"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Почему #Євромайдан должна поддержать армия

Почему #Євромайдан должна поддержать армия

Уволенные военные и их семьи через год окажутся лицом к лицу с диким капитализмом, который в течение последних трех лет так настойчиво выстраивает другая "семья". (Укр.)
Четверг, 28 ноября 2013, 15:05
Глеб Каневский, Центр политических студий и аналитики

Фінансово незалежний, освічений, по-сучасному озброєний військовий - запорука демократії західного світу.

Недарма і в США, і в країнах ЄС спостерігається перманентна циркуляція колишніх військових офіцерів, еліти збройних сил, в істеблішмент та транснаціональні корпорації.

Захистивши власну державу та її цінності на полі бою, колишні вояки з неменшим запалом борються з внутрішніми та зовнішніми небезпеками на цивільних посадах. Колишні військові в політикумі є запобіжним заходом від екстремістів та потрясінь.

Коли ж у державі панують олігархи, армія залишається за бортом суспільного життя. Кланам, які паразитують на держбюджеті, не потрібний сильний противник.

Реклама:

Офіцер, який має честь і гідність, який живе присягою власному народу - загроза для казнокрадів. Тому режим знищує потенційну загрозу - знищує честь мундира.

Українські військові давно на узбіччі. Дівчата не мріють про лейтенантів, батьки - про синів-генералів. Молоді люди ідуть служити на контракт, аби отримати мізерні соціальні гарантії. Про звитяги української армії нагадують лише анекдоти.

Аналіз причин систематичного топтання мундира головнокомандуючими ЗСУ - президентами - не тема цього тексту. Однак неозброєним оком помітні наслідки паплюження честі офіцера: армія перестала бути актором в державні політиці.

У вересні 2013 року президент затвердив таємну Державну комплексну програму реформування і розвитку Збройних сил України до 2017 року, яку запропонувала маріонеткова Рада національної безпеки і оборони України.

Відповідно до програми Віктор Янукович вніс законопроекти 3656 та 3657 "з метою встановлення чисельності Збройних сил рівні, який забезпечить якісну підготовку Збройних сил та виконання покладених на них завдань". Тобто військо "поріжуть".

До 31 грудня 2014 року військових повинно стати 119 166 осіб - на 6 316 осіб менше, ніж є зараз. Скорочення не омине й генералів - звільнять кожного п'ятого.

Якщо уявити, що кожен потенційно скорочений військовий в середньому годує ще двох членів сім'ї, то на роздоріжжі у 2015 році опиниться 20 тис українців. І це тільки за рік. До 2017 року звільнень буде в рази більше. Що ж замість погонів?

Соціальні гарантії військових регулює закон "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей". Відповідно до нього є три основні гарантії.

Військовослужбовці, які мають 20 і більше років вислуги, у разі звільнення з військової служби у зв'язку із скороченням штатів мають право на безплатне одержання житла, яке вони займають у будинках державного житлового фонду.

Військовослужбовці, що перебувають на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, при звільненні з військової служби у зв'язку із скороченням штатів залишаються на цьому обліку до одержання житла.

Фото gazeta.ru

У разі звільнення з військової служби у зв'язку із скороченням штатів або реорганізацією військовослужбовець отримує одноразову грошову допомогу в розмірі 50% місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби. Виплачується за наявності вислуги десять років і більше.

Крім того, держава забезпечує соціальну та професійну адаптацію військових. За даними Міноборони, центри перепідготовки та соціальної адаптації пропонують 500-годинні курси за напрямками "Апаратура радіозв'язку", "Комп'ютерні системи", "Страхова справа", "Маркетинг", "Графічний дизайн та реклама".

На папері гарантії виглядають гарно: державне житло, перший капітал для бізнесу, друга професія. Однак збройні сили роз'їдають кругова порука та корупція.

Черги на житло рухаються повільно. Його розподіл супроводжується гучними корупційними скандалами. 50% місячного грошового забезпечення за кожен рік служби при середній оплаті 2 тис грн на практиці перетворюються у 10 тис грн.

Навички та знання, отримані під час професійної адаптації, навряд чи дадуть перевагу над молодими спеціалістами на перевантаженому ринку праці України. Мале підприємництво придушене контролюючими органами та поборами.

Звичайно, після підписання угоди про асоціацію з ЄС малий бізнес міг би ожити, але влада призупинила євроінтеграцію. Потенційні звільнені військові та їх сім'ї через рік опиняться віч-на-віч з диким капіталізмом, який так системно і наполегливо вибудовує протягом останніх трьох років інша "сім'я".

У 2009 році кандидат в президенти Віктор Янукович у програмі з промовистою назвою "Україна для людей" пообіцяв докорінно змінити збройні сили. Крім переходу на контракт, кандидат обіцяв переозброєння сучасними технологіями, забезпечення боєготовності, вирішення питання безквартирних офіцерів.

Жодного слова про скорочення штату. У 2013 році президент Янукович суттєве скорочення військ хоче реалізувати шляхом "зменшення кількості та чисельності військових частин, закладів і установ забезпечення життєдіяльності військ, вивільнення Збройних сил від надлишкового майна і непритаманних функцій".

Фото livejournal.com

Фактично, армію готують до великого розпродажу. "Надлишкові" офіцери волею високопосадовців стали зайвими.

Президент не виконав програмних обіцянок перед армією щодо забезпечення. Президент не виконав програмних обіцянок перед народом щодо цивілізаційного розвитку. Президент поставив під сумнів майбутнє наших дітей.

Тому захисники вітчизни повинні вийти на євромайдан. Офіцери мусять нагадати корупціонерам та казнокрадам, що вони теж мають право на заможне життя.

Врешті-решт, кожна людина в формі повинна пригадати слова, які з тремтінням в голосі промовляла на все життя: "Клянусь захищати українську державу, непохитно стояти на сторожі її свободи і незалежності. Присягаю ніколи не зрадити народу України".

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: