"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Правительство забыло о кредитах

Правительство забыло о кредитах

Привлечение внешних займов не может рассматриваться как конечная цель государственной стратегии. Это лишь один из инструментов реализации задач экономического развития. (Укр.)
Четверг, 7 февраля 2013, 13:53
Украинский кредитно-банковский союз

Асоціація "Український кредитно-банківський союз" надала пропозиції до розробленого урядом проекту "Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки".

Це дозволить деталізувати механізми активізації кредитування в економіці та сприятиме зниженню вартості ресурсів на фінансовому ринку внаслідок зміни пріоритетів грошово-кредитного регулювання.

Так, за підсумками спільного з Радою підприємців при Кабінеті міністрів обговорення та власної експертної оцінки програми УКБС зазначив на важливості задекларованих у ній завдань щодо модернізації пріоритетних галузей економіки, розвитку потенціалу високотехнологічних товарів українського виробництва з метою відновлення економічного зростання та підвищення добробуту громадян.

У зв'язку з цим УКБС поділяє необхідність реалізації основних завдань державної політики, спрямованих на підвищення конкурентоспроможності економіки.

Реклама:

Мова йде, в першу чергу, про включені до плану на 2013-14 роки заходи щодо  збалансування державних фінансових ресурсів з реальними можливостями національної економіки, зниження адміністративних бар'єрів для розвитку підприємництва, удосконалення процедур отримання документів дозвільного характеру, зменшення втручання контролюючих органів у господарську діяльність.

Разом з тим експерти УКБС зауважують, що програма не визначає суміжних заходів економічної політики для вирішення наявних економічних проблем.

Так, документ акцентує увагу на проблемі високої вартості кредитів в економіці, що обмежує доступ до них підприємців. Проте у розділах, що містять заходи для вирішення проблем, завдань для активізації кредитування не передбачено.

В УКБС вважають, що основною причиною підвищення вартості коштів у країні у 2012 році стало проведення стримуючої монетарної політики, спрямованої на утримання низького рівня інфляції шляхом обмеження грошової пропозиції.

Фото ark.gov.ua

В результаті, за підсумками 2012 року вперше зафіксовано найнижчі з 2002 року показники інфляції - індекс споживчих цін знизився на 0,2%, що, як сказано у програмі, "не стимулює економічне зростання".

У зв'язку з цим експерти УКБС запропонували доповнити програму заходами щодо зміни стратегії грошово-кредитної політики з інфляційного таргетування на забезпечення довгострокового економічного зростання шляхом поступового зниження вартості кредитних ресурсів.

Це передбачає розширення ліквідності банківської системи, у тому числі шляхом спрощення доступу до кредитів рефінансування та орієнтації банківського нагляду на збереження ресурсної бази кредитних організацій.

В УКБС переконані, що це дозволить залучити додаткові ресурси для кредитування реального сектора економіки та сприятиме її зростанню.

Крім того, задеклароване програмою створення банку розвитку з метою стимулювання та підтримки пріоритетних сфер економіки потребує виділення додаткових фінансових ресурсів, джерела яких залишилися невизначеними.

Фото utr.tv

Те саме стосується запланованого механізму часткової компенсації процентних ставок в сегменті споживчого автокредитування фізосіб при купівлі ними вітчизняної продукції та заходів пільгового кредитування окремих галузей.

УКБС звернув увагу на те, що одним із очікуваних результатів втілення урядової програми зазначено "залучення обсягу ресурсів міжнародних фінансових організацій у межах 1,5-2 млрд дол у 2013 році і 2014 році".

Однак саме по собі залучення зовнішніх позик не може розглядатися як кінцева мета державної стратегії. Це лише один з інструментів реалізації цілей економічного розвитку за умови ефективного використання запозичених коштів.

"Зважаючи на складні умови, що склалися на міжнародному ринку капіталу, УКБС пропонує доповнити програму заходами із створення умов для акумуляції банківською системою внутрішніх довгострокових фінансових ресурсів", - зауважила генеральний директор асоціації Галина Оліфер.

За її словами, мова йде про необхідність законодавчого запровадження чіткої диференціації між строковими і поточними депозитами та умовами їх обслуговування. Це дозволить активізувати довгострокове кредитування, обсяги якого за 11 місяців 2012 року скоротилися майже на 4% або на 11 млрд грн. 

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: