Как не стать жертвой мошенников

Как не стать жертвой мошенников

Если человек сообщил cvv-код и смс-код своей карточки, он, как правило, становится жертвой проходимцев. Деньги, которые так долго и трудно собирались, исчезают. (Укр.)
Пятница, 8 февраля 2013, 14:21
Сергей Мамедов, председатель правления Укргазбанка, основатель социальной инициативы "Банк добрых дел"

Всеукраїнська соціальна ініціатива "Банк добрих справ" стурбована зростанням шахрайських випадків, про які останнім часом розповідають правоохоронці та засоби масової інформації.

На початку 2013 року найпоширенішими схемами обману громадян стали неправомірні операції з платіжними картками, які збирають гроші на лікування.

Як працюють такі шахрайські схеми?

Перший сценарій. Батьки хворої дитини публікують інформацію про картковий рахунок з проханням перерахувати кошти на лікування. Згодом батькам телефонують невідомі і намагаються уточнити дані для зарахування коштів.

Реклама:

Для цього просять повідомити всю інформацію про випущену банківську карту, в томі числі cvv-код - три цифри на звороті картки. Потім "добродії" передзвонюють та просять повідомити смс-код, що прийшов на мобільний телефон із запитом "Ви підтверджуєте платіж на таку-то суму?".

Якщо людина повідомила цю інформацію, вона, як правило, стає жертвою пройдисвітів. Гроші, які так довго та важко збиралися, зникають.

Другий сценарій. Шахраї телефонують та представляються працівниками банку. Їм буцімто потрібно "уточнити дані вашої картки". Після серії загальних запитань про особисті телефони та адресу проживання жертву просять ще раз нагадати про секретне слово, яке було вказане під час оформлення картки.

Cvv-код - теж один з пунктів, яким цікавляться зловмисники. Після таких розмов результат незмінний: гроші зникають.

Фото placevisor.com

Як ініціатор проекту "Банк добрих справ" закликаю усіх, хто збирає кошти на лікування через системи електронних платежів: пильнуйте інформацію про свої банківські картки.

Пам'ятайте, що згідно із законодавством України приватні банківські рахунки для збору коштів не вважаються благодійними і підлягають оподаткуванню на загальних підставах як доходи фізичних осіб. Будьте готовими, що від зібраної суми вам доведеться сплатити податок - 15-17 відсотків.

Оптимальним виходом є звертання за допомогою у благодійні фонди. Саме вони є єдиним законним та дієвим механізмом збору коштів на лікування чи проведення операції. Цільова фінансова допомога благодійних фондів не оподатковується.

Якщо ви вагаєтеся щодо репутації фонду - зверніться до консультантів Укргазбанку, які залучені до проекту "Банк добрих справ". Експерти цієї програми нададуть усю інформацію з питань доброчинного збору коштів та перелік довірених фондів, які можуть вам допомогти.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: