Качество медицины: 87% недовольных

Качество медицины: 87% недовольных

Очевидно, решение об отставке Богатыревой будет принято тогда, когда недовольство "медицинской реформой" достигнет 99%. Сколько еще украинцев пожертвуют ради этого своей жизнью? (Укр.)
Четверг, 31 октября 2013, 11:15
Павел Петренко, народный депутат, фракция "Батьківщина", член ВСК по расследованию деятельности Минздрава

"Я хочу звернутися до людей щодо питання медичної реформи. Тут знайдуться люди, які скажуть, що п'ять років тому вони були задоволені медичним обслуговуванням. І ви не повірите, це і я".

Так заявила Раїса Богатирьова 25 жовтня 2013 року в прямому ефірі телеканалу "Інтер" у студії Савіка Шустера.

Можливо, міністр охорони здоров'я і задоволена якістю медичного обслуговування, яке надається їй особисто, проте українці зовсім іншої думки про так звану медичну реформу.

У травні 2013 року на замовлення Міжнародного республіканського Інституту - IRI - компанії The Gallup Organization та Baltic Survey Ltd провели опитування серед 1 200 повнолітніх українців.

Реклама:

За результатами дослідження 60% опитаних вважають, що за останні два роки ситуація у сфері охорони здоров'я лише погіршилася.

То що є справжнім мірилом ефективності медичної реформи та якості роботи Богатирьової: опитування громадян чи особиста думка міністра? Думаю, люди не брешуть. Особливо у вкрай важливому питанні охорони здоров'я.

Більше того, погіршення ситуації у галузі посіло жахливо високе друге місце у рейтингу найбільших проблем громадян. На думку українців, ні корупція в органах влади, ні затримки з виплатою зарплати, ні рівень безробіття не сягнули таких гнітючих показників, як стан медицини.

Цей результат не є чимось дивним. Вже кілька років чиновники найвищого рангу ігнорують гнівні звернення самих медиків, нашвидкуруч розграбовують державні кошти, виділені на закупівлю ліків, створюють систему відкатів і хабарів.

60% українців - це понад 22 млн осіб. Чи має моральне право обіймати посаду міністра людина, проти діяльності якої виступає стільки українців?

Ось ще два соціологічні дослідження агентства IFAK Institut. Перше - щодо задоволення українців якістю медичних послуг - проведене у 2011 році. Друге - щодо ставлення громадян до реформи медицини - пройшло навесні 2013 року. У кожному дослідженні взяла участь 1 тис українців віком від 18 до 60 років.

Результати опитувань показали, що за останні два роки кількість українців, задоволених якістю медичних послуг, скоротилася в 2,5 разу! У 2011 році таких громадян було 34%, а у 2013 році їх залишилося лише 13%.

Раїса Богатирьова. Фото moz.gov.ua

Беручи до уваги слова Богатирьової, сказані у студії Шустера про постійний моніторинг думки громадськості, дивно виглядає сайт міністерства. У розділі "Соціологічні опитування" є дані лише про одне опитування, яке відбулося у 2012 році на тему диспансеризації населення.

Вочевидь, чиновники бояться побачити та показати суспільству ті результати опитувань, які обов'язково вкажуть на їх непрофесіоналізм і корумпованість.

Натомість фантастичним за своєю абсурдністю виглядає єдине опитування відвідувачів сайту МОЗ. Міністерство питає: "Що, на вашу думку, стоїть на заваді модернізації у сфері охорони здоров'я?".

При цьому у варіантах відповідей "за дивним збігом обставин" не названі реальні причини занепаду сфери охорони здоров'я: корупція, неефективність управлінських рішень міністерства, низький рівень підготовки чиновників МОЗ, відповідальних за розробку принципів модернізації галузі.

МОЗ не хоче чути правду. Тим паче, не бажає бачити її у себе на сайті, де все рясніє "успіхами" і жодного слова - про провали і тотальний безлад у медицині.

Вочевидь, рішення про відставку Богатирьової та її оточення буде прийняте тоді, коли невдоволеність "медичною реформою" та ситуацією у галузі сягне 99%.

Єдине відкрите запитання: скільки ще українців пожертвують заради цього очевидного рішення своїм життям та здоров'ям?

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: