"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

В Украине продолжается рецессия

В Украине продолжается рецессия

Ситуация в мире негативно влияет на украинскую экономику. МВФ пересмотрел свой прогноз вниз и теперь ожидает нулевой рост ВВП страны в 2013 году.
Вторник, 28 мая 2013, 08:10
Игорь Жолонкивский, эксперт "Эрсте банка"

Як і очікувалось, ВВП у першому кварталі 2013 року продовжив падіння, знизившись на 1,3% рік до року. Таким чином, скорочення економіки спостерігається вже третій квартал поспіль.

Ситуація на зовнішніх ринках на дає приводу для оптимізму, тому в наступні кілька місяців не варто очікувати істотного пожвавлення зовнішнього попиту на українську продукцію, зокрема металургійну.

У березні виробництво сталі в країнах Євросоюзу впало на 6,6% до 14,6 млн тонн, а в США - на 8,4% до 7,3 млн тон рік до року. Натомість виробництво сталі в Китаї зросло на 6,6% до 66,3 млн тонн.

Ситуація в Китаї відрізняється від загальних світових тенденцій, оскільки більше половини китайських металургійних заводів знаходяться в державній власності.

Реклама:

Китайська влада готова змиритися з невисокою рентабельністю або навіть збитковістю підприємств, адже в разі скорочення виробництва мільйони китайців втратять роботу, що призведе до різкого зростання соціальної напруги в країні.

Перевиробництво сталі в Китаї на тлі слабкого попиту призводить до подальшого зниження глобальних цін. Недавно власник металургійного гіганта "Арселор Міттал" Лакшмі Мітал навіть закликав Європу впровадити політику жорсткого торговельного протекціонізму щодо китайських виробників.

При умові можливого загострення "торгових війн" в глобальному масштабі ринкова позиція українських металургійних виробників навряд чи покращиться.

Зовнішній попит на сталь з боку країн Африки та Близького Сходу також залишається слабким, однією з причин чого є намагання поступово наростити власні виробничі потужності в цих країнах. Загалом, в березні виробництво сталі в країнах СНД та Україні знизилося на 4,5% до 9,4 млн тонн.

Індекс споживчих настроїв найнижчий з 2011 року

Результати березневого дослідження, проведеного GfK Ukraine, зафіксували подальше зниження індексу споживчих настроїв до 81,3. Це найнижчий показник з квітня 2011 року, що дозволяє говорити про можливе погіршення динаміки об'ємів роздрібної торгівлі у 2013 році з більшим ступенем ймовірності.

Темпи зростання роздрібної торгівлі у 2012 році становили 15,9%. Експерти банку очікують, що в 2013 році цей показник не перевищить 5%. В той же час з червня 2012 року продовжує стабільно зростати індекс очікувань щодо безробіття, що вказує на зростаючу невпевненість найманих працівників.

Дані щодо транспортної галузі за перший квартал 2013 року відображають загальну песимістичну ситуацію в українській економіці. Кількість перевезеного вантажу залізничним транспортом зменшується третій квартал поспіль порівняно з аналогічними періодами минулих років.

Активність залізничних вантажних перевезень послуговує одним з надійних індикаторів загального стану економіки та, відповідно, має значну кореляцію з динамікою промислового виробництва та реальним ВВП України.

Ситуація на світових ринках складна

Ситуація у світі негативно впливає на українську економіку. Дані щодо ВВП в країнах єврозони за перший квартал 2013 року виявилися гірші, ніж очікувалося.

ВВП Німеччини зріс лише на 0,1%, тоді як економіка Франції скоротилася на 0,2%. Загалом в єврозоні було зафіксоване падіння ВВП на 0,5%.

У квітні промислове виробництво в США скоротилося на 0,5%, хоча економісти прогнозували зниження не більше ніж 0,2%. Показник індексу виробництва в Китаї за квітень упав до позначки 50,6, тоді як очікувалось зростання до 51.

Європейський банк реконструкції та розвитку погіршив прогноз розвитку економіки України вже вдруге у 2013 році, прогнозуючи зниження ВВП-2013 на 0,5%.

МВФ теж переглянув свій попередній прогноз донизу і тепер очікує нульове зростання ВВП України у 2013 році. Питання прогнозу ВВП на 2013 рік є однією з непростих тем в перемовинах місії МВФ з Україною, оскільки український уряд заклав до програми бюджету більш оптимістичний показник - зростання на 3,4%.

Перспективи відновлення співпраці з МВФ наразі туманні, а останні оптимістичні заяви українських можновладців щодо ймовірного позитивного вирішення справи, скоріше за все, були спрямовані на підтримання позитивного іміджу України серед інвесторів на світових боргових ринках.

Макропрогнози

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: