"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Счета Госрезерва снова арестуют?

Счета Госрезерва снова арестуют?

Бизнесу, который работает с ведомством, пора задуматься, как быстро после таких "качелей" учреждение будет с ними рассчитываться. (Укр.)
Четверг, 24 октября 2013, 16:22
Дмитрий Денков, ЭП

Складні часи настали для Державного агентства резерву України - незабаром рахунки відомства можуть бути арештовані.

Причина - позовні вимоги податкової інспекції за справою десятирічної давнини.

Власне кажучи, через цю справу на рахунки Держрезерву уже накладався арешт у вересні 2013 року, що призвело до тимчасової паралізації роботи відомства.

Незабаром вони були розблоковані, хоча це насправді тимчасовий захід, який пояснювали деякими юридичними вадами. Уже скоро податківці матимуть усі підстави для того, щоб знову заарештувати кошти агентства.

Реклама:

Про арешт рахунків Держрезерву згадується в листі агентства до прем'єр-міністра Миколи Азарова від 6 вересня 2013 року. Цей лист є у розпорядженні автора.

У ньому зазначено, що податкова інспекція у Шевченківському районі Києва звернулася з позовом до Держрезерву про стягнення бюджетного боргу в розмірі 139,811 млн грн. Із загальної суми 77,607 млн грн - це основний борг і ще 62,203 млн грн - пеня.

Борг у Держрезерву сформувався, виходячи із суми вартості сільгосппродукції, поставленої до державного резерву у 1999-2000 роках товаровиробниками та іншими підприємствами, які отримали сільгосптехніку американської фірми "Кейс корпорейшн" за рахунок кредитів США, залучених під гарантії Кабінету міністрів.

У листі зазначається, що 2003 року Українська аграрна біржа переуступила право вимоги боргу у сумі вартості сільгосппродукції Мінфіну, яке після цього стало кредитором Держрезерву. Такі ж угоди про переуступку права вимоги боргу Мінфін уклав з корпорацією "Украгропромбіржа" та концерном "Украгротехсервіс".

До речі, усі перелічені установи, з якими Міністерство фінансів укладало угоди про переуступку прав, мають перед державою величезну прострочену заборгованість за кредити, отримані з державною гарантією. Суми боргу просто-таки фантастичні. Один лише "Украгротехсервіс" заборгував державі 3,1 млрд грн.

Заборгованість підприємств на 1 липня 2013 року, млрд грн

Концерн "Украгротехсервіс"

3,108

Корпорація "Украгропромбіржа"

1,217

Українська аграрна біржа

0,436

З листа прем'єру випливає, що проблемою повернення коштів агентством податківці почали перейматися зовсім недавно, а не десять років тому.

Постанову у справі щодо задоволення позову Державної податкової інспекції Окружний адміністративний суд Києва прийняв тільки 11 липня 2011 року. Потім, у лютому 2012 року, була ухвала Київського апеляційного адміністративного суду.

Як зазначається в листі, Держрезерв подав касаційну скаргу, проте Вищий адміністративний суд поки що не ухвалив рішення за цією справою.

Ймовірно, Міндоходів вирішило не відкладати справу і заарештувало рахунки агентства ще до ухвалення рішення ВАСУ, про що і йдеться у листі до Азарова.

Микола Азаров. Фото kmu.gov.ua

"На даний час на рахунки Держрезерву накладено арешт. За рішенням судів проводяться стягнення коштів з рахунків, що призвело до блокування роботи агентства з виконання основних завдань", - наголошується в листі від 6 вересня.

У відомстві також скаржаться, що залишок коштів на рахунках Держрезерву невеликий, і він не покриє суму заборгованості. "Слід зазначити, що навіть стягнення усіх наявних коштів з рахунків у сумі 62,331 млн грн не вирішить питання повного погашення боргу в сумі 139,811 млн грн", - йдеться в листі.

Зрештою, рахунки були розблоковані, але навряд чи до цього причетний уряд. Допомогла Держрезерву адміністративна реформа президента 2011 року, відповідно до якої відомство з комітету перетворилося на агентство.

Так, ДПІ у виконавчому листі вказала не правонаступника боржника, а самого ліквідованого боржника. Про це ЕП повідомила прес-служба Держрезерву.

Втім, розблокування рахунків - це тимчасовий захід. Міндоходів не збирається відступати, тож Держрезерв незабаром може зіткнутися з тією ж проблемою.

Головна функція агентства - управління державними запасами, що передбачає періодичне оновлення продукції, починаючи від консервів і закінчуючи газетним папером. Тож відомство не тільки регулярно закуповує продукцію за бюджетні кошти, а й розпродає частину запасів для їх заміни на більш свіжі.

Таким чином, можна зрозуміти, чому так багато корупційних скандалів виникало навколо цієї структури, і чому з її складів зникали сотні тисяч тонн зерна.

Фото dunyaekonomisi.com

Чим може загрожувати блокування рахунків Держрезерву?

По-перше, держава може втратити другого за розмірами регулятора цін після Аграрного фонду.

По-друге, установа може зазнати збитків через несвоєчасне оновлення продукції на складах. Цілком можливо, що товари з тривалим терміном зберігання будуть коштувати удвічі-утричі менше або взагалі підлягатимуть утилізації.

По-третє, бізнесу, який працює з Держрезервом, пора задуматися, як швидко після таких "гойдалок" з ними буде розраховуватися установа.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: