"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Еще раз о КВЭДах

Еще раз о КВЭДах

Различные юридические фирмы предлагают провести перекодировку за 300-600 грн. Предприниматель при этом должен предоставить нотариально заверенную доверенность, позволяющую действовать от его имени. (Укр.)
Вторник, 18 декабря 2012, 17:23
Игорь Кухарчук, администратор информационной горячей линии по вопросам предпринимательства

Крайній термін, 31 грудня 2012 року, невпинно наближається, а підприємців, охочих замінити КВЕДи, менше не стало.

Талони на чергу скінчилися, і тепер знову жива черга, яка замінює віртуальне спілкування на реальне.

Листом від 13 грудня 2012 року податкова служба роз'яснює, що відсутність в облікових даних фізособи-підприємця виду економічної діяльності згідно з КВЕД-2010 не може бути підставою вважати недіючим свідоцтво платника єдиного податку, видане у 2012 році із зазначенням видів економічної діяльності за КВЕД-2005.

"Підставою для відмови у видачі свідоцтва на 2013 рік не може бути відсутність в облікових даних платника податку (крім новостворених) зареєстрованого виду діяльності згідно з КВЕД-2010", - сказано у листі.

Реклама:

Тобто при поданні заяви про застосування спрощеної системи оподаткування з 2013 року платником податку вказуються ті види діяльності, які відповідають видам діяльності в облікових даних на момент подання заяви.

"Після приведення у відповідність до КВЕД-2010 у реєстраційних даних підприємці - платники єдиного податку вносять зміни у свідоцтво платника єдиного податку", - додає податкова служба.

Справді, відповідальності за те, що в облікових даних платника податку зазначено старі КВЕДи, не передбачено, проте тут є свої підводні рифи.

1. Подаючи за 2012 рік звітну декларацію платника єдиного податку, необхідно буде зазначити в ній КВЕДи. Логічно буде виглядати, що коли ви цілий рік працювали за старими КВЕДами, то й звітувати потрібно за ними. Проте з 1 січня 2013 року старі КВЕДи втрачають чинність, тож вам можуть відмовити у прийнятті декларації.

2. У 2013 році платники єдиного податку першої та другої груп будуть звітувати тільки про результати за рік, а не поквартально, тому час на заміну КВЕДів нібито є.

Фото УП

Нібито, бо в свідоцтві платника єдиного податку першої та другої груп зазначаються види діяльності, дозволені такому спрощенцю. Старі КВЕДи можуть трактуватися як невідповідність зазначених у свідоцтві видів діяльності, відповідно до яких він сплачує визначену ставку єдиного податку.

Наслідком може стати донарахування податку за ставкою 15%, оскільки є невідповідність між тим, що прописано і тим, що впроваджується. Наприклад, за старим класифікатором КВЕД 52.62.0 "Роздрібна торгівля з лотків та на ринках" подрібнився на кілька видів.

Код за КВЕД-2010

Назва та опис видів економічної діяльності

47.81

Роздрібна торгівля з лотків і на ринках харчовими продуктами, напоями та тютюновими виробами. Включає роздрібну торгівлю з лотків і на ринках продуктами, напоями та тютюновими виробами.

47.82

Роздрібна торгівля з лотків і на ринках текстильними виробами, одягом і взуттям. Включає роздрібну торгівлю з лотків і на ринках текстилем, одягом і взуттям.

47.89

Роздрібна торгівля з лотків і на ринках іншими товарами. Включає роздрібну торгівлю з лотків і на ринках іншими товарами, крім харчових продуктів, напоїв, тютюнових виробів, текстилю, одягу та взуття.

Чернівецький міський Центр захисту підприємців і підприємств малого бізнесу пропонує зберегти паралельність дії старого і нового класифікаторів і продовжити термін перекодування видів діяльності на перше півріччя 2013 року.

Різні юридичні фірми пропонують здійснити перекодування за 300-600 грн. Підприємець повинен надати нотаріально посвідчене доручення діяти від його імені. Посередники різні, тільки от державні реєстратори залишаються ті самі.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: