Сланцевый газ: очень дорого

Сланцевый газ: очень дорого

Добыча сланцевого газа не позволит Украине существенно уменьшить импорт топлива из России. Для этого потребуется более 10 млрд долл инвестиций и около семи лет. (Укр.)
Среда, 13 февраля 2013, 13:05
Богдан Данилишин, экс-министр экономики

В даний час точиться багато дискусій щодо перспектив розробки та видобутку сланцевого газу в Україні. Вважаю, що край цим дискусіям мала б поставити офіційна позиція НАН України як головної експертної організації з даних проблем.

Ще два роки тому цими питаннями займалася Рада з вивчення продуктивних сил України, але після надання мені притулку у Чехії її ліквідували.

Разом з цим, позиція вчених залишається нез'ясованою. Цю проблему коментують політики, політологи, всі, хто хоче, тільки не вчені.

Питанням сланцевого газу повинні присвячуватися громадські обговорення в економічному та екологічному планах.

Реклама:

Можливо, щодо цього питання варто провести окремі парламентські слухання та засідання Ради національної безпеки і оборони України з аналізом всіх економічних, екологічних та політичних аспектів.

Щодо сланцевого газу необхідно чітко збалансувати дві складові: економічний ефект від його добування та екологічні наслідки.

Суто політичний аспект однозначний: ліквідація газової монополії. У цьому зв'язку підписання угоди з компанією "Шелл" є правильним і дасть змогу в перспективі збільшити видобуток власного газу.

Проведені мною консультації з ученими та спеціалістами з даного питання підтверджують, що в даний час здійснювані дослідження та геологорозвідувальні роботи не надають великого оптимізму відносно перспектив сланцевого газу.

Найбільш перспективними, на думку спеціалістів, є прискорення розвідувальних робіт та впровадження нових технологій з активізації видобутку газу на діючих родовищах та шельфі. Запаси традиційного газу в Україні освоєні лише на 25%. Зараз цей газ видобувати економічно вигідно і екологічно безпечно.

Необхідно широко розгорнути геологорозвідувальні роботи для відкриття та освоєння нових родовищ нафти і газу. Так можна зменшити залежність від зовнішніх постачань вуглеводневої сировини.

Економічні негаразди останніх років негативно вплинули на розвиток геологорозвідувальних робіт на нафту і газ в державі - призвели до різкого скорочення обсягів пошукових робіт, буріння і зниження приростів запасів.

Щодо сланцевого газу мова може йти про кілька трильйонів кубічних метрів - це не підтверджені прогнозні запаси. В даний час видобуток цього газу в Європі в економічно доцільних межах не проводиться.

Наприклад, Польща надала ліцензії приблизно на 12% власної території. Тобто будуть проводитися масштабні дослідження, і результат покаже час.

Собівартість видобутку сланцевого газу у США, де ведеться його промисловий видобуток, становить 100-180 дол за тисячу кубометрів.

У Росії собівартість видобутку газу становить 20 дол, в Україні - 25 доларів. У США були прийняті закони, які надали певні пільги добувачам сланцевого газу. Крім того, Сполучені штати мали більше 2 тис бурових установок.

Підписання угоди з компанією "Шелл". Фото Михайла Марківа

При нинішній структурі господарства в Україні видобуток сланцевого газу в найближчі роки не дозволить суттєво зменшити імпорт палива з Росії. Для цього потрібно більше 10 млрд дол інвестицій і близько семи років, щоб Україна могла заміщати російський газ сланцевим газом власного видобутку.

Залучення американських компаній до розробки родовищ сланцевого газу є позитивним чинником, оскільки ліквідується домінування інших факторів світового впливу на енергетичну політику України. Паралельно може йти більш глибоке геологічне дослідження запасів природного газу та нафти в Україні.

У США товщина сланцевого пласта родовищ становить 50-500 метрів, і сланці мають високий вміст органічних речовин - до 40%. Тут діяло 4 200 видобувних свердловин сланцевого газу, і обсяг видобутку у 2009 році сягав 48 млрд куб м.

За даними Devon Corp. та Chesapeak Energy собівартість видобутку становить 150-180 дол за тис куб м. Термін рентабельного видобутку свердловини - до року.

Ситуація в Україні: товщина пластів становить 0,5-3 м, що в 300 разів менше, ніж у США. Глибина залягання - 50-500 м. Вміст органічних речовин - до 20%. При таких вихідних параметрах собівартість видобутку сланцевого газу за технологією гідророзриву і підземної газифікації сягне 500-900 дол за тис куб м.

За даними українських вчених, оцінки ресурсів сланцевого газу України, як і світу, сильно відрізняються. Чимало дослідників вважає, що у нас його достатньо для початку масштабного видобутку. Це питання потребує детального вивчення.

Незважаючи на успіхи проектів з видобутку сланцевого газу у США - про недоліки на тлі сланцевого буму намагаються не говорити, - на шляху проведення цих робіт в інших регіонах, особливо в Європі, стають реальні проблеми.

Перша з них - екологічна. Техногенні впливи на природу при розвідці та видобутку більш масштабні, ніж при освоєнні традиційних вуглеводневих родовищ.

У США, які стоять на передових позиціях у світі із сланцевого газу, його видобувають в малонаселених районах. Незважаючи на це, питання розглядалося в Конгресі і хвилює жителів прилеглих територій.

Досвід США неможливо повторити в Європі. Порівняно з районами видобутку сланцевого газу у США, в Європі щільність населення набагато вища, тут діє більш жорстке природоохоронне законодавство.

У густонаселеній Україні важко знайти територію, де було б можливо без шкоди для екології та здоров'я людей розгорнути масштабні бурові роботи - по три свердловини на квадратний кілометр - з використанням величезної кількості води, піску і шкідливих хімреагентів.

Тільки третина бурових розчинів очищається на поверхні, але і після очищення вода цих розчинів залишається небезпечною для людей. Велике навантаження на навколишнє середовище буде здійснювати важкий технологічний транспорт.

Бурова установка з видобування сланцевого газу у США. Фото subscribe.ru

Друга проблема - слабка геологічна вивченість запасів сланцевого газу. Його світові ресурси оцінюються 200 трлн куб м. Порівняно із світовими прогнозними запасами традиційного газу - 145 трлн куб м - за теплотворною здатністю вони становлять менше половини зазначеної цифри.

Ресурси сланцевого газу в Україні за оцінками різних авторів оцінюються в широких межах - 1,5-2,5 трлн куб м, 2-32 трлн куб м, а Міністерство екології та природних ресурсів України наводить цифру 60 трлн куб м.

У найбільш перспективному регіоні Прикарпаття запаси сланцевого газу за оцінками різних дослідників відрізняється дуже сильно - від 2 до 30 трлн куб м. Значні ресурси прогнозуються у прикордонній частині України та Молдови.

Теоретична оцінка ресурсів сланцевого газу і реальна оцінка його видобувних запасів - різні речі. Тільки дорогі тестові свердловини можуть оцінити промислові запаси газу прогнозних площ.

Третя проблема - собівартість видобутку сланцевого газу. США є абсолютним монополістом дорогого розвідувального та видобувного обладнання та нових технологій, тому для розвитку робіт в Європі треба все везти з-за океану. Існуючі показники вартості видобутку сланцевого газу недостатньо надійні.

Середня щільність видобувних запасів навіть на великих його родовищах становить всього 3-10 млн куб м на кв км. Звичайна газова свердловина з традиційною пасткою видобуває такий обсяг за місяць, а потужна - за тиждень. Працюють ці свердловини від 15 до 50 років.

Сланцеві свердловини працюють недовго, тому для підтримки рівня видобутку необхідно часто проводити гідророзриви і споруджувати нові дорогі свердловини. Буріння однієї "сланцевої" свердловини у Польщі коштує 20 млн дол.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: