1 млрд дол більше, ніж 2009 року, - при зменшенні обсягу реалізації сигарет.

Збільшення ставки акцизу на пиво у 2009-2012 роках у 2,8 разу збільшило надходження від пивних акцизів у 2008-2012 роках у 2,5 разу.

Розрахунки, засновані на цьому досвіді, показують: при підвищенні у 2014 році акцизів на пиво утричі, а на інший алкоголь і сигарети - на 40% держбюджет отримав би не менше 8 млрд грн навіть при суттєвому зменшенні реалізації.

Другий варіант - пиво 35%, інший алкоголь 14%, тютюн 11,6% - міг би дати до 4 млрд грн, але за умови, що реалізація майже не зменшиться.

Прийнятий же варіант не дає майже нічого.

Зростання акцизу на горілку - благо, але за десять місяців 2013 року від акцизів на лікеро-горілчані вироби держбюджет отримав 3,7 млрд грн, а за весь 2012 рік - 5,2 млрд грн, хоча ставку акцизу у 2013 році було збільшено на 8%. Тому жодних гарантій збільшення надходжень від алкогольних акцизів у 2014 році нема.

Фото УП

Та й навіщо уряду доходи від акцизів? Всі необхідні гроші дасть Росія! Але сама вона бере гроші не лише з газу. У Росії акциз на пиво у 2014 році підвищується до 18 руб за літр, тобто 4,5 грн, тоді як в Україні він становить 87 коп.

У Росії з 2014 року мінімальна ставка акцизу за 1 тис сигарет з фільтром та без нього зростає на 42% до 1 040 руб, це 260 грн. В Україні ж, згідно з перехідними положеннями Податкового кодексу, вона зросте лише на 6% до 231,7 грн за тис сигарет з фільтром і 101,6 грн за тис сигарет без фільтру.

У 2012 році бюджет Росії отримав 122 млрд руб пивних акцизів і 183 млрд руб тютюнових акцизів. Разом - 10 млрд дол. У 2014 році ця сума буде набагато більшою. Тобто майже вся позика Україні буде оплачена акцизними грошима.

Тимчасом в Україні лише періодично лякають виробників алкоголю і тютюну підвищенням ставки акцизу і чекають на аргументи проти такого підвищення.

У травні 2013 року Міндоходів начебто збиралося підвищити акцизи на пиво утричі, але жоден документ так і не з'явився.

1 липня 2013 року уряд подав законопроект, який підвищував акцизи на пиво аж на 4 коп за літр, а тютюнові акцизи - на 11,6%. Які аргументи змусили урядовців радикально змінити свою думку протягом червня, можна лише здогадуватися.

У червні в комітеті з питань податкової та митної політики розійшлися ксерокопії нібито законопроекту Хомутинніка. Документ пропонував збільшити ставку акцизу на пиво майже удвічі до 1,4 грн за літр, а на сигарети - з 12% до 25%.

Однак 3 липня Хомутиннік подав законопроект, ставки акцизу в якому збігалися із ставками урядового законопроекту. Саме цей варіант тоді підтримав комітет. Очевидно, вагомі аргументи знайшлися не тільки для урядовців, а і для депутатів.

Фото УП

Таким чином, влада протягом року мала кілька нагод отримати додаткові кошти до бюджету за рахунок підвищення ставок акцизу. Так роблять усі країни. Наприклад, у 2004 році до ЄС приєдналися вісім країн Східної Європи - Естонія, Латвія, Литва, Польща, Словаччина, Чехія, Угорщина та Словенія.

Тоді вони разом узяті отримували від тютюнових акцизів 4 млрд євро на рік, а в 2012 році вже отримали 9 млрд євро при скороченні реалізації сигарет на 30%. Таким шляхом йшла в минулі роки Україна, але зараз влада дбає не про бюджет, а про те, щоб українці і далі гинули від дешевих алкоголю і тютюну.

Однак у кожного свідомого українця є здоровий вибір. Він полягає у тому, щоб перестати платити алкогольні і тютюнові акцизи, просто припинивши пити і курити. Нехай влада і далі вдає, що дбає про наповнення бюджету. Ми ж будемо дбати про свої гроші і своє здоров'я.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: