"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Векселями инвестора не удержишь

Векселями инвестора не удержишь

Правительство накопило огромные долги перед экспортерами, которым не возвращают налог на добавленную стоимость. Вместо денег Кабмин хочет расплачиваться векселями. Немецкие деловые круги не в восторге. (Укр.)
Среда, 10 июля 2013, 12:16
Евгений Тейзе, Deutsche Welle

Вивозячи продукцію за кордон, підприємства в Україні втрачають 20% у вигляді податку на додану вартість.

Українські податкові органи стягують ПДВ, але виставляти імпортерам рахунки з податком продавці не можуть.

Ця проблема актуальна насамперед для середнього бізнесу, адже для великих компаній-експортерів, здебільшого у металургії, в Україні діє автоматизована система повернення ПДВ.

Натомість ті, кому не пощастило брати участь у системі автоматизованого повернення податку, часто не можуть вибити в держави свої гроші навіть через суд, пояснює партнер юридичної фірми Beiten Burkhardt Юліан Ріс. Німецька фірма спеціалізується на консультуванні іноземних інвесторів.

Реклама:

Неповернення ПДВ інвестори вже багато років поспіль називають серед головних труднощів роботи в Україні. Найбільше потерпають представники аграрного сектора, які експортують на світові ринки продукцію, та іноземні компанії, які для економії видатків на зарплату перенесли в Україну частину виробництва.

Краще папірець, ніж нічого

Тим, хто не отримує від держави податок, часто в результаті гостро бракує обігових коштів для розвитку бізнесу, констатує Ріс.

Шукати правди у судах можна роками, а впевненості у кінцевому результати при цьому немає, зазначив Ріс у розмові з Deutsche Welle.

Тим, хто не хоче йти цим шляхом, уряд віднедавна пропонує альтернативу. Згідно з ухваленим минулого тижня законом, експортери можуть отримати замість заборгованих грошей векселі терміном погашення до п'яти років.

Юліан Ріс: правове поле за останні роки
погіршилося

При цьому на суму векселя нараховується п'ять відсотків річних - значно менше, ніж пересічна ставка банківського депозиту.

Крім того, аби отримати за векселі живі гроші, їх треба продавати із значним дисконтом.

Посилаючись на досвід попередніх років, коли уряд вже експериментував з погашенням заборгованості цінними паперами, Ріс прогнозує, що за векселі на ринку можна буде отримати на 15-20% менше їхньої номінальної вартості.

Його колега з юридичної фірми Noerr Александер Вайґельт, вказуючи на прогнози банкірів, говорить про втрати до 30%.

"Для багатьох компаній це питання виживання: вони не можуть собі дозволити роками чекати на повернення ПДВ. Є, приміром, великі компанії, яким держава заборгувала сотні мільйонів доларів. Якщо гроші потрібні швидко, то компанії продаватимуть ці векселі і з втратами 20-30%", - упевнений Вайґельт.

Дисконти ринкові чи корупційні

Для тих, кому гроші потрібні негайно, можливо, векселі стануть альтернативою "нестандартному розв'язанню проблем", каже Ріс.

"Вже сьогодні податок на додану вартість можна повернути, підключивши до справи якихось сумнівних "посередників". Ці люди отримують за свої послуги величезні комісійні. То краще вже взяти вексель і продати його з дисконтом - тоді принаймні по бухгалтерії все чисто", - розмірковує Ріс.

Водночас, німецькі юристи радять своїм клієнтам, якщо фінансова ситуація дозволяє, набратися терпіння і домагатися повернення ПДВ всіма законними способами. Інакше український уряд може звикнути повертати борги векселями.

Однак видача векселів, нагадують Ріс і Вайґельт, - це не розв'язання проблеми боргів, а лише відкладення її на майбутнє.

Німецькі інвестори кажуть "до побачення"

Тимчасом дедалі менше німецьких компаній готові працювати у "специфічних" українських умовах. За 2012 рік, як випливає з даних Державної служби статистики, німецькі компанії вивели з України більше мільярда доларів.

Фахівці найбільшою проблемою українського інвестиційного клімату називають навіть не проблеми з податками, а корупцію у судах та органах державної влади, загальне погіршення правового поля.

"Ще три роки тому ми не мали цих проблем у таких масштабах. Правова система працювала краще, та й державні установи працювали краще", - констатує Ріс. За його словами, останнім часом значно важче стало з бюрократією, зокрема з отриманням різних дозволів.

На цю проблему вказує і Вайґельт. "В Україні на бюрократію треба витрачати у кілька разів більше ресурсів, ніж у Німеччині. Якщо німецький інвестор почав працювати в Україні, йому потрібно взяти у відділ бухгалтерії у два-три рази більше персоналу", - порівнює німецький юрист.

Вайґельт зазначає, що за таких умов розраховувати на збільшення обсягів іноземних інвестицій не доводиться.

Надходження інвестицій з більшості країн ЄС, як свідчить статистика за 2012 рік, скоротилося. Єдиний виняток - Кіпр. Інвестиції з цього "офшорного" острова, куди залюбки виводять гроші українські олігархи, торік зросли майже на 4 млрд дол.

Оригінал публікації: (Не)повернення ПДВ: векселями інвестора в Україні не втримаєш

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: