Полпроцента. Банки в 2012 нарастили кредитование лишь на 0,5%

Полпроцента. Банки в 2012 нарастили кредитование лишь на 0,5%

Финансовые источники инвестиционных ресурсов экономики в 2012 году сузились, инвестиционный климат в Украине ухудшился. (Укр.)
Среда, 26 декабря 2012, 13:26
Ассоциация "Украинский кредитно-банковский союз"

Асоціація "Український кредитно-банківський союз" за підсумками аналізу  результатів роботи банків у 2012 році узагальнює тенденції фінансового ринку та звертає увагу на моменти, що потребують негайного вирішення.

Серед них - уповільнення темпів кредитування, скорочення довгострокових позик, підвищення вартості залучених та розміщених ресурсів, збереження високої частки проблемної заборгованості у кредитних портфелях установ.

Так, оцінка оприлюднених НБУ основних показників банків України за одинадцять місяців 2012 року дозволила виявити низку суперечливих тенденцій, що свідчать про непрості умови розвитку фінансового сектора.

Зокрема, позитивним здобутком 2012 року експерти УКБС вважають зростання майже на 17% або на 51 млрд грн вкладів фізичних осіб. Це свідчить про підвищення довіри населення до банківської системи.

Реклама:

Разом з тим,  УКБС зауважує, що 2012 року відбулося суттєве уповільнення динаміки активів банківських установ. За січень-листопад вони зросли лише на 6%, що вдвічі менше темпу зростання відповідного показника за 2011 рік.

Як відомо, саме банківська система за наявності сприятливих умов спроможна стати локомотивом економічного зростання в країні через трансформацію акумульованих коштів у кредитний ресурс економіки.

Однак у 2012 році загальний обсяг кредитування національної економіки залишався практично незмінним, збільшившись протягом 11 місяців менш ніж на півпроцента або на 3,5 млрд грн.

Це майже у 20 (!) разів повільніше, ніж у 2011 році, коли зростання виданих банками позик перевищило 9%, збільшившись на 70 млрд грн.

Особливу увагу експерти УКБС звертають на процес зниження обсягів довгострокового кредитування суб'єктів господарювання - майже на 4% за січень-листопад 2012 року порівняно із зростанням на 11% у 2011 році.

Це свідчить як про звуження фінансових джерел інвестиційних ресурсів економіки, так і про погіршення інвестиційного клімату в країні.

Побічним наслідком жорсткої монетарної політики, яка велася для збереження курсової стабільності, стало стиснення ліквідності і подорожчання ресурсів у банківській системі. На тлі економічної і політичної невизначеності це підвищило ризики довгострокового кредитування.

Фото tsn.ua

Так, середньозважена ставка за кредитами в національній валюті зросла з початку 2012 року у 1,5 разу: з 15,6% річних у січні до 23,4% річних у листопаді. Така ж ставка за депозитами збільшилася у 1,8 разу: з 10,3% у січні до 18,7% річних у листопаді.

Таке співвідношення вартості залучених та розміщених ресурсів демонструє ще одну тенденцію 2012 року: рекордне за останні три роки зменшення чистої процентної маржі - з 5,32% до 4,58%, що сигналізує про скорочення питомої ваги доходних активів.

"Хоча в цілому у банківській системі вперше з 2009 року зафіксовано позитивний фінансовий результат - 4,4 млрд грн на 1 грудня 2012 року, вважати це стійкою тенденцією було б передчасно", - зазначила директор асоціації "Український кредитно-банківський союз" Галина Оліфер.

За її словами, близько 13% банківських установ за підсумками трьох кварталів 2012 року все ще залишалися збитковими, а частка простроченої заборгованості за кредитами скоротилася з початку 2012 року лише на 0,2% та становить 9,4% кредитного портфеля банків - близько 78 млрд грн.

"Це свідчить про необхідність термінового пом'якшення валютно-кредитної політики в країні з метою реалізації кредитного потенціалу українських банків та пожвавлення національної економіки", - підсумувала Оліфер.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: