"Экономическая правда" приглашает на конференцию "Восстановление Украины: почему не следует откладывать до победы"

Правительство поможет российской корпорации?

Правительство поможет российской корпорации?

По словам источников, Запорожский ферросплавный может быть продан. Назывался также предполагаемую покупатель - российский металлургический гигант "Евраз групп". Очень возможно, что эти слухи распустил сам Коломойский. Ведь благодаря решению Кабмина государство инвестирует в частные компании около четверти миллиарда гривен (укр.)
Вторник, 9 октября 2012, 02:50
Сергей Щербина, специальный корреспондент ЭП

1 жовтня Запорізька облдержадміністрація, посилаючись на губернатора Олександра Пеклушенка, повідомила про ухвалення Кабміном документу, який полегшить життя вітчизняній електрометалургії.

Мова йде про постанову під загадковою назвою "Деякі питання забезпечення стабілізації роботи електрометалургійних підприємств України". Цією постановою уряд знизив тариф на електроенергію для відповідних виробництв.

Зокрема, для Запорізького феросплавного заводу буде запроваджено тариф у розмірі 6 центів за 1 кВт. З цього приводу Пеклушенко розразився подяками на адресу президента Віктора Януковича, прем'єра Миколи Азарова та першого віце-прем'єра Валерія Хорошковського.

"Економічна правда" вже писала про проекти цього документу. За нашими припущеннями, олігарх Ігор Коломойський (він володіє ЗЗФ та ще двома феросплавними заводами)отримає з цих рішень тимчасове полегшення.

Реклама:

Рішення Кабміну цілком йде на користь дніпропетровсько-женевському бізнесмену. Замість того, щоб частину грошей переспрямувати з офшорів на поліпшення власних заводів, Коломойський домігся пільг від держави. Причому, у доволі звичний для себе спосіб.

Трохи історії. У серпні місяці один з керівників запорізької профспілки металургів Валерій Сєдов давав невеселі прогнози на майбутнє Запорізького феросплавного. Мовляв, у листопаді завод може зовсім зупинитися.

За його словами, адміністрація підприємства збиралася скоротити більше тисячі працівників. Причиною скорочення називалася, зокрема, ​​неможливість забезпечити рентабельність роботи заводу через занадто високу вартість електроенергії.

Як бачимо, Кабмін таки пішов на зустріч заводам. Але проблема не в тому, що надали пільги. Запорізький феросплавний є одним з найбільших в Європі виробників феросплавів. Як стверджує сам завод, частка запорізького виробництва в світовому обсязі становить 5,7%. Очевидно, що таке виробництво треба рятувати.

Але рятувати завод – не означає ще раз збагачувати "Бєню" (так звуть Коломойського серед його друзів).

Спочатку уряд чесно хотів заборонити "пільговикам" використовувати офшорні механізми, через які підприємства металургії штучно заганяються у збитки. Більш того, він пропонував вимагати від металургів чіткого виконання зобов’язань з модернізації. Це є цілком протилежним тому, в чому зацікавлений Коломойський – отримати пільги та надприбутки, але нічого не робити для заводу.

Цікаво, що сама постанова на сайті уряду досі не оприлюднена.

Більш того. Досі не чути, чи залишилися вимоги до металургів, які змусять їх вкладати гроші в розвиток власних підприємств. Чомусь інформаційні агенції повідомили лише про те, що Коломойський та інші отримали пільгову ціну на електрику.

Чи не є це головною причиною того, що постанова досі не оприлюднена?

"Економічній правді" вдалося розшукати проект постанови, і сліди "бурхливих обговорень".

 

"Установити, що закупівля електричної енергії з Оптового ринку електричної енергії України на забезпечення технологічних потреб металургійного виробництва здійснюється з 1 жовтня 2012 р. до 1 березня 2013 р. електрометалургійними підприємствами ... за оптовою ринковою ціною без урахування обсягу дотації для компенсації втрат, пов'язаних з постачанням електричної енергії за регульованим тарифом", - йдеться у документі.

У якій саме редакції була ухвалена постанова, яку нахвалював запорізький губернатор, – сказати важко. Зрозуміло, що в такому "куцому" вигляді вона лише створить нові проблеми. Адже суму дисконту на електроенергію, який отримає Коломойський, буде сплачувати решта економіки. Держава, запроваджуючи прийнятний тариф для електрометалургів, фактично інвестує в приватні компанії близько чверті мільярда гривень.

Нам вдалося знайти інший документ – записку в.о. голови Агентства держмайна Олександра Каленкова на адресу Мінекономрозвитку.  Це поважне відомство вважало за необхідне суттєво доопрацювати наведений проект постанови.

 

Зокрема, Агентство держмайна запропонувало доповнити постанову нормою про те, що пільговий тариф почне діяти лише після погодження електрометалургійними підприємствами планів модернізації, які передбачатимуть зниження рівня частки на електроенергію у собівартості металургійного виробництва не менше, ніж на 20%, або на 10% щорічно.

Також у записці зазначається наступне:

"Через відсутність у проекті постанови положень про джерела компенсації пільгових тарифів для електрометалургійних підприємств, ухвалення постанови у поточній редакції призведе до додаткових витрат на оплату електроенергії для всіх інших промислових споживачів, у тому числі, державного сектору економіки. Результатом цього може статися подальше поглиблення кризового стану у промисловому секторі економіки України".

Отже, нас приємно здивувало, що у владі існують різні думки щодо наміру інвестувати чверть мільярда, але не отримати з цього геть нічого.

Вибачте, але для чого тоді це все робилося?

Ось тут останнім часом виникла цікава гіпотеза.

Треба зазначити, що акціями ЗЗФ формально володіють чотири кіпрські компанії: 18,64% належить Walltron lmtd, 22,44% - Matrimax Ltd, 18,89% - Tapesta ltd, 22,44% -  Soltex Ltd. Втім реально це підприємство входить у феросплавну імперію "Привату" Ігоря Коломойського.

Однак джерела "Економічної правди" розповіли, що Пеклушенко не дарма згадував Запорізький феросплавний та дякував Валерію Хорошковському. Існує думка, що саме перший віце-прем'єр був ідеологом введення пільгового тарифу для електрометалургів.

За словами джерел, Запорізький феросплавний може бути проданий. Називався навіть ймовірний покупець – російський металургійний гігант "Євраз Груп". Нібито пільговим тарифом росіянам трошки допоможуть.

Треба зазначити, що це може бути схожим на правду. "Приват" Ігоря Коломоського і "Євраз" давно і плідно співпрацюють. Український олігарх ще 2007 року продав росіянам частину своїх металургійних активів. Наприклад, Дніпропетровський металургійний завод ім. Петровського.

З ним частково розрахувалися акціями "Євразу", і таким чином Коломойський став партнером таких видатних людей, як Роман Абрамович, Олександр Абрамов та Олександр Фролов.

 

До чого тут Хорошковський? Тепер мало хто згадує, що у перерві між державними посадами, у 2004-2006 роках, Валерій Іванович працював у "Євразі". І навіть був президентом цієї корпорації та її акціонером.

Це, звісно, лише версія. Виглядає вона правдоподібно, однак може означати геть інше.

Наприклад, сам Коломойський міг запустити ці чутки для того, щоб розшукати потенційних покупців ЗЗФ. Адже суперечку щодо підстанції, через яку завод не може отримувати власну електрику, досі не вирішена. А з огляду на те, що підстанцію контролюють компанії Ріната Ахметова, не може бути вирішена. Отже, краще продати ЗЗФ.

Може бути інша версія, яка гарно пояснює появу цих чуток. Вони почали розповсюджуватися якраз напередодні підписання постанови уряду, про яку йшлося вище. Отже, це міг бути лише піар-крок з боку "Бєні". Адже "Євраз" – достатньо велика структура, щоб підняти галас "Русские идут!" А в разі, якщо це просто чутки, ніхто не стане переслідувати Коломойського - адже всі свої люди.

Як би там не було, головне питання залишається без відповіді: чи вимагатиме уряд від металургів працювати?

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: