Кредит Газпромбанка? Нет, не слышали

Кредит Газпромбанка? Нет, не слышали

Напряженные отношения "между хозяйствующими субъектами" - "Нафтогазом" и "Газпромом" - становятся еще более пикантными. (Укр.)
Пятница, 14 декабря 2012, 14:09
Даниил Нестеров, ЭП

Схоже, і без того напружені відносини "між господарюючими суб'єктами" - "Нафтогазом України" та "Газпромом", а також його "донькою Газпромбанком - стануть ще більш пікантними.

Виявляється, отримана влітку двомільярдна позика не забезпечена державними гарантіями. Поки що.

Мова йде про довгостроковий кредит, який "Нафтогаз" залучив у російського банку. Ці гроші були необхідні для розрахунків за придбаний у "Газпрому" газ.

Кредит був залучений через процедуру закупівлі в одного учасника "у зв'язку з виникненням особливих економічних чи соціальних обставин, які унеможливлюють дотримання замовниками строків для проведення процедур конкурсних торгів".

Реклама:

Загалом семирічна позика коштуватиме "Нафтогазу" більше ніж 1,5 млрд дол.

В уряді кажуть: "Упс!". Як виявилося, це гучне залучення коштів не забезпечується державними гарантіями. Саме до таких висновків можна дійти, прочитавши лист Мінекономіки, адресований Мінфіну.

Проблема в тому, що в "Нафтогазі" похапцем проводили не лише тендер, а ще й "стратили" з документами.

Як зазначають в Мінекономрозвитку, держгарантії можуть надаватися лише після проходження порядку погодження таких залучень з Кабміном. Досі міністерство не має жодних документів про таке погодження з урядом. У переліку зобов'язань, які забезпечуються державними гарантіями, кредиту від Газпромбанку нема.

Не проведено цей кредит і як інвестиційний проект - в державному реєстрі інвестиційних проектів та проектних пропозицій його теж немає. Експертиза економічної ефективності таких залучень теж не проводилася.

До того ж "Нафтогаз", великий борговий генератор, майже рік існує без фінплану, бо його не затвердив Кабмін. Все б нічого - якось пораються. Але проблема ще й у тому, що 2 мільярди до проекту цього документа чомусь не потрапили.

Складається чудова ситуація: гроші для розрахунків з "Газпромом" у Газпромбанку було залучено, а гарантії під них - не оформлено. Втім, кредиторам не слід турбуватися. Мінекономрозвитку зовсім не проти, щоб "Нафтогаз" та Кабмін все підчистили, заклавши відповідні витрати в бюджет 2013 року.

Є, принаймні, три варіанти розвитку подій.

Перший: кредит отримали, а документи не оформили. Вибори і таке інше. Ніколи.

Другий: справи в бюджеті-2012 настільки кепські, що гроші на обслуговування кредиту вирішили не виділяти. Хоча всім чудово відомо, що "Нафтогаз" може обслуговувати свої борги лише за рахунок нових боргів.

Третій: борги "забули" оформити, пам'ятаючи про процес корпоратизації "Нафтогазу". Приміром, такий борг можна легко погасити за рахунок коштів якоїсь дочірньої компанії - "Укртрансгазу" або "Укргазвидобування". Або відразу обох.

Можливо, недоліки усунуть. "Новий" прем'єр виправить помилки попередника.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: