Доля теневых закупок утроилась

Доля теневых закупок утроилась

За полгода государственные предприятия осуществили закупок на 40 млрд грн. Из них в тени оказалось минимум 11 млрд грн. (Укр.)
Понедельник, 12 августа 2013, 16:34
Андрей Марусов, эксперт Центра политических студий и аналитики

У першому півріччі 2013 року частка закупівель державних, комунальних та казенних підприємств, які проводилися без застосування тендерних процедур, сягнула 44% на 17 млрд грн від загального обсягу закупівель держпідприємств.

Про це свідчать дані Держстату про проведення закупівель товарів, робіт та послуг за державні кошти у січні-червні 2013 року.

Таким чином, частка тіньових закупівель держпідприємств зросла майже утричі порівняно з відповідним періодом попередніх років.

Протягом останніх трьох років вона становила в середньому 16%. Так, у першому півріччі 2010 року вона дорівнювала 20%, 4 млрд грн, у першому півріччі 2011 року - 17%, 9,8 млрд грн, а у першому півріччі 2012 року - 13%, 10 млрд грн.

Реклама:

Якби ця тенденція зберігалася, обсяг закупівель держпідприємств без проведення тендерних процедур та оприлюднення їх результатів становив би у першому півріччі 2013 року лише 6 млрд грн.

Всього за цей період державні підприємства здійснили закупівель на 40 млрд грн. Отже, за оцінкою Центру політичних студій та аналітики у тіні опинилося щонайменше 11 млрд грн закупівель.

Як відомо, закупівлі держпідприємств за власні кошти були виведені з-під дії профільного закону у липні 2012 року тодішньою парламентською більшістю у складі фракцій Партії регіонів, КПУ та Народної партії Литвина.

Президент Віктор Янукович підписав відповідний закон, незважаючи на заперечення представників ЄС, громадських організацій та преси.

У 2013 році представники трьох опозиційних фракцій зареєстрували законопроекти №2207 та №2012а.

Перший передбачає обов'язкове оприлюднення результатів закупівель держпідприємств за власні кошти. Другий запроваджує комплексну систему оприлюднення інформації про використання публічних коштів, включаючи кошти державних підприємств.

У квітні-липні 2013 року законопроект №2207 фактично підтримали Служба безпеки України та низка відомств - Мінекономрозвитку, Мінфін, МВС, Антимонопольний комітет. Про це свідчить листування СБУ з урядом.

Фото skyscrapercity.com

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: