"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Новый проект Каськива

Новый проект Каськива

За 800 бюджетных миллионов образцовое село в Харьковской области можно построить. Однако, финансируя один проект, власть забывает о всей стране. (Укр.)
Понедельник, 14 января 2013, 16:21
Павел Петренко, народный депутат Украины, фракция "Батькивщина"

Вже незабаром на Харківщині повинен стартувати пілотний проект створення "села майбутнього". Відповідну постанову затвердив Кабінет міністрів ще 15 жовтня 2012 року.

Проте тоді цей документ протягнули без зайвого галасу - він не отримав належної уваги з боку громадськості через активний передвиборний процес.

Прийшов час з'ясувати усі підводні камені цієї ініціативи. Тим більше, що її реалізовуватиме скандальне Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України під керівництвом Владислава Каськіва.

Проект "Село майбутнього" передбачає, зокрема, створення селекційно-генетичного центру з відтворення високопродуктивних корів для всієї України, виробництво молока та овочів, будівництво сільського поселення з інфраструктурою. Задекларована мета - відродження молочного скотарства.

Реклама:

Справді, проблема тваринництва в Україні існує. От тільки закрадаються величезні сумніви, чи справді цю ініціативу доведуть до логічного завершення.

Як свідчить практика, "Село майбутнього" може так і залишитися у далекому недосяжному майбутньому, ставши лише черговим способом відмивання бюджетних коштів. І для таких припущень є відповідне підґрунтя.

Пропоную детально розглянути зазначену постанову.

Згідно з нею фінансування проекту здійснюватиметься за рахунок коштів приватних інвесторів і за бюджетні гроші. Зокрема, на реалізацію цієї ініціативи протягом десяти років планується виділити з державної скарбниці 780,3 млн грн.

Найбільші суми виплат припадають на найближчі чотири роки: 82,3 млн грн - у 2013 році, 215,2 млн грн - у 2014 році, 175,8 і 117,2 млн грн - у 2015 та 2016 роках. Тобто це час правління провладної більшості, яка і "дерибанитиме" ци кошти.

Однак ці цифри взагалі не обґрунтовані - не було наведено жодних економічних та технічних показників. Про економічну доцільність та рентабельність реалізації проекту "Село майбутнього" - теж ні слова. Тобто виходить таке собі виділення бюджетних коштів під пустопорожню обіцянку "щасливого майбутнього".

Фото Georgy Mazurashu

Найбільша ж іронія у тому, що реалізовувати проект буде сумнозвісне Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України Каськіва, яке недавно опинилося в центрі скандалу довкола будівництва LNG-терміналу.

Тоді агентство підписало угоду про співпрацю з підставним представником іспанської компанії, який виявився звичайним лижним інструктором.

Як можна після таких відвертих махінацій довіряти тій самій структурі серйозну багатомільйонну програму? Відповідь очевидна: держагенство є звичайним цапом-відбувайлом, чиїми руками чинна влада розкрадає бюджетні кошти.

Тому, виходячи з логіки останніх подій, скоріш за все, "офіційними" інвесторами програми "Село майбутнього" повинні стати фітнес-інструктори з Кіпру.

Якщо ж серйозно, то за 800 млн грн бюджетних коштів "село майбутнього" в Харківській області справді можна створити. Проте, фінансуючи проект у межах однієї області, влада забуває про всю країну.

Фото evening-crimea.com

А ситуація нині така: молодь масово виїжджає до міст через відсутність будь-яких перспектив та елементарної соціальної інфраструктури у селах. Як наслідок - в Україні 8 тис сіл втратили можливість самовідтворення населення.

Простіше кажучи, вони вимирають. Якщо у 2001-2010 роках в Україні щорічно з обліку знімалося по 20 населених пунктів, то сьогодні ця цифра досягла 30.

Більше того, близько 75% селян - безробітні і ледве виживають. Створення ж окремого "села майбутнього" на Харківщині ніяк не вирішить проблеми занепаду сіл в усій Україні.

Щоб не допустити чергової афери влади, я вимагаю від прем'єра Миколи Азарова обґрунтувати економічні показники програми "Село майбутнього". Він повинен пояснити, що стало основою для закладення у програму саме таких цифр та надати перелік підприємств, які планується приватизувати для реалізації проекту.

А найголовніше - глава уряду повинен відзвітувати, як реалізація цього проекту вплине на життя українців, і чи не стане він черговою програмою приватних інвесторів, на яку Україна братиме чергові позики.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: