А КВЭД и ныне там

А КВЭД и ныне там

Стоим в очереди за талонами, чтобы перекодировать виды деятельности. Иначе, сами знаете, можно попасть в список нарушителей закона. (Укр.)
Пятница, 7 декабря 2012, 11:36
Игорь Кухарчук, администратор информационной горячей линии по вопросам предпринимательства

Мабуть, так склалося історично, що мешканці пострадянських республік не мислять свого життя без черг. Колись то були черги за дефіцитним товаром, або ж ті товари "відпускали" за талонами.

Сьогодні акценти змістилися: стоїмо в черзі за талонами, щоб здійснити реєстраційні дії щодо суб'єктів господарської діяльності. Інакше, самі знаєте, можна втрапити у список порушників закону.

Тільки в Чернівцях зареєстровано майже 30 тис фізичних осіб - приватних підприємців, що пропонують решті населення товари і послуги. Свою діяльність вони здійснюють згідно з КВЕДами - кодами виду економічної діяльності.

Цього року підприємці мали щастя працювати за двома класифікаторами.

Реклама:

З 1 січня 2012 року набрав чинності національний класифікатор України ДК 009:2010 "Класифікація економічних видів діяльності", далі ДК 009:2010. А паралельно діє національний класифікатор ДК 009:005, який втратить свою чинність 31 грудня 2012 року.

Щоб уникнути черг у державного реєстратора, здійснювати перекодування видів діяльності потрібно було поступово. Ось тут і виникло питання щодо поступовості.

Прості розрахунки показують: щоб поступово здійснити перекодування видів діяльності, кожен реєстратор - у нас їх п'ять - мав би щодня вчиняти реєстраційні дії щодо 24 приватних підприємців. Наскільки це реально?

У 2012 році 251 робочий день. Для кращого розрахунку переводимо дні у години, години у хвилини. 251 день х 8 год = 2 008 годин. 2 008 годин х 60 хв = 120 480 хвилин.

Якщо на прийом однієї людини виділити в середньому 20 хвилин, то можна визначити, скільки підприємців упродовж року і впродовж одного дня може обслужити один державний реєстратор. 120 480 хвилин : 20 хвилин = 6 024 особи за рік. 6 024 особи : 251 робочий день = 24 особи на день для одного реєстратора.

Якщо працюватиме п'ять реєстраторів, отримуємо навантаження 120 осіб на день. Коли ж знову наших 120 осіб помножимо на 251 робочий день, то виходить аж 30 120 приватних підприємців. Здавалося б, все добре, але знову постає питання: чому до відділу державної реєстрації упродовж року черги, як до мавзолею?

Тому, що крім 30 тис зареєстрованих підприємців, є й інші суб'єкти господарської діяльності: ті, що реєструються підприємцями, ті, що припиняють підприємницьку діяльність, ті, що обмінюють свідоцтва.

Є ще юридичні особи, які вносять зміни до установчих документів. Юридичні особи так само повинні привести свої КВЕДи у відповідність.

Фото УП

Додамо до цього один архівний день на тиждень, врахуємо, що працюють живі люди, які хворіють самі і перебувають на лікарняному з хворими дітьми, так само хочуть піти у відпустку і просто спокійно пообідати.

Це означає, що кількість робочих хвилин зменшується, і навантаження на одного реєстратора зростає пропорційно тій черзі, що стоїть в черзі за талонами.

5 грудня видавали талони на 20 грудня, а охочих потрапити на перекодування залишається дуже багато. За 11 місяців 2012 року державні реєстратори відділу реєстрації Чернівецької міської ради вчинили 2 625 реєстраційних дій щодо юридичних осіб і 5 700 - щодо приватних підприємців.

Тому можна припустити, що просте збільшення кількості державних реєстраторів не дасть очікуваного результату. Допоможе досвід Центру адміністративних послуг у Києві: там можна зареєструватися на сайті в особистому електронному кабінеті реєстратора і прийти до нього у зручний для себе час.

Звісно, найкращим варіантом була б автоматична заміна старих КВЕДів на нові шляхом внесення змін в програмне забезпечення державних реєстраторів.

Оскільки цього не було зроблено, то потрібно продовжити термін перекодування до кінця першого півріччя 2013 року. Це послабить напругу в підприємницькому середовищі і дасть можливість його суб'єктам привести коди у відповідність до нового національного класифікатора.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: