Борьба с коррупцией или косметический ремонт?

Борьба с коррупцией или косметический ремонт?

Азаров не пришел на запланированную встречу с активистами. Более того, в приемной Кабмина сообщили, что в случае частых обращений их включат в черный список и запретят там появляться. (Укр.)
Понедельник, 29 апреля 2013, 16:56
Богдан Якимюк, председатель правления "Антикоррупционного совета Украины"

Державна програма щодо запобігання та протидії корупції на 2011-2015 роки вартістю понад 820 млн грн може так і залишитися у статусі "фількіної грамоти".

У понеділок Мін'юст, уповноважений орган з координації антикорупційної політики, скликав черговий "круглий стіл", присвячений державній програмі протидії корупції.

Як свідчить порядок денний, під час цього заходу з гучною назвою "Участь громадськості у реалізації Державної програми щодо запобігання та протидії корупції на 2011-2015 роки" передбачається збирання зауважень і пропозицій до одного з головних антикорупційних документів держави.

На перший погляд, це може виглядати як намір підтримувати відкритість і конструктивний діалог з громадськістю в болісній для України тематиці боротьби з корупцією. Однак об'єктивні обставини, на жаль, вказують на протилежне.

Реклама:

Насамперед, занепокоєння викликає те, що Мін'юст не запросив на цей захід усіх експертів, які проаналізували державну антикорупційну програму і виявили, що вона не виконується, має цілу низку прогалин і потребує оновлення.

Посилаючись на брак місць у залі, Мін'юст залишив за бортом "круглого стола" експертів моніторингового проекту "Державна антикорупційна програма - під контролем громадськості": "Антикорупційної ради України", фундації "Відкрите суспільство", Українського інституту публічної політики, Центру політико-правових реформ, ІПЦ "Наше право", ГО "Філософія серця".

Оприлюднювати результати оцінки антикорупційної держпрограми буде представник Transparency International України - єдиний допущений до участі в заході від коаліції громадських організацій, які реалізували моніторинговий проект.

Очевидно, що за п'ять хвилин висловити хоча б основні висновки за 15 розділами антикорупційної держпрограми неможливо. Ще більше турбує питання, представникам яких організацій дістануться решта 49 місць в залі?

Адже хто, як не експерти, які впродовж семи місяців моніторили зміст та стан виконання антикорупційної держпрограми, мали б виступити на цьому заході?

Днями Мін'юст оприлюднив черговий щорічний звіт про результати проведення органами влади заходів щодо запобігання та протидії корупції в 2012 році.

В цьому документі чиновники крім наведення статичних даних відрапортували про успіхи в реалізації державної антикорупційної програми, позначивши більшість заходів як виконані чи такі, що виконуються на постійній основі.

Але це не так. Проведений моніторинг свідчить, що через бездіяльність і гальмування з боку урядовців антикорупційна держпрограма фактично не виконується і перебуває на межі фатального зриву.

Середній бал успішності реалізації цієї держпрограми становить лише 2,7 бала з п'яти можливих. Із 120 заходів держпрограми фінансуються лише вісім. Більшість заходів, на які передбачено понад 95% бюджетного фінансування, взагалі не стосуються боротьби з корупцією.

Микола Азаров. Фото УП

Терміни виконання багатьох завдань уже минули. Програма містить цілу низку помилок, передбачені в ній індикатори прогресу неузгоджені із змістом визначених заходів. Все це робить неможливою належну реалізацію цієї однієї з найбільш вартісних за обсягом фінансування держпрограм.

Аби презентувати результати незалежного моніторингу виконання антикорупційної держпрограми і зрушити це питання з місця, громадські активісти записалися два місяці тому на особистий прийом до прем'єр-міністра. Однак, ні Микола Азаров, ні представники його секретаріату не з'явилися на цю зустріч.

Громадським антикорупціонерам вдалося поспілкуватися лише з працівниками приймальні громадян КМУ, які й записували їх на прийом до голови уряду.

Більше того, їм повідомили, що в разі частих звернень через цю приймальню їх включать до чорного списку і заборонять там з'являтися, залишаючи всі заяви без подальшого розгляду. Що це - випадковість чи керовані події одного ланцюжка?

У травні планується розгляд урядовцями питання оновлення антикорупційної держпрограми. Однак існує побоювання, що за поданням Мін'юсту уряд може обмежитися лише косметичними змінами цієї держпрограми, тоді як сам документ потребує капітального "ремонту", якщо не перевидання.

Громадські експерти наполягають на скликанні невідкладного засідання Національного антикорупційного комітету при президентові з питання ефективності виконання антикорупційної програми. Вони розраховують, що за його результатами буде розроблено погоджений пакет змін до держпрограми.

Експерти мають намір відстоювати перед урядом не просто вдосконалення антикорупційної держпрограми, а зміну її пріоритетів, завдань, принципів координації, запровадження постійного моніторингу її виконання за об'єктивною і доступною для громадськості методологією.

Серед іншого вони радять зробити відкритим Єдиний державний реєстр корупціонерів, ввести відповідальність за корупційні правопорушення для юридичних осіб, запровадити систему електронних державних закупівель.

Також слід забезпечити доступність декларацій публічних службовців і незалежний контроль за їх фінансовою звітністю, врегулювати на законодавчому рівні питання конфлікту інтересів та прозорого фінансування партій і виборчих кампаній.

Крім того, пропонується створити спеціальний уповноважений орган з антикорупційної політики, збільшити зарплату службовців і прив'язати її до результатів їх роботи, організувати систематичне антикорупційне навчання та незалежне тестування знань у суддів і правоохоронців.

Олександр Лавринович. Фото kds.org.ua

У зверненні до Азарова експерти вимагають скликати спеціальне засідання уряду з розгляду проблем державної антикорупційної програми, надавши їм можливість представити результати незалежного моніторингу.

Експерти також наполягають на створенні прем'єром спільної робочої групи за їх участі та представників КМУ і Мін'юсту, яка в стислі терміни опрацювала б зауваження і рекомендації до антикорупційної держпрограми.

Згаданий "круглий стіл" у Мін'юсті відбувся за закритими дверима. Чиновники не запросили і представників ЗМІ. Хоча подібні заходи, тим більше з такої важливої проблематики як протидія корупції, повинні бути публічними.

На 16.00 понеділка в "Укрінформі" запланована прес-конференція міністра юстиції Олександра Лавриновича. Чим не гарна нагода для журналістів спитати в координатора антикорупційної політики, куди підуть передбачені в держпрограмі протидії корупції 820 млн грн коштів платників податків.

Співавтор - Олексій Хмара, президент "Transparency International Україна"

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: