"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Агрозона

Агрозона

При вступлении Украины в ВТО говорили, что АПК погибнет. На самом деле мы получили противоположный результат - очередные аграрные рекорды. Вывод прост: международная экономическая интеграция способствует развитию АПК.
Пятница, 13 декабря 2013, 13:33
Алекс Лисситса, президент ассоциации "Украинский клуб аграрного бизнеса"

Агросектор і зона вільної торгівлі - ЗВТ - минулого тижня знову стали однією з центральних тем в українській пресі.

Сталося це після виступу президента.

Він заявив що євроінтеграція пов'язана з ризиками і загрозами для АПК.

Після цього на дану тему не висловлювався лише ледачий.

Реклама:

Хотілось би зупинитися не на політиці, а на фаховому питанні: наскільки реальні загрози для АПК, що є правдою, а що - вигадкою.

1. В Україну хлине величезна кількість дешевої імпортної продукції і знищить національного товаровиробника - вигадка.

Договір про ЗВТ базується на умовах, які Україна отримала при вступі до СОТ у 2008 році. Тоді, власне, і відбулося масштабне зниження імпортних мит, тому гірше вже не стане.

Насправді проблема не в Європі чи Росії, а в тому, що в Україну масово "заходить" сірий та чорний імпорт, отже, основна проблема в корупції.

При вступі України до СОТ було багато розмов про те, що АПК загине. Насправді ми отримали абсолютно протилежний результат - чергові аграрні рекорди, хоча і дещо прикрашені офіційною статистикою. Тому висновок може бути простий: міжнародна економічна інтеграція сприяє розвитку АПК.

2. Квоти для експорту продукції в Євросоюз низькі - правда.

Так, квоти на поставку в ЄС нашої продукції низькі. За низкою позицій вони базуються на обсягах експорту за останні роки, якого фактично не було.

Однак навіть ці невеликі об'єми експорту Україна, крім м'яса птиці і зерна, у найближчі чотири-п'ять років не зможе забезпечити. Причина - якість продукції не відповідає європейським директивам і регламентам, в тому числі - на часто згадуваний Миколою Азаровим цукор.

Микола Азаров. Фото kmu.gov.ua

3. Загине олійна промисловість - вигадка.

Мінагропрод і профільні асоціації відпрацювали прийнятні перехідні норми із скасування експортного мита та інші захисні механізми, наприклад, максимальне обмеження на експорт насіння соняшнику до ЄС.

Тому ніякої катастрофи не станеться, а перехідний десятирічний період до  лібералізації торгівлі соняшниковим насінням є допоміжним інструментом для захисту промисловості.

До того ж, поступове скасування експортного мита на соняшник сприятиме зростанню доходів селян, на чому і слід акцентувати увагу.

4. Аграрна частина угоди про ЗВТ потребує подальшого узгодження з товаровиробниками - вигадка.

За останні три роки було щонайменше 25 нарад щодо євроінтеграції і впливу на АПК на найвищому рівні під керівництвом прем'єра, віце-прем'єрів та міністрів у форматі круглих столів і робочих нарад. Всі застереження були вислухані і значною мірою враховані. Про що ще можна говорити?

Глава Мінагропроду Микола Присяжнюк (ліворуч) і Віктор Янукович (праворуч). Фото
president.gov.ua

5. Втратять виробники алкоголю - правда.

Найбільше втратять виробники алкогольної продукції - їм доведеться робити частковий ребрендинг через захист європейських географічних найменувань. Буде заборонене використання слів "шампанське", "коньяк", "портвейн".

Хоча уважний споживач, мабуть, помітив, що, купуючи пляшку шампанського, у багатьох випадках він може побачити назву "ігристе вино". Тобто промисловість певною мірою вже адаптувалася до очікуваних змін.

Зона вільної торгівлі - це плановий перехід на нові умови адміністрування в державі, нова регуляторна, податкова, бюджетна і митна політика, вища якість і безпечність продукції, уніфікація митних процедур, удосконалення процедур держзакупівель. Однак про це чомусь ніхто не говорить.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: