ФРС: денежный дождь надолго

ФРС: денежный дождь надолго

Прекращение вливаний в экономику США приведет к падению акций. В ФРС опасаются, чтобы это падение не стало неконтролируемым и не спровоцировало новый виток кризиса. (Укр.)
Пятница, 20 сентября 2013, 10:59
Виктор Гречин, научный сотрудник ОО "Институт экономических исследований и политических консультаций"

У середу відбулося засідання Федерального комітету з операцій на відкритому ринку Федеральної резервної системи США, іншими словами - засідання ФРС.

Це засідання - останнє перед виборами нового керівника головної фінансової інституції найбільшої економіки світу.

Упродовж останнього кварталу біржові індекси США демонструють стрімке зростання, не підкріплене фундаментальними факторами, такими як зростання ВВП. Так, індекс S&P-500 за останній тиждень долає історичні максимуми, перевищуючи позначку 1 710 пунктів.

У світлі цього дехто чекав від глави ФРС Бена Бернанке заяви про згортання політики "доступної готівки", що має назву "кількісне послаблення" і полягає у щомісячному вливанні в економіку США ліквідності в загальному обсязі 85 млрд дол.

Реклама:

Однак, ці очікування, на радість біржових гравців, виявились марними: політику "кількісного послаблення" буде продовжено, щомісяця ФРС викуповуватиме іпотечних цінних паперів на 40 млрд дол і держоблігацій на 45 млрд дол.

Біржові індекси США, стимульовані заявою ФРС, продовжують рости. У середу індекс S&P-500 сягнув нового історичного максимуму - 1 715,99 пункту.

Це зростання легко пояснити очікуваннями економічних агентів: оскільки грошовий дощ триватиме, він зросить фондові ринки. Розігріті багаторічними вливаннями ліквідності, вони демонструють високі темпи зростання і, відповідно, високу доходність, що, своєю чергою, сприятиме їх подальшому росту.

Однак рано чи пізно політику "дешевих грошей" доведеться згортати, і у своєму звіті ФРС обережно готує до цього економічну спільноту.

Згідно з опублікованим прес-релізом, навіть після згортання політики "кількісного послаблення" буде продовжено курс стимулюючої грошово-кредитної політики, виражений у фіксації облікової ставки на низькому рівні - у межах 0-0,25%. Таку політику буде продовжено, допоки рівень безробіття не впаде нижче 6,5%.

Прогнозований рівень інфляції у США в найближчі два роки, за прогнозами ФРС, не повинен перевищити довгостроковий якір, встановлений на рівні 2%.

Заспокійливі повідомлення про те, що згортання політики "кількісного послаблення" буде супроводжуватися продовженням політики "дешевих грошей", повинні заспокоїти економічних агентів США і світу і підготувати їх до цього згортання, яке, швидше за все, не відбудеться раніше 2014 року.

Ліквідність в обсязі 85 млрд дол, яка щомісяця вливається в економіку США, перетікає у фондові ринки і спричиняє спекулятивне зростання курсу акцій, не підкріплене фундаментальними економічними причинами.

Бен Бернанке. Фото annlearn.com 

Припинення вливань спричинить падіння акцій. У ФРС побоюються, щоб це падіння не стало неконтрольованим і не спровокувало новий виток кризи після, здавалось би, вже подоланої рецесії в економіці США.

Бернанке, за його заявою, не буде висувати свою кандидатуру на виборах голови ФРС, що повинні відбутися найближчим часом. На це може бути багато причин, але, швидше за все, він не бажає керувати згортанням політики "дешевих грошей", яка є його "коронним" номером.

Упродовж свого керівництва Бернанке послідовно дотримувався парадигми: економічні спади повинні долатися масовими вливаннями ліквідності. За це у пресі його інколи іронічно називали "Гелікоптер Бен", порівнюючи його діяльність з гелікоптером, що літає над США і розкидає долари.

Перед наступним керівником ФРС стоятимуть непрості задачі.

З одного боку, на момент передачі повноважень найбільше у світі господарство буде у ніби-то непоганому стані.

З іншого боку, доведеться вирішувати дві складні проблеми: згортати політику "грошових вливань", попередивши можливі негативні наслідки для економіки, і щось робити з держборгом, який збільшується прогресуючими темпами.

Хто б не став наступником Бернанке, його очікує цікава і непроста каденція.

Погляди та інтерпретації, представлені у публікації, не обов'язково відображають погляди ІЕД

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: