Куда идут страховые деньги

Куда идут страховые деньги

Профсоюзная сторона сегодня отстранена от ведения социального диалога. Все его формы фактически взял на себя Совместный представительский орган объединений профсоюзов. (Укр.)
Вторник, 9 апреля 2013, 09:59
Вячеслав Рой, заместитель председателя Общественного совета при Минсоцполитики

За даними Пенсійного фонду України, за 2012 рік фондам соціального страхування було перераховано 24,9 млрд грн.

З них 9,1 млрд грн - Фонду соціального страхування на випадок безробіття, 9,7 млрд грн - Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, 6,1 млрд грн - Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві.

Це величезні гроші. Кожен застрахований громадянин, який сплачує єдиний соціальний внесок, має право знати, як ці гроші витрачаються. Однак отримати достовірну інформацію з цього приводу непросто.

Громадська рада при Мінсоцполітики спробувала отримати інформацію про роботу фондів соціального страхування. Маючи необережність вжити слово "звіт", яке обурило керівництво фондів, отримала категоричну відмову.

Реклама:

Робота фондів повинна бути прозорою та відкритою для громадськості. Фонди соціального страхування зобов'язані звітувати не тільки перед Громадською радою, а й перед кожною застрахованою людиною.

Насправді ж отримати правдиву інформацію про діяльність фондів соціального страхування України неможливо. На їх сайтах складно знайти звіти, а за попередні роки вони взагалі відсутні.

Соціальний діалог, який повинен захищати інтереси суспільства і доносити їх влади, існує лише формально. Профспілки і роботодавці, які мають своїх представників у фондах, не зацікавлені у таких заходах. Саме тому всі спроби Громадської ради не увінчалися успіхом.

27 і 29 березня 2013 відбулися засідання комітету Громадської ради з питань формування державної політики та здійснення державного нагляду у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування, проведення соціального діалогу з питань формування та реалізації державної соціальної політики, регулювання соціально-трудових відносин при Мінсоцполітики.

Однак запрошені представники фондів соціального страхування та Спільний представницький орган - СПО - профспілок проігнорували дані заходи.

Клікніть для збільшення

Проблеми, які існують у фондах соціального страхування, надзвичайно актуальні і потребують детального вивчення. Небажання співпрацювати у вирішенні проблем національного значення заважає роботі Громадської ради при Мінсоцполітики.

Ця ситуація вкотре доводить, що фонди соціального страхування перебувають поза контролем держави та громадськості. Вони відмовляються співпрацювати у рамках соціального діалогу з його сторонами. Діяльність фондів тіньова і монополізована представниками фондів та членами СПО об'єднань профспілок.

Саме тому Громадська рада через комітет з питань формування основних напрямків державної політики та здійснення державного нагляду у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування, проведення соціального діалогу з питань формування та реалізації державної соціальної політики, який очолює Рой В. Є., буде розв'язувати даний конфлікт.

Було вирішено написати лист-відповідь першому заступнику голови СПО об'єднань профспілок Осовому Г. В., у якому ще зазначити, що СПО об'єднання профспілок проігнорував запрошення на засідання комітету Громадської ради.

Так страйкують профспілки у Греції. Фото washingtonpost.com

Напрошується висновок, що СПО просто саботує роботу Громадської ради. Це не дивно, бо СПО повністю узурпували право участі у соціальному діалозі не тільки на національному, а й на локальному та територіальному рівнях. З цих причин вони не зацікавлені в участі у засіданнях Громадської ради.

За результатами обговорення зроблено висновки про звужене застосування на практиці понять "профспілкова сторона" та "сторона роботодавців" як сторін соціального діалогу на національному рівні порівняно з визначенням ст. 4 ч. 2 закону "Про соціальний діалог в Україні" від 23 грудня 2010 року.

З огляду на зазначене, прийнято рішення звернутися до Мінсоцполітики з проханням вжити необхідні заходи - провести експертизу, аудит - та направити інформаційний запит до Міністерства юстиції щодо тлумачення ст. 4 та 8 закону "Про соціальний діалог в Україні".

Ці дії вважаємо необхідними і дуже важливими, оскільки профспілкова сторона сьогодні усунена від ведення соціального діалогу. СПО фактично перебрав на себе усі форми соціального діалогу.

Клікніть для збільшення

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: