Госбюджет наспех

Госбюджет наспех

Финплан-2013 - лебединая песня парламентского "хора Чечетова". Самое ужасное, что власть понимает: документ больно ударит по обычным украинцам, но это ее не останавливает.
Вторник, 4 декабря 2012, 15:40
Павел Петренко, руководитель юридического департамента Объединенной оппозиции "Батьківщина", народный депутат

У стінах парламенту відбувається презентація основного фінансового документа країни, за яким вона житиме весь наступний рік. Урядовий проект держбюджету-2013, зареєстрований лише в понеділок, представляє міністр фінансів.

Навіть перше ознайомлення з проектом дозволяє переконатися: 2013 рік стане для українців справжнім випробуванням.

Давайте зупинимося на кількох цифрах. Для порівняння використаємо показники проекту бюджету на 2013 рік, схваленого урядом у вересні 2012 року.

Так, лише три місяці тому урядовці прогнозували дефіцит бюджету на рівні 42 млрд грн. Тепер же, згідно з новими цифрами, видатки перевищуватимуть доходи вже на 49 млрд грн.

Реклама:

Виходить, лише за квартал очікуваний дефіцит зріс на 7 млрд грн, а це - шалені темпи. Однак найцікавіше попереду.

Зокрема, уваги заслуговує ситуація з розміром прожиткового мінімуму на особу. Тут теж варто спершу звернутися до вересневих прогнозів Кабміну.

Тоді розмір прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років з 1 січня 2013 року очікувався в розмірі 980 грн, з 1 квітня - 991 грн, з 1 липня - 991 грн, з 1 жовтня - 1 012 грн, з 1 грудня - 1 025 грн.

Тепер же згідно із 7 статтею проекту держбюджету розмір мінімуму для дітей віком до шести років буде значно меншим: з 1 січня - 972 грн, з 1 грудня - 1 032 грн.

Тобто мало того, що з початку року прожитковий мінімум буде меншим від запланованого, так тепер він ще й залишатиметься незмінним аж до грудня. І це при тому, що раніше планувалося звичне його щоквартальне зростання.

Така ж ситуація і щодо непрацездатних осіб. Так, згідно з вересневими прогнозами розмір мінімуму повинен був становити: з 1 січня 2013 року - 907 грн, з 1 квітня - 918 грн, з 1 липня - 918 грн, з 1 жовтня - 936 грн, з 1 грудня - 948 грн. І зовсім інші цифри - у зареєстрованому проекті: з 1 січня - 894 грн, з 1 грудня - 949 грн.

Фото УП

Як і на що за таких обставин житимуть люди - страшно подумати.

Виходить, це і є справжнє лице того "покращення", яке напередодні парламентських виборів обіцяла провладна партія.

Найцікавішим є те, що вже колишній уряд Миколи Азарова взагалі не мав права вносити до Верховної ради фінансовий кошторис країни на 2013 рік.

Так, згідно із 155-ю статтею регламенту Верховної ради, у разі відставки Кабміну до подання до парламенту проекту закону про держбюджет відповідний проект вносить новосформований уряд.

Як відомо, повідомлення про відставку уряду Азарова з'явилося на сайті президента у понеділок, близько 11 години ранку, тоді як проект держбюджету було зареєстровано у парламенті лише після 19 години того ж дня.

Більше того, у владній команді встиг "відзначитися" не лише Азаров, грубо порушивши закон, а й голова бюджетного комітету парламенту, який вніс проект постанови "Про особливості розгляду і прийняття держбюджету на 2013 рік".

Цей документ цікавий тим, що він відкриває зелене світло прийняттю, м'яко кажучи, неякісного держбюджету та ще й нашвидкуруч. Згідно з ним, свої пропозиції до фінансового кошторису країни депутати зможуть внести лише в середу до 12-ї години дня, а його прийняття відбудеться вже у четвер, 6 грудня.

Відтак, стає зрозуміло, що фінплан-2013 - лебедина пісня парламентського "хору Чечетова". Найжахливіше, що влада розуміє: такі брудні ігри боляче вдарять по звичайних українцях, які й так ледь зводять кінці з кінцями, і це її не зупиняє.

Фото на головній: censor.net.ua

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: