Европа и кокс

Европа и кокс

Кабмин увеличил квоты на импорт кокса и коксующегося угля. Что произойдет с этими достижениями сейчас, когда вопрос об ассоциации с ЕС уже не актуален? (Укр.)
Четверг, 28 ноября 2013, 09:35
Даниил Нестеров, ЭП

Підготовка до Вільнюського саміту точилася не лише на тлі перипетій навколо долі Юлії Тимошенко. Процес торкнувся і металургів.

Зокрема, уряд збільшив квоти на імпорт коксу та коксівного вугілля. Що станеться з цими здобутками зараз, коли питання про асоціацію з ЄС вже не на часі?

Прийняті наприкінці жовтня Кабміном дві постанови передбачали збільшення квоти на імпорт коксівного вугілля на 1 млн тонн, коксу - на 90 тис тонн.

Тепер в країну можна ввезти 11,2 млн тонн коксівного вугілля і 300 тис тонн коксу.

Реклама:

Квоти на імпорт уряд ввів 1 червня 2013 року. Підстава - профіцит цих позицій на українських підприємствах.

Найбільші металургійні підприємства зустріли цей захід прохолодно. Корпорація ІСД навіть намагалася довести неправомірність квотування в суді. Не спрацювало.

Після прийняття рішення про квотування ввезення коксу та коксівного вугілля співвласник корпорації ІСД Сергій Тарута наголошував, що визначених постановою обсягів повинно вистачити до кінця 2013 року.

Однак лише з урахуванням того, що постанова прийнята в червні. При цьому він розраховував на відшкодування ПДВ. Проте вже у листопаді з'ясувалося: квота на імпорт коксівного та бітумінозного вугілля вичерпана на 85%.

Відтак, уряд вирішив збільшити квоти. Мотивація цього рішення простою мовою могла би звучати так: "Квоти спрацювали, тому ми збільшуємо їх розмір".

Натисніть для збільшення

За розрахунками уряду, завдяки квотам імпорт коксівного вугілля в Україну за вісім місяців 2013 року знизився на 600 тис тонн. Одночасно попит на українське коксівне вугілля з червня по серпень збільшився на 241 тис тонн, хоча він зростав і у квітні, і у травні - ще до введення квот.

У профільній асоціації коксохімічних підприємств "Укркокс" обіцяли не допустити квотування у 2014 році. Там відзначали, що необхідні обсяги сировини для імпорту отримали всі виробники. До того ж, деякі підприємства обстоювали своє право на імпорт коксу та коксівного вугілля з огляду на внутрішню кооперацію.

Зокрема, "Арселор Міттал Кривий Ріг" наголошував, що має змогу імпортувати ці продукти з інших підприємств компанії у країнах СНД.

Можна сказати, що згортання підготовки до підписання угоди про асоціацію з ЄС може додати інтриги до питання квот на 2014 рік. Тепер це уже не настільки актуальне питання, а позиція європейців не така важлива, як раніше.

У який бік будуть переглянуті квоти - цікаве питання. Можливо, вітчизняним видобувним підприємствам пощастить більше.

Сергій Тарута. Фото УП

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: