Фальстарт

Фальстарт

До парламентских выборов и Нацбанк, и Кабмин имеют очень весомый стимул "тушить пожар". А потому в ближайшее время не нужно бросаться покупать валюту по любой цене (укр.)
Четверг, 6 сентября 2012, 20:11
Дмитрий Боярчук, исполнительный директор Центра социально-экономических исследований CASE Украина и член наблюдательного совета CASE Беларусь. Специализируется на макроэкономических вопросах, государственных финансах и вопросах социальной политики.

Ринок обвалився на чутках про те, що ринок обвалиться. Приблизно така історія розгортається останніми днями в Україні на валютному ринку.

Після багатьох публікацій на тему перспектив обмінного курсу гривні оператори ринку, а за ними і населення, нарешті вирішили, що "воно" почалось.

В жодному разі не можна заперечувати серйозність ситуації та девальваційну загрозу. Але насправді "обвальний" момент на ринку ще поки не дозрів.

Фактично відбувся типовий фальстарт. Основними ознаками, які примушують класифікувати ситуацію саме таким чином, є наступні:

Реклама:

Перша. Політичний момент не дозволяє правлячій партії вже зараз відпустити курс.

Осінь обіцяє зростання продуктових цін. На цьому тлі падіння національної валюти може ще до жовтня поховати політичні перспективи багатьох кандидатів від влади.

Враховуючи, що НБУ має у своєму розпорядженні майже $30 млрд золотовалютних резервів, правляча партія буде в стані тримати "стабільність" ще декілька місяців поспіль, навіть при дуже жорстких спекулятивних атаках.

Друга ознака. Обмежена ліквідність банківської системи восени 2012 року – геть не та, що була восени 2008 року.

Звісно, валютні спекулянти, як правило, не роблять погоди в стабільних умовах. Але в умовах девальваційних очікувань "вчасна" спекулятивна атака може бути вирішальною для ринку. Очевидно, що під тиском обмеженої ліквідності дуже важко організувати дійсно масштабну "девальвацій хвилю".

Третя ознака. Україна поки що має великі обсяги експортних продажів. Тому вона отримає непогані надходження валюти.

Звичайно, останніми днями оператори почали притримувати валюту. Однак обвалу експорту поки що не спостерігається. А тому навіть для операційних витрат експортери змушені будуть продавати валютну виручку.

Хоча реальний девальваційний момент ще не настав, ситуацію не можна назвати стабільною. Єдиним інструментом НБУ є валютні інтервенції. В той же час, навіть регулятору не завжди вдається тримати ліквідність під контролем.

Наприклад, усі виплати по ОВДП (а це 16,6 млрд грн за наступні чотири місяці) за даних умов автоматично будуть опинятись на міжбанку. Що вже говорити про гривневі депозити? Тому різкий сплеск цікавості до валюти - не останній цієї осені.

Втім, до парламентських виборів і Нацбанк, і Кабмін мають дуже вагомий стимул "гасити пожежу". А тому найближчим часом не потрібно кидатись купувати валюту за будь-яку ціну.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: