Студентам - работу, их родителям - учебу

Студентам - работу, их родителям - учебу

Максимальный размер пособия по безработице составит четыре прожиточных минимума. Значит, безработный ежемесячно сможет получать до 4 380 грн, что больше, чем средняя зарплата.
Четверг, 27 декабря 2012, 10:11
Игорь Кухарчук, администратор информационной горячей линии по вопросам предпринимательства

1 січня 2013 року набуває чинності закон "Про зайнятість". Якими є його ключові моменти?

Першими під дію нових норм потрапляють кадрові агенції та рекрутингові компанії. Передусім, їм забороняється брати кошти з пошукачів роботи. Послуги з підбору персоналу відтепер буде оплачувати винятково роботодавець.

Кадрові агенції та рекрутингові компанії у своїй "кадровій" політиці мусять врахувати, що вікова дискримінація заборонена.

В іншому випадку будуть застосовуватися чималі штрафні санкції - десять мінімальних зарплат. До слова, мінімальна зарплата за законом про держбюджет-2013 становитиме 1 147 грн.

Реклама:

Вперше на законодавчому рівні заборонено пропонувати вакансію лише чоловікам або лише жінкам. Заборона статевої дискримінації врегульована законодавчо.

Дискримінація за ознакою статі заборонена, а от позитивні дії - ні. Позитивні дії - це спеціальні тимчасові заходи, які мають на меті усунути будь-який дисбаланс між можливостями жінок і чоловіків реалізовувати рівні права, надані їм законами.

Закон розширює перелік категорій громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Зокрема, це стосується чоловіків, які мають дітей до шести років, самотніх чоловіків, які мають дітей до 14 років або дітей-інвалідів.

Розширення переліку категорії громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, є позитивною дією, спрямованою на підтримку неконкурентоспроможних громадян.

Слід зазначити, що неконкурентоспроможних працівників у компанії з штатом більше 20 осіб повинно бути не менше 5%. За недотримання встановленої квоти роботодавець може бути оштрафований. Сума штрафу - дві мінімальні зарплати. Порівняно з нинішніми нормами штраф зменшився удвічі.

Фото molbuk.ua

Є певні новації для осіб, які переступили межу критичного працевлаштування.

Якщо людині більше 45 років, і вона має 15-річний страховий стаж, то з 1 січня 2013 року вона може отримати одноразовий ваучер, який дає право підвищити свою кваліфікацію або отримати нову професію.

За ваучер доведеться заплатити, але не більше десятикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який з 1 січня 2013 року становитиме 1 176 грн.

Компаніям, які братимуть на роботу осіб, що перебувають на обліку в центрі зайнятості, держава протягом року буде компенсувати витрати в розмірі єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Проте, вона буде це робити за однієї умови: безробітні повинні пропрацювати на підприємстві не менше двох років. Можна припустити, що працівники будуть тиснути на роботодавців, знаючи, що їх звільнення невигідне підприємству.

Новий закон заохочує працевлаштовувати студентів. Стажування на підприємстві запишуть до трудової книжки студента навіть тоді, коли воно буде безоплатним.

Для молодих фахівців таке нововведення є позитивним: стажування буде зараховуватися до загального трудового стажу та стане офіційним підтвердженням певного досвіду роботи.

Підвищать і розмір допомоги з безробіття. З 1 січня 2013 року її максимальний розмір становитиме чотири прожиткових мінімуми. Отже, безробітний в Україні щомісяця зможе отримувати до 4 380 грн, що більше, ніж середня зарплата в Україні. Наскільки такі новації будуть забезпечені фінансово, покаже час.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: