К батарее наручниками

К батарее наручниками

Если мечтаете об автономном отоплении - спешите. Кабмин планирует покончить с умниками, которым надоели холодные батареи и хорошие суммы в квитанциях. (Укр.)
Пятница, 26 июля 2013, 17:35
Даниил Нестеров, ЭП

Діяльність Віктора Януковича покликана змінити наше життя на краще.

Якщо ви все ще у цьому сумніваєтеся, то вам потрібно вивчити Національний план дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава".

На виконання пункту 160.1 з безневинною назвою "Удосконалення регулювання системи відносин у сфері надання житлово-комунальних послуг" в Кабміні розроблена справжня бомба.

Проект змін до довжелезного переліку законів та інших підзаконних актів, які мають максимально ускладнити та унеможливити встановлення автономного опалення і від'єднання від мереж тепло- і водопостачання.

Реклама:

Новий задум - схеми теплопостачання населених пунктів. Складання таких схем покладене на органи місцевого самоврядування. В них населені пункти будуть поділені на території. Кожна з них має опис системи теплопостачання.

Ці схеми повинні бути погоджені з обласними та міськими у Києві і Севастополі адміністраціями. Кожні п'ять років  вони можуть переглядатися. Їх доведеться скласти всім органам місцевого самоврядування.

В іншому випадку "забудовані частини території населеного пункту вважаються винятково регламентованими територіями централізованого теплопостачання, якщо інше не було передбачено при проектуванні будівлі".

Інакше кажучи, якщо нема схеми, і ви живете в багатоквартирному будинку, то у вас автономного опалення не може бути за визначенням.

Вносяться зміни до процедури відключення та від'єднання від мереж тепло- та водопостачання. Тепер такі рішення можна виносити лише тоді, якщо житло не знаходиться в регламентованій території централізованого водопостачання.

Надати дозвіл на це повинна ще й міжвідомча комісія. Вона буде утворена згідно з порядком, який затвердить Кабмін.

Просто, прозоро, зрозуміло і швидко. Всі, хто живе в будинках з централізованим опаленням, автоматично втрачають право встановити автономне опалення, бо знаходяться в регламентованій зоні централізованого теплопостачання.

Однак це не все. Встановлюється адміністративна відповідальність щодо фізичних та юридичних осіб, які від'єдналися самі або дозволили це зробити всупереч затвердженим схемам. Забороняється самовільне відключення від централізованих мереж тепло- та гарячого водопостачання.

Отже, прейскурант. Самовільно відключитися від централізованого опалення для громадян вартуватиме 60-100 неоподатковуваних мінімумів - 1020-1700 грн. Новий рядок в Кодексі про адміністративні правопорушення.

Фото tsn.ua

Чекає кара і на тих, хто без дозволу під'єднався до газової труби або так само від неї від'єднався. Тут "неоподатковані мінімуми" повинна прописати НКРЕ.

Проект також надає право теплопостачальним організаціям та суб'єктам господарювання, які визначені виконавцями житлово-комунальних послуг, складати адміністративні протоколи про порушення.

Інакше кажучи, слюсар теплоенерго може скласти на вас адмінпротокол. Ви муситимете його впустити до себе, інакше вас оштрафують на 25-50 неоподатковуваних мінімумів - 425-850 грн - за "перешкоджання доступу". Щоправда, усі ці слюсарі будуть зобов'язані пред'являти свої посвідчення.

Оскільки усі зміни в Україні втілюються за найгіршим сценарієм, то можна не сумніватися: постачальники тепла таки будуть ходити по квартирах і складати протоколи тільки за те, що їх не пустили до помешкання.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Натисніть для збільшення

Що ж отримає споживач?

1. Вибір одного або кількох джерел теплової енергії відповідно до затвердженої схеми постачання тепла у населеному пункті.

2. Вибір теплопостачальних організацій, господарська діяльність яких відповідає затвердженій схемі постачання тепла.

3. Створення умов для забезпечення населення якісними послугами з централізованого опалення та постачання гарячої води.

Навіщо це робиться? В Україні є міста, де на автономне опалення перейшло більшість жителів. Там експлуатувати котельні недоцільно. Чому б не перекваліфікувати такі міста і містечка в "автономні"?

Дірки у бюджеті "Нафтогазу" збільшуються, дотацій не вистачає, а тут ще ТКЕ втрачають клієнтів. Більше того, часто вони стають клієнтами Дмитра Фірташа та інших власників облгазів. Можливо, це спроба зупинити відплив грошей громадян?

Схема "Сегодня"

Стос змін, поправок і порівняльних таблиць не відповідає на кілька запитань.

Скажімо, я вирішую встановити автономне опалення і згоден заплатити штраф. Що повинні зі мною робити постачальники тепла? Приєднати до централізованої системи? Узаконити від'єднання? Довести до сказу адмінпротоколами?

Що робити людьми, які вже встановили автономне опалення у багатоповерхівці? Вони будуть вважатися легітимними користувачами автономного опалення, якщо будинок потрапить до зони централізованого теплопостачання? Чи до них також можна буде застосувати тортури? Якщо ні, то що їм робити? Викидати котли?

Також цікаво, скільки коштуватиме встановлення автономного опалення після введення змін з урахуванням усіх дозволів, схем і регламентів.

У 2012 році вартість таких робіт для трикімнатної квартири в одному з райцентрів Дніпропетровської області з "вирішенням питань" становила 24 тис грн. Вже тоді автономне опалення повинно було окупитися років за 15-20, а як буде тепер?

Теза про реформування галузі теплопостачання - лише красиві слова. Для цього слід вирішити інші складні питання, а не впроваджувати тотальні заборони. Галузь потребує великих коштів. Кабміном курсують документи про необхідність залучення туди 40 млрд грн, але це неможливо без вирішення питань власності.

Добре говоримо про диверсифікацію, але зараз нема жодних важелів для залучення інвестицій в позбавлення від газової залежності. Тому цей проект змін свідчить, що реформа буде довгою, вимушеною і дуже холодною.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: